العقائد الجعفرية

    از ویکی‌نور
    العقائد الجعفریة
    العقائد الجعفرية
    پدیدآورانشمس‌الدین، سید مهدی (اهتمام) کاشف‌‎الغطاء، جعفر بن خضر (نویسنده)
    ناشرانصاريان
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1383 ش یا 1425 ق یا 2004 م
    چاپ3
    شابک964-438-089-4
    موضوعامامت

    شیعه امامیه - اصول دین

    شیعه امامیه - عقاید

    کلام شیعه امامیه - قرن 13ق.
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏211‎‏/‎‏4‎‏ ‎‏/‎‏ک‎‏2‎‏ع‎‏7
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    العقائد الجعفریة، با موضوع اصول عقاید، به زبان عربى، اثر شیخ جعفر بن شیخ خضر الجناحى الحلدوى النجفى، معروف به کاشف‌الغطاء در سال 1373 در یک جلد به چاپ رسیده است.

    در این کتاب پس از ارائه نمونه‌ى نسخه خطى که در کتابخانه آیت‌الله گلپایگانى محفوظ است، به بیان مطلب مى‌پردازد.

    انگیزه تألیف

    مؤلف، صاحب کتب ارزشمندى در مباحث مختلف اعم از اصول و فقه و کلام هستند که یکى از آن آثار کتاب شریف "کشف الغطاء عن خفیات مبهمات شریعة الغراء" است که داراى ابوابى مستقل از هم بوده، مؤلف در مقدمه این کتاب پس از ذکر نام، به سه فن در کتابشان اشاره دارند که عبارتند از: فن اول در بیان اصول عقاید شیعه، فن دوم بیان بعض از اصول و قواعد مشترک با مطالب فقهى است، فن سوم فروع دینى که در چهار قسم عبادات عقود و ایقاعات و احکام مى‌باشد.

    این کتاب چندین مرتبه در ایران به چاپ رسیده و بعض از نسخ خطى آن نیز موجود است.

    فن اول این کتاب به تصریح شیخ آقا بزرگ تهرانى به "العقائد الجعفریه فی الکلام" نامیده شده است و ابى محمد صدرالدین شرحى به نام "الدرر الموسویه" بر این کتاب نوشته است.

    ساختار و گزارش محتوا

    کتاب به همان شکل متعارف در اصول پنج گانه توحید، عدل، نبوت، امامت، و معاد به رشته تحریر در آمده است.

    بخش اول

    کتاب به نام توحید، ابتدا معناى توحید و ذکر دلائلى مورد نظر واقع شده که مقدمه و ورود به بحث صفات ثبوتیه و سلبیه خداوند قرار گرفته و در همان چند سطر اول با ذکر مثال‌هایى لطیف به عنوان برهان و دلیلى قاطع قرار مى‌گیرد. توضیحات این باب ادامه مى‌یابد تا خوانند و متفکرینى را دعوت به تامل مى‌کند در خلقت خود.

    سپس صفات جمالیه در هشت مقام در علم کلام شمرده که عبارتند از قدرت و اختیار و علم و حیات و اراده و کراهت و پنجم ادراک و قدم و ازلى بودن و بقاء و سرمدى بودن این صفات هفتم: کلام و هشتم: صدق. در ادامه این بخش صفات مذکور را بررسى کرده و ملزومات این بحث را ذکر مى‌کند و ثمره تحقیق در اثبات صفات جلال را براى متکلم هفت مطلب ذکر مى‌کند.

    بخش دوم

    معناى عدل و براهین مختلف که به گفته شیخ کفایت بحث را مى‌نماید چر که آیاتى از قرآن کریم، استدلالات را محکم نموده و سپس درجات لطف خداوند را بیان شده و این بخش به امام مى‌رسد.

    بخش سوم

    به عنوان گام اول در نبوت، اهمیت معرفت اشاره شده و شناخت پیامبر به عنوان رسولى از جانب خداوند که داراى ماموریتى الهى بوده و واسطه‌ى بندگان و خداوند است و در ادامه وجیه اهمیت این بحث از طریق براهین و استدلالات و بیان نکات خارق عادت از رسول مکرم به عنوان معجزه و همچنین فضائل اخلاقى موجود در پیامبر به عنوان حجت‌هاى آشکار و خصوصیات ظاهرى بدن حضرت که به طور خلاصه این جا اشاراتى به آن شده؛ همانند بوى خوش پیامبر و دعوت به معرفت عصمه حضرت با دلیل و آوردن استدلالاتى روشن در این زمینه و اشاره به نسب و کنیه و لقب رسول مکرم اسلام و تواریخ مضبوط در مورد ولادت ایشان و در مورد ازواج و تواریخ مربوط به ازدواج ایشان و نام‌هاى و اسامى ازواج و نسب و خصوصیات ایشان و تعداد فرزندان هر کدام و مدت عمر هر فرزند این بخش به پایان مى‌رسد.

    بخش چهارم

    در بحث امامت پس از اثبات و بیان روایاتى در این خصوص به معناى ولایت و ذکر آیاتى پرداخته و اجمالا دلالت بر فضائل امیرالمومنان(ع) دارند و سپس در رابطه با ائمه معصومین(ع) و حضرت زهرا(س) و فضائل ایشان مطالبى آورده و به تفصیل، فضائل امیرالمؤمنین(ع) را در هفده بخش مورد توجه قرار مى‌دهد و در انتها با طرح الزامه تعقل در معاد کتاب خاتمه مى‌یابد.

    در بخش اول کتاب فوق در سال‌هاى 1378 و 1383 در دو هزار نسخه تجدید چاپ شده است.

    نسخه حاضر با چاپ افست در قطع متوسط و شابک به تصحیح سیدمهدى شمس‌الدین توسط مؤسسه نشر انصاریان قم به طبع رسیده است.

    در پاورقى این کتاب منابع مورد مراجعه ذکر شده و فهرستى از مطالب کل اثر، در انتها دیده مى‌شود.

    وابسته‌ها