القواعد التطبيقية في اللغة العربية

    از ویکی‌نور
    القواعد التطبیقیة في اللغة العربیة
    القواعد التطبيقية في اللغة العربية
    پدیدآوراندعکور، ندیم حسین (نویسنده)
    ناشرمؤسسة بحسون
    مکان نشربیروت - لبنان
    سال نشر1418 ق
    چاپ2
    موضوعزبان عربی - صرف و نحو
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏PJ‎‏ ‎‏6141‎‏ ‎‏/‎‏د‎‏7‎‏ق‎‏9
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    القواعد التطبيقية في اللغة العربية، تأليف دكتر نديم حسین دعكور، از جمله آثار ادبيات عرب است كه قواعد نحو را به شيوه تطبيقى با ذكر مثال بيان كرده است.


    ساختار

    كتاب، با مقدمه مؤلف آغاز شده است و متن آن فاقد تبويب و فصل‌بندى بوده و عناوين سلسله‌وار ارائه شده است؛ البته در خود عناوين از شيوه دسته‌بندى استفاده شده است.

    شيوه نگارش مطالب، بدين ترتيب است كه ابتدا يك آيه يا روايت يا عبارتى مرتبط با عنوان، ذكر و پس از آن نقش اعرابى تك‌تك مفردات بيان شده است. اگر در عبارتى وجوه مختلف اعرابى قابل تصور است، نویسنده به آنها اشاره كرده است.[۱]

    گزارش محتوا

    نویسنده در مقدمه كتاب، علامت‌هاى اعراب را از تفاوت‌هاى لغت عرب با سائر لغات مى‌داند كه نقش مهمى در ارزش‌گذارى نص ادبى دارند. اين علامات، مدخلى براى قرائت صحيح و عبارت درست و معناى مورد نظر است. مى‌توان گفت كه اعراب پايه‌هاى دقيق و مضبوطى را براى كلام، كتابت و استماع قرار مى‌دهد و قدرت تحليل و استنباط را در دانش‌آموزان تقويت مى‌كند.

    وى مى‌افزايد كه هنگامى كه كتب قواعد عربى در دست دانش‌آموزان را ورق مى‌زنيم، متوجه مى‌شويم كه آنها غالباً ً به شيوه نظرى نوشته شده‌اند و از تطبيق عملى برخوردار نيستند، پس دانش‌آموزان از قواعد عربى اطلاع مى‌يابند، بدون اينكه بفهمند و لذا به‌سرعت نيز فراموش مى‌كنند. اعراب براى دانش‌آموزان، امرى ترسناك و دشوار شده است؛ به‌علاوه ترس دانش‌آموزان از قواعد غالباً ً به دليل ضعف در آموزش دوره متوسطه است.[۲]

    مطالب كتاب با مبحث ضمائر آغاز و پس از آن مباحث شبه جمله، حروف جر، مثنى و غير متصرف مطرح شده است. ذكر افعال ماضى، مضارع، امر، فاعل و نائب فاعل و مبتدا و خبر، انواع مفعول، حال، تميز، بدل و تأكيد از جمله ديگر عناوين مباحث است. در آخر نيز جملاتى كه محلى از اعراب دارند و جملاتى كه محلى از اعراب ندارند، با ذكر مثال شرح شده است.

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب، در انتهاى كتاب آمده است. كتاب، فاقد پاورقى است.

    پانویس

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.

    وابسته‌ها