القول المختصر في علامات المهدي المنتظر عليه‌السلام، و يليه العرف الوردي في أخبار المهدي عليه‌السلام

    از ویکی‌نور
    القول المختصر في علامات المهدي المنتظر علیه‌السلام، و یلیه العرف الوردي في أخبار المهدي علیه‌السلام
    القول المختصر في علامات المهدي المنتظر عليه‌السلام، و يليه العرف الوردي في أخبار المهدي عليه‌السلام
    پدیدآورانابن حجر هیتمی، احمد بن محمد (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرالعرف الوردی فی اخبار المهدی
    ناشردار التقوی
    مکان نشردمشق - سوریه
    سال نشر1428 ق
    چاپ1
    موضوعفتن و ملاحم

    محمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. -

    مهدویت
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏BP‎‏ ‎‏224‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏ق‎‏9‎‏
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    القول المختصر في علامات المهدي المنتظر عليه‌السلام، و يليه العرف الوردي في أخبار المهدي عليه‌السلام اثر شهاب‌الدين‌ احمد بن محمد هيتمى مكى، مرورى است كوتاه بر علائم ظهور حضرت مهدى(عج) و حوادث مقارن با آن، كه به زبان عربى و در سال 1428ق نوشته شده است.

    ادعاى مدعیان مهدویت، نویسنده را بر آن داشته تا برخى از احاديث نقل شده در زمينه مشخصات حضرت مهدى(عج) و علائم ظهور ايشان را گردآورى نمايد.

    سيد‌ ‎احمد زينى دحلان، پيرامون اهميت كتاب معتقد است بسيارى از احاديث آن، متواتر بوده كه برخى از آن‌ها صحيح، حسن و در مواردى نيز ضعيف است كه البته كثرت نقل و روات، ضعف آن‌ها را جبران كرده است.

    ساختار

    كتاب با مقدمه محقق در ارائه شرح حال مختصرى از مؤلف و جلال‌الدين سيوطى آغاز شده است.

    مطالب كتاب مشتمل بر يك مقدمه، سه باب و يك خاتمه است. مؤلف در مقدمه كتاب به حقانيت مهدى(عج) و قيام آن حضرت اشاره كرده است.

    مباحث كتاب، مجموعه‌اى روايى است در بيان علائم و نشانه‌هاى قيام مهدى موعود(عج) با استناد به روايات رسول اكرم(ص)، بدون تحليل و توصيف خاص. نویسنده ضمن بحث درباره حوادث مربوط به قبل و بعد از ظهور، کیفیت قيام امام مهدى(عج) و خصوصيات آن را بيان كرده است.

    گزارش محتوا

    باب اول كتاب به علائم و خصوصيات شخصى حضرت مهدى(عج) اشاره دارد. اين بخش از كتاب دربردارنده 63 حديث مى‌باشند كه برخى از آن‌ها عبارتند از:

    آن حضرت از اهل‌بيت پيامبر(ص) است؛ از فرزندان امام حسین(ع) مى‌باشد؛ زمين را مملو از عدل و داد خواهد كرد، همچنان‌كه از ظلم و جور مملو شده است؛ خداوند دين را به وسيله ايشان ختم مى‌كند، همانگونه كه با پيامبر(ص) آن را افتتاح نمود.

    در باب دوم، روايات و نقل قول‌هایى از صحابه در مورد آن حضرت آمده كه اختصاص به بيان ويژگى‌هاى آن حضرت و برخى از علائم ظهور دارد. اين علائم 37 مورد مى‌باشند؛ از جمله اين كه:

    1. آن حضرت ظهور نخواهد كرد مگر پس از قتل نفس زكيه.
    2. علامت خروج ايشان فرورفتن سپاهى است در سرزمين بيداء.
    3. با سپاهش از سمت مشرق خواهد آمد كه اگر به كوهى برخورد نمايند، آن را از جاى كنده و راهى در آن مى‌گشايند.
    4. از مكه خروج خواهد نمود و پرچم رسول‌الله(ص) به همراهش مى‌باشد.
    5. بدعتى باقى نخواهد ماند، مگر آن‌كه آن را نابود كند و سنتى نمى‌ماند مگر آن‌كه آن را احيا نمايد و قسطنطنيه، چين و كوه‌هاى ديلم را فتح خواهد نمود.

    آخرين باب كتاب اختصاص به بيان علائم و ويژگى‌هایى دارد كه از تابعين در مورد آن حضرت نقل گرديده است كه شامل 56 مورد مى‌باشند از قبيل اين كه:

    ندايى از آسمان، نام ايشان را صدا خواهد زد؛ ظهور نخواهد كرد مگر اين‌كه نشانه‌اى در خورشيد پديد آيد؛ همراه با او دو علامت است كه همراه كسى نيست و آن عبارت است كسوف در اولین شب ماه رمضان و خسوف در نيمه آن؛ او چهل سال حكومت خواهد كرد.

    در خاتمه، برخى از علائم ظهور بيان شده است از جمله نزول عيسى(ع) و علامات آن، خروج دجال، يأجوج و مأجوج، خروج دابة الارض، طلوع خورشيد از مغرب، آتشى كه مردم را به صحراى محشر مى‌برد، برداشته شدن قرآن و تخريب كعبه.

    در پایان كتاب، رساله مختصرى از جلال‌الدين سيوطى با عنوان «العرف الورى في اخبار المهدى(عج)» پيرامون بيان احاديثى كه به برخى از علائم ظهور اشاره دارند، آمده است كه صرف نقل روايات مى‌باشد.

    بناى نویسنده در ارائه مطالب، بر اختصار بوده و لذا فقط به نقل احاديث، آثار، اخبار و اقوال اكتفا نموده است؛ بدون آن‌كه تحقيق و بررسى خاصى در زمينه صحيح يا ضعيف بودن آن‌ها انجام داده باشد؛ از اين‌رو در برخى موارد احاديث ضعيفى نيز به چشم مى‌خورد.

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب در انتهاى كتاب آمده است.

    محقق كتاب، رشاد الخطیب، در پاورقى‌ها، مآخذ احاديث را استخراج كرده و در مواردى كه احاديث و يا متن كتاب، با مبانى شيعه هماهنگ نباشد، توضيحاتى ذكر كرده است.

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن كتاب.
    2. پارسا با مشاركت بنياد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمكران، (1388)، «امام مهدى(عج) در آينه قلم كارنامه منابع پيرامون امام مهدى عليه‌السلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج1 ص629.

    وابسته‌ها