امتداد رسالت: اثبات امامت و خلافت امیرالمؤمنین علیه‌السلام از قرآن و سنت طبق منابع معتبر اهل سنت

    از ویکی‌نور
    امتداد رسالت: اثبات امامت و خلافت امیرالمؤمنین علیه‌السلام از قرآن و سنت طبق منابع معتبر اهل سنت
    امتداد رسالت: اثبات امامت و خلافت امیرالمؤمنین علیه‌السلام از قرآن و سنت طبق منابع معتبر اهل سنت
    پدیدآورانقربانی دامنابی، حسين (نویسنده)
    ناشرپژوهشگر برتر
    مکان نشرتهران
    سال نشر1398
    شابک978-622-6297-70-7
    موضوععلي بن ابي طالب (عليه‌السلام)، امام اول، ۲۳ قبل از هجرت - ۴۰ق -- اثبات خلافت علي بن ابي طالب (عليه‌السلام)، امام اول، ۲۳ قبل از هجرت - ۴۰ق -- اثبات خلافت -- احاديث اهل سنت
    کد کنگره
    ‏ BP۲۲۳/۵۲
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    امتداد رسالت: اثبات امامت و خلافت امیرالمؤمنین علیه‌السلام طبق منابع معتبر اهل سنت، اثر حسین قربانی دامنابی، کتابی است در اثبات خلافت و امامت امیرالمؤمنین(ع) از منابع معتبر اهل سنت که به زبان فارسی و عربی نگاشته شده و در سال 1398 ه ش به چاپ رسیده است. انگیزه‌ی نویسنده از تألیف این کتاب، بی توجهی یا کم توجهی مدافعان حریم مکتب اهل بیت علیهم‌السلام به موضوع بررسی سندی روایات اهل سنت بوده و از این رو نویسنده تنها به روایات معتبر استناد کرده و در هر مورد نیز معتبر بودن آن را بر مبنای علم رجال اهل سنت اثبات نموده است.

    ساختار

    کتاب 392 صفحه بوده و مشتمل بر یک مقدمه، پیشگفتار و چهار فصل می‌باشد.

    گزارش محتوا

    مقدمه

    مؤلف در مقدمه بیان کرده است که در این کتاب از ذکر ادله‌ی عقلی و نقلی درباره‌ی کلیات امامت خودداری کرده و صرفا به ذکر مدارک نقلی اثبات امامت و خلافت بلافصل امیرالمؤمنین(ع) پرداخته است.

    پیشگفتار

    مؤلف در پیشگفتار کتاب به انگیزه‌ی تألیف این کتاب اشاره کرده و سپس مزایای آن نسبت به کتب مشابه را دو مورد برشمرده است: مزیت اول: بررسی سندی روایات، با کارهای ذیل:

    1. جمع‌آوری نظر محققین علمای عامه در مورد سند روایات مورد استدلال.
    2. استناد به بررسی‌های سندی و احکام برنامه‌ی معتبر جوامع الکلم.
    3. ارائه‌ی همه‌ی طرق یک روایت با توجه به این قاعده که تعدد طرق موجب تقویت سند می‌شود.
    4. بررسی جامع، کامل و دقیق رجالی در موارد بحث برانگیز و اختلافی.

    مزیت دوم: تسهیل دستیابی به مصادر، با کارهای ذیل:

    1. منطبق کردن مدارک با برنامه‌ی معتبر الجامع الکبیر، ساخت اهل سنت.
    2. منطبق کردن مدرک با سایت رسمی کتابخانه‌ی مکتبه شامله، در مواردی که کتاب مورد استدلال در برنامه‌ی الجامع الکبیر نبود.
    3. منطبق کردن مدارک با با نسخه‌ی الکترونیکی pdf، در مواردی که کتاب مورد استدلال نه در برنامه‌ی الجامع الکبیر بود و نه در سایت مکتبه شامله، تا همچنان خواننده‌ی کتاب با داشتن یک رایانه و اینترنت، بتواند صحت مدارک را بررسی کند.

    فصل اول: امامت حضرت علی(ع) در قرآن

    مؤلف در فصل اول این کتاب، سه آیه‌ی هدایت (رعد:7)، ولایت (مائده: 55) و مباهله (آل عمران: 61) را مطرح کرده و سپس دلالت هر کدام را بدون توجه به روایات شأن نزول بررسی کرده و آنگاه همه‌ی روایات شأن نزول این آیات در حق امیرالمؤمنین(ع) را به تفکیک نام صحابی و سلسله سند ذکر کرده و هر کدام که سندش معتبر بوده، در متن اشاره کرده و سپس در پاورقی به بررسی سندی پرداخته است. مؤلف سپس نظر عالمان اهل سنت را به عنوان مؤید ذکر کرده و به مهمترین شبهات مطرح شده پاسخ داده است.

    فصل دوم: امامت حضرت علی(ع) در حدیث

    مؤلف در فصل دوم این کتاب، ده حدیث معتبر را به همراه تفکیک نام صحابی، سلسله سند و بررسی سند مطرح کرده و نحوه‌ی دلالت آن‌ها بر امامت و خلافت بلافصل حضرت علی(ع) را بیان نموده است؛ آنگاه به مهمترین شبهات مطرح شده پاسخ داده است. احادیث ده گانه‌ی مورد استدلال مؤلف عبارتند از: 1. حدیث منزلت 2. حدیث ولایت 3. حدیث اولویت 4. حدیث امامت 5. حدیث اطاعت 6. حدیث جدایی 7. احادیث خلافت 8. احادیث وصایت 9. حدیث اختیار 10. حدیث غدیر (که به تنهایی بیش از 100 صفحه از کتاب را به خود اختصاص داده است)

    فصل سوم: امامت امیرالمؤمنین(ع) در پرتو عصمت

    مؤلف در این فصل از کتاب، ضمن دفع استبعاد موضوع وجود معصومینی غیر از انبیا طبق سخنان بزرگان اهل سنت، می‌کوشد تا با اثبات عصمت امیرالمؤمنین(ع) از آیات و روایات معتبر اهل سنت، یکی از معصومینی را که فخر رازی (از مفسرین بزرگ اهل سنت) در تفسیر آیات اولی الامر (نساء: 59) و صادقین (توبه: 119) به عصمت آنان اعتراف نموده، کشف کند و بر اولی الامر و صادقین منطبق نماید. مؤلف برای اثبات عصمت امیرالمؤمنین(ع) به 5 حدیث معیت با حق، اطاعت، جدایی، دعای غدیر، ثقلین و آیه‌ی تطهیر (مشتمل بر 35 صفحه) استدلال کرده است.

    فصل چهارم: غصب خلافت

    در این فصل از کتاب، مؤلف به بیان روایاتی از کتب اهل سنت پرداخته که در جریان غصب خلافت، صحابه به جانشینی حضرت علی(ع) اشاره کرده‌اند. مؤلف در پایان با استناد به قرآن، سنت و کلام علوی به شبهه‌ی چرایی عدم قیام امیرالمؤمنین(ع) برای بازپس گیری خلافت پاسخ داده است.

    منابع مقاله

    متن کتاب امتداد رسالت، چاپ انتشارات پژوهشگر برتر، تهران، 1398 ه ش

    وابسته‌ها