اولین دانشگاه و آخرین پیامبر

    از ویکی‌نور
    اولین دانشگاه و آخرین پیامبر
    اولین دانشگاه و آخرین پیامبر
    پدیدآورانپاک‌نژاد، سید رضا (نویسنده)
    ناشربنياد فرهنگی شهيد پاک نژاد ج: 3, 5, 6, 10, 16, 18, 20
    مکان نشریزد - ایران ج: 3, 5, 6, 10, 16, 18, 20
    سال نشر1365 ش
    چاپ1
    موضوعاسلام و اجتماع

    اسلام و بهداشت

    اسلام و علوم
    زبانفارسی
    تعداد جلد24
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏232‎‏ ‎‏/‎‏پ‎‏2‎‏الف‎‏8
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    اولین دانشگاه و آخرين پيامبر، مجموعه‌اى است به زبان فارسی، از تأليفات شهيد دكتر سيد‌ ‎رضا پاک‌نژاد كه در حقيقت، رساله دوره دكتراى ايشان بوده است. اين مجموعه، حاوى مباحثى است از تمام برنامه‌هاى پزشکى معمول روز كه اسلام هم در آن باره نظر داشته است. اين رساله در ابتدا، «گفتارهاى طبى و بهداشتى پيشوايان اسلام» نام داشته.[۱]كه پس از تنظيم آن به شكل كتاب، با عنوان «اولین دانشگاه و آخرين پيامبر» چاپ و منتشر شده است.

    ساختار

    كتاب، داراى 24 جلد است. مؤلف، شيوه نگارش اين اثر را چنين شرح مى‌دهد: «هر جلد كه شروع مى‌شد با آيه‌اى از قرآن كريم، تبرکش مى‌كردم و همه جا سعى داشتم حتى المقدور مطالب اسلامى از آيات قرآن باشد و تحقيقات علمى از آخرين اطلاعات روز».[۲]

    گزارش محتوا

    در ميان مجلدات 24گانه كتاب، مجلدات پنجم، ششم، دهم، چهاردهم، شانزدهم و هيجدهم، حاوى مطالب بيشترى در مورد طب و بهداشت اسلامى است.

    مؤلف، در جلد پنجم، به عسل، در جلد ششم، به شير و در جلد دهم، به ميوه‌ها و سبزى‌هایى كه در قرآن به آنها اشاره شده مى‌پردازد. همچنين در جلد دهم، رساله طبى امام رضا(ع) با عنوان «رساله ذهبيه»، تغذيه تطبيقى مورد بحث و شرح قرار گرفته است.

    در جلد چهاردهم، از مبحث ورزش و در جلد شانزدهم، از فيزيولژى دستگاه بينايى، بهداشت دست و پا، فيزيولژى اعضاى تناسلى، فيزيولژى زبان و لب‌ها و ناهنجارى‌هاى جنسى، سخن به ميان مى‌آيد.

    در جلد هيجدهم، مباحثى پيرامون بهداشت لباس مطرح مى‌شود.

    رابطه اسلام و پزشکى، رابطه‌اى بسيار گسترده و پررنگ است؛ ازاين‌رو، بعضى از متفكران مسلمان، براى بسيارى از گزاره‌هاى پزشکى اسلام، توجيهات علمى يافته‌اند و بر اساس همين ديدگاه، به بحث رابطه اسلام و پزشکى پرداخته‌اند. كتاب «اولین دانشگاه و آخرين پيامبر»، يكى از جامع‌ترين آثار علمى در اين زمينه است. مؤلف، در اين كتاب، مطالب جالبى در مورد نكات بهداشتى و تربيتى اسلام متذكر شده است. وى همچنين سعى مى‌كند بين دستورات اسلام و مسائل پزشکى ارتباط برقرار كند.

    اين شهيد بزرگوار، با بهره‌اى كه از دانش پزشکى داشته‌اند، حكمت بسيارى از سنن و فرائض اسلامى را توضيح داده‌اند.

    از سويى او در صدد نيست تا مبانى علمى را به مفاهيم دينى تحميل كند. وى در اين باره مى‌گويد: «ما نمى‌خواهيم آيات قرآن را با نظريه‌ها و تئورى‌ها و حدسيات علماى غرب تطبيق كرده و مسرت خود را به اين عنوان كه خداى ناكرده آيه‌اى از قرآن، به يادداشت و پيش‌نويس فلان دانشمندى تأييد مى‌گردد، ابراز داريم، بلكه مى‌خواهيم بگوييم كه بسيارى از دانشمندان با كوشش خستگى‌ناپذير توانسته‌اند نقاب از چهره بعضى رازهاى نهان در آفرينش، آن‌چنان بردارند كه مورد تأييد قرآن؛ يعنى خدا قرار گيرند».[۳]

    در اين اثر، به مناسبت بحث‌هاى علمى، گاه به شبهات اعتقادى نيز پاسخ داده مى‌شود؛ مثل بحث پيرامون وحى و پاسخ به منكران آن.[۴]، جهانى بودن تعليمات قرآن.[۵]، اعجاز علمى قرآن.[۶]

    وضعيت كتاب

    كتاب، در 24 جلد (مجلد پنجم: 271 صفحه، ششم: 223 صفحه، دهم: 320 صفحه، چهاردهم: 284 صفحه، شانزدهم: 307 صفحه و هيجدهم: 294 صفحه)، توسط بنياد فرهنگى شهيد پاک‌نژاد (يزد)، چاپ و منتشر شده است.

    پاورقى‌هاى اين اثر، تعليقاتى از مؤلف و بيشتر، مشتمل بر توضيحاتى پيرامون مباحث متن كتاب است.

    در آخر هر مجلد، فهرست موضوعات آن آمده است. در پايان جلد دهم، فهرست منابع و مآخذ مورد استفاده مؤلف تدوين شده است.

    پانويس

    1. اولین دانشگاه و آخرين پيامبر، ج 14، ص10
    2. همان، ج 14، ص10
    3. همان، ج 5، ص4
    4. همان، ج 5، ص12
    5. همان، ج 6، ص34
    6. همان، ج 10، ص8

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.

    وابسته‌ها