جامع الفتاوی : مناسک حج با روشی جدید مطابق با فتاوای ده تن از مراجع عظام تقلید

    از ویکی‌نور
    ‏جامع الفتاوی: مناسک حج با روشی جدید مطابق با فتاوای ده تن از مراجع عظام تقلید
    جامع الفتاوی : مناسک حج با روشی جدید مطابق با فتاوای ده تن از مراجع عظام تقلید
    پدیدآورانموسوی شاهرودی، مرتضی (تهيه و تنظيم)
    عنوان‌های دیگرمناسک حج با روشی جدید مطابق با فتاوای ده تن از مراجع عظام تقلید
    ناشرمشعر
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1428 ق
    چاپ3
    شابک978-964-7635-96-7
    موضوعحج - رساله عملیه

    فتواهای شیعه - قرن 14

    فقه جعفری - رساله عملیه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏188‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏8‎‏ج‎‏2‎‏ ‎‏1386
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جامع الفتاوى مناسك حج توسط سيد مرتضى موسوى شاهرودى با روشى جديد تهيه و تنظيم شده است. اين اثر در سال 1426ق به زبان فارسى نگارش شده و دربردارنده فتاواى ده تن از مراجع تقليد شيعه پيرامون اعمال و مناسك حج است.

    ساختار

    كتاب با سه مقدمه از گردآورنده، آغاز و مطالب در سه بخش و هر بخش در چندين فصل تنظيم گرديده است. قبل از بيان واجبات و مناسك حج، مسائلى مربوط به وجوب حج و برخى مسائل نيابت و وصيت به حج، ذكر شده است.

    گزارش محتوا

    در مقدمات كتاب دلايل نگارش اين اثر و خصوصيات و ويژگى‌هاى آن بيان شده است.[۱]

    در بخش اول، به وجوب حج و مسائل مربوط به آن پرداخته شده و موضوعات زير، مورد بحث قرار گرفته است: شرايط وجوب حجت‌الاسلام، نيابت، حج استحبابى و اقسام حج كه عبارتند از حج اِفراد و حج تمتع[۲]

    در بخش دوم، اعمال عمره تمتع مورد بحث قرار گرفته است. اين بخش دربردارنده احكام و مسائل مربوط به ميقات، واجبات احرام، محرمات احرام، طواف و احكام آن، نماز طواف، سعى بين صفا و مروه و تقصير مى‌باشد[۳]

    در آخرين بخش، به اعمال حج تمتع پرداخته شده است. عناوين فصول اين بخش عبارتند از: احرام حج، وقوف به عرفات، وقوف به مشعرالحرام، اعمال منى، واجبات بعد از اعمال منى، بيتوته در منى و رمى جمرات سه‌گانه[۴]

    برخى از خصوصيات و ويژگى‌هاى اثر حاضر، عبارتند از:

    1. مطابق است با فتاواى ده نفر از مراجع بزرگوار تقليد كه عبارتند از آيات عظام: امام خمينى، خوئى، گلپايگانى، بهجت، تبريزى، سيستانى، صافى گلپايگانى، فاضل لنكرانى، خامنه‌اى و مكارم شيرازى.
    2. در اين كتاب، احتياط واجب با توجه به اينكه قابل رجوع به فتواى فالأعلم است، جمع‌آورى شده و فتواى مشهور بين اين ده مرجع ذكر شده است؛ زيرا يا فتوا در مسأله دارند يا احتياطى كه قابل رجوع به فتوا است. بنابراین، مقلدين مراجع فوق‌الذكر مى‌توانند به متن اين كتاب با ملاحظه پاورقى، عمل نمايند يا از جهت اينكه فتواى مرجع تقليد آنان است و يا از اين‌جهت كه مرجع تقليد آنان در مسأله فتوا ندارد و احتياط كرده و متن موجود، فتواى مرجعى است كه مقلد آنان مى‌تواند به آن عمل نمايد.
    3. عبارت متن مطابق است با فتواى اكثر مراجع فوق و چنانچه هر كدام از اين بزرگواران فتوا به خلاف داشته باشند، در پاورقى آمده است.
    4. در مواردى اندك، احتياط در مسأله ذكر شده و اين به‌خاطر آن است كه فتوا در مسأله نبوده و همه احتياط فرموده‌اند.
    5. اگر در مسأله‌اى دو فتواى مختلف بوده و بعضى نيز احتياط كرده‌اند، فتواى اكثر با ارجاع احتياط به آن در متن و تنها فتواى ديگر در پاورقى آورده شده، جز آن‌كه اختلاف ميان اقليت و اكثريت كم باشد، كه در اين صورت فتواى مطابق احتياط در متن آورده شده است.
    6. مسائلى كه در بخش مسائل متفرقه و استفتائات مناسك منتشر شده، از سوى بعثه مقام معظم رهبرى آمده و در اينجا به‌جاى مناسب خود و استفتائات جزئى به‌صورت مسائل كلّى به هر قسمتى منتقل شده است.
    7. در مواردى كه بعضى از مراجع عظام متعرّض فرعى شده‌اند و ديگران متعرّض نبوده‌اند، آن فرع از ديگران نيز استفتا شده و نظر آنان هم منعكس گرديده كه اين خود باعث تكميل جزوه و تقليل بعضى پاورقى‌ها شده است.
    8. در فهرست و ترتيب محرمات احرام، تغييراتى داده شده؛ مثلاً مسائل صيد كه كمتر مورد ابتلا است، در آخر و مسائل مربوط به روابط زن و مرد، به جهت برخى ملاحظات، در ابتداى محرمات آورده نشده است.[۵]
    9. در مسائلى كه بعضى مراجع عظام فتوى داده‌اند و بعضى احتياط نموده‌اند، ولى فتوى به خلاف آن وجود ندارد، اين نوع احتياطات در متن كتاب به فتواى مشهور ارجاع داده شده و ديگر نامى از آن برده نشده است.
    10. در مسائلى كه دو فتواى مخالف يكديگر وجود داشته و بعضى از مراجع عظام، احتياط كرده‌اند، اين‌گونه موارد احتياطات به صورت «*» علامت‌گذارى و در آخر كتاب آورده شده است تا كسانى كه مى‌خواهند بدانند مرجع تقليدشان فتوى دارد يا احتياط، با شناخت احتياط مرجع تقليدشان، به فالأعلم مورد نظر خود مراجعه نمايند[۶]

    وضعيت كتاب

    فهرست مطالب در ابتداى كتاب آمده است.

    پاورقى‌ها به بيان اختلاف در فتاوا اختصاص يافته است.


    پانويس

    1. مقدمه، ص13- 19
    2. متن كتاب، ص21- 60
    3. همان، ص63- 166
    4. همان، ص169- 252
    5. پيشگفتار، ص14- 15
    6. مقدمه چاپ دوم، ص17

    منابع مقاله

    مقدمه و متن كتاب.


    وابسته‌ها