خانه کتاب

    از ویکی‌نور
    NUR11512.jpg
    عنوان خانه کتاب
    بنيانگذار زیر نظر هیئت امناء منتصب وزارت ارشاد، اولین مدیر عامل: وهرز نوروزپور دیلمی، هم اکنون مدیر عامل آن نیکنام حسینی‌پور سی‌سخت (۲۵ اسفند ۱۳۹۶ تاکنون)
    تأسیس از سال 1372
    کاربری یک نهاد غیردولتی و غیرانتفاعی وابسته به وزارت ارشاد
    مکان تهران
    وضعیت فعال
    امکانات علاوه بر بانک اطلاعاتی کتاب و ناشران، مجموعه‌ای متنوع از نشریات نقد و بررسی کتاب نیز در پایگاه اینترنتی
    کد مؤلف AUTHORCODE11512AUTHORCODE

    خانه کتاب، مؤسسه‌ای غیر انتفاعی و غیر دولتی است که با هدف ارائه اطلاعات در زمینه کتاب‌های منتشرشده در ایران از سال 1372، آغاز به کار کرده است و پایگاه اینترنتی آن به‌منظور در دسترس قرار دادن اطلاعات کتاب‌ها در سال ۱۳۷۷ تأسیس شده است. مشخصات کتاب‌شناختی تمام کتاب‌هایی که در کشور منتشر می‌شود، به‌انضمام معرفی کوتاه، تصویر روی جلد و نیز تصویر صفحات نخستین هر کتاب (تا قبل از متن اصلی)، دو روز پس از اخذ مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این پایگاه ثبت می‌گردد. این مؤسسه همواره کوشیده است برای ارائه خدمات و فعالیت‌های خود از جدیدترین فناوری‌ها و سریع‌ترین شیوه‌ها بهره گیرد[۱].

    بانک‌های اطلاعاتی

    علاوه بر بانک اطلاعاتی کتاب‌های منتشرشده در ایران، بانک‌های اطلاعاتی ناشران و پدیدآورن نیز در خانه کتاب تولید و روزآمد می‌شود[۲].

    ‎جشنواره‌های فرهنگی

    خانه کتاب به‌منظور توسعه کتاب و کتاب‌خوانی، جشنواره‌های فرهنگی مختلفی نیز در زمینه کتاب برگزار می‌کند که عبارتند از: انتخاب «کتاب سال جمهوری اسلامی‌ ایران»، «جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ‌ایران و جایزه منطقه‌ای»، «نشان شیرازه: دوسالانه طراحی کتاب ایران»، «جشنواره کتاب و رسانه»، «جشنواره کتاب و سینما»، «جشنواره نقد کتاب» و... در این جشنواره‌ها، نویسندگان و کتاب‌های برتر کشور انتخاب شده، مورد تقدیر قرار می‌گیرند[۳].

    نشریات و محصولات

    مجموعه فصلنامه‌های نقد کتاب، تنها فصلنامه‌های منسجم و تخصصی نقد کتاب در کشور بشمار می‌آید. هدف اولیه این مجموعه، کمک به توسعه و تقویت فضای نقد در حوزه کتاب و در نهایت، کمک به ارتقای کمی و کیفی تولید، نشر و مطالعه کتاب در حوزه‌های گوناگون است. عناوین فصلنامه‌های تخصصی نقد کتاب در 13 حوزه تخصصی شامل: «علوم اجتماعی»، «هنر»، «ایران و اسلام»، «اطلاع‌رسانی و ارتباطات»، «تاریخ»، «کلام، فلسفه و عرفان»، «علوم محض و کاربردی»، «کودک و نوجوان»، «فقه و حقوق»، «اخلاق، علوم تربیتی و روان‌شناسی»، «قرآن و حدیث»، «میراث» و «ادبیات» است. مؤسسه خانه کتاب از سال 1396 فروش اینترنتی فصلنامه‌های نقد کتاب را در تارنمای هر فصلنامه راه‌اندازی کرده است. کاربران می‌توانند با مراجعه به تارنمای مورد نظر خود مقاله یا فصلنامه درخواستی را انتخاب و خریداری کنند. یکی دیگر از فعالیت‌های خانه کتاب، تولید نرم‌افزار و انتشار کتاب‌های تخصصی و پژوهشی است[۴].

    سایر خدمات

    افزون بر اینها، خانه کتاب خدمات متنوعی برای علاقه‌مندان و دست‌اندرکاران حوزه کتاب ارائه می‌کند که از آن جمله می‌توان به «خبرگزاری کتاب ایران» (ایبنا): تنها خبرگزاری تخصصی حوزه کتاب، خدمات «شابک» (شماره استاندار بین‌المللی کتاب ایران) و «شابم» (شماره استاندارد بین‌المللی موسیقی چاپی) به ناشران، خدمات بیمه‌ای به «اهل قلم»، برگزاری نشست‌های نقد و بررسی کتاب در «سرای اهل قلم» و... اشاره کرد[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: پایگاه اینترنتی خانه کتاب
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: همان
    4. ر.ک: همان
    5. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    پایگاه اینترنتی خانه کتاب، بخش درباره ما

    وابسته‌ها