ذخائر العقبى في مناقب ذوي‌القربى (ویرایش جدید)

    از ویکی‌نور
    ذخائر العقبي في مناقب ذوي القربي
    ذخائر العقبى في مناقب ذوي‌القربى (ویرایش جدید)
    پدیدآورانمحب‌الدین طبری، احمد بن عبدالله (نويسنده) غریری، سامی (مصحح)
    عنوان‌های دیگرمن مصادر کتب أهل السنة
    ناشردار الکتاب الإسلامي
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1386ش , 1428ق
    چاپ1
    شابک978-964-4652-059
    موضوعآل ابو طالب

    احاديث اهل سنت - قرن 7ق. خاندان نبوت - فضايل - احاديث اهل سنت محمد(ص)، پيامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق. - فرزندان - احاديث اهل سنت

    هاشميان
    زبانعربي
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‏‎‎‏/‎‏م‎‏4‎‏ذ‎‏3 36 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    ذخائر العقبى في مناقب ذوي القربى، از آثار عالم شافعی محب‌الدین طبرى (متوفی 496ق)، در رابطه با احوال و مناقب اولاد و عموزادگان رسول‌الله(ص) و اهل‌بیت(ع) و به‌ویژه علی(ع) و حضرت زهرا(س) است. کتاب‌شناسی اثر درباره نسخه چاپ سنگی آن (قاهره، 1356ق) نوشته شده و در این نوشتار مطالبی مختصر درباره این طبع از کتاب ذکر می‌شود.

    این نسخه از کتاب توسط سامى الغریرى (الغراوی) مورد تحقیق و تصحیح قرار گرفته و در دو جلد مشتمل بر پاورقى‌هاى مفصل و مفیدى منتشر شده است.

    در مقایسه این نسخه از کتاب با نسخه قدیم آن، تحقیقات ارزشمندی که در پاورقی صفحات کتاب ذکر شده، توجه هر محققی را به خود جلب می‌کند؛ به‌عنوان مثال در باب سیده نساء عالمین، پس از ارجاعات فراوانی که ذکر شده است به این مطلب برمی‌خوریم که مصادر تاریخی در ولادت و وفات و عمر شریف آن حضرت اختلاف کرده‌اند. در جلد سوم مناقب ابن شهرآشوب از جابر بن عبدالله نقل شده که فاطمه در مکه پنج سال پس از بعثت و سه سال پس از معراج در بیستم جمادی‌الآخر به دنیا آمد. محقق کتاب پس از آن اقوال مختلفی را از منابعی چون امالی صدوق، اصول کافی، مصباح المتهجد، مقاتل الطالبيين با ذکر کامل آدرس، نقل و تحقیق خوبی ارائه کرده است [۱].

    یکی از روایاتی که در کتاب مطرح شده، برخورد شدید امام علی(ع) با غلات است. در این روایت آن حضرت به شیوه عقلانی و استدلالی با این گروه گمراه چنین محاجه نموده است: «وای بر شما، من بنده‌ای مثل شما هستم که همچون شما می‌خورم و می‌آشامم. اگر خداوند را اطاعت کنم مرا پاداش می‌دهد و اگر گناهی مرتکب شوم مرا عذاب می‌کند؛ پس تقوای الهی پیشه کنید و بازگردید...». محقق پس از ذکر منابع متعدد برای این روایت، موضوع غلات را به یکی از آثار خود ارجاع داده است. سپس به‌حق ابراز تعجب کرده که چگونه می‌شود که ربوبیت به انسانی نسبت داده شود که عظمتش به‌خاطر آن است که عابدترین خلق خداوند، مطیع‌ترین و خائف‌ترین انسان و اعلم افراد به جلال و عظمت خداوند است[۲].

    محقق در تصحیح اثر از نسخه‌های مختلفی با نام مصریه، ریاض و ظاهریه استفاده کرده و موارد اختلاف را در پاورقی تذکر داده است[۳].

    فهرست مطالب هر جلد در ابتدای آن، فهرست آیات و احادیث در انتهاى جزء اول و فهرست آیات، احادیث و مصادر در انتهاى جزء دوم ذکر شده است.

    پانویس

    1. ر.ک: متن کتاب، ج1، ص132-131، پاورقی 3
    2. ر.ک: همان، ص452، پاورقی 1
    3. ر.ک: همان، ص278 و 279، پاورقی‌ 2 و 1

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها

    ذخائر العقبی في مناقب ذوي القربی