موسوى کلانتر، سید محمد

    از ویکی‌نور
    سید محمد موسوى کلانتر
    نام سید محمد موسوى کلانتر
    نام‎های دیگر
    نام پدر سید سلطان کلانتر
    متولد حدود ۱۳۳۵ق
    محل تولد سامرا
    رحلت ۱۴۲۰ق
    اساتید حسین حلى

    سید یحیى مدرسى یزدى

    سید ابوالحسن اصفهانى

    سید حسن بجنوردى

    برخی آثار جامع السعادات

    الروضة البهية في شرح اللمعة الدمشقية (كلانتر)

    كتاب المكاسب (کلانتر)

    فقه و فقهای امامیه در گذر زمان

    دراسات في أصول الفقه

    کد مؤلف AUTHORCODE02503AUTHORCODE

    سید محمد موسوى کلانتر (حدود ۱۳۳۵ق-۱۴۲۰ق)، عالم و نویسنده شیعه که تحقیق و شرح کتاب مکاسب شیخ انصاری در 25 جلد و «وقفية جامعة النجف الدينية» از جمله آثار اوست.

    ولادت

    سید محمد موسوى کلانتر در حدود سال ۱۳۳۵ق، در سامرا در بیت علم و فضیلت زاده شد. پدرش سید سلطان کلانتر، یکى از معاریف سادات (آل گوشه) شوشتر و از فضلاى نجف بود.

    جایگاه علمی

    وی یکى از مشاهیر علماى نجف اشرف و از پیش‌گامان نظم و اصلاح حوزه بشمار می‌رفت.

    تحصیلات

    سید محمد پس از یادگیرى خواندن و نوشتن، به تحصیل علوم دینى روى آورد و ادبیات را در زادگاهش فراگرفت. سپس در ۱۶سالگى (۱۳۵۱ق) به نجف رفت و سطوح فقه و اصول و فلسفه را نزد حضرات آیات: شیخ عبداللطیف سمامى تنکابنى میرزا حسن بجنوردى، شیخ صدرا بادکوبه‌اى، شیخ حسین حلى، سید یحیى مدرسى یزدى و میرزاآقا اصطهباناتى آموخت و پس از آن به درس آیات عظام: سید ابوالحسن اصفهانى، شیخ کاظم شیرازى، سید حسن بجنوردى و اولین دوره درس اصول آیت‌الله خویى حاضر شد و مبانى علمى‌اش را استوار ساخت و این تا سال ۱۳۸۲ق، به طول انجامید.

    وى از مرحوم آیت‌الله سید ابوالحسن اصفهانى اجازه اجتهاد و از آیات عظام: میرزاى نائینى، آقا ضیاء عراقى و محقق اصفهانى اجازه روایت داشت.

    فعالیت‌های اصلاحی

    وى پس از آن تمام همت خویش را مصروف بنیاد ساختمان عظیم و پرشکوه «جامعة النجف الدينية) (مسجد، مدرسه و کتابخانه) در زمینى با مساحت ۵۰۰۰ متر مربع (و ۱۳۰۰۰ متر زیربنا) - ‌در چهار طبقه - ‌از مال خالص مرحوم آقاى حاج محمدتقى اتفاق (۱۳۲۵ـ۱۴۲۰ق) ـ رحمةالله‌عليه ـ نمود و به دنبال آن بود که حرکت اصلاحى در حوزه نجف نضج گرفت و آهنگ تألیف و تدریس و نظم و تجدید و بنیان مدارس جدید در آن حوزه مقدسه سیر شتابان به خود گرفت. او از جامعة النجف، ماهنامه «دراسات إسلامية» را منتشر ساخت و به تحقیق و اصلاح کتب درسى - مطابق با روح زمان ـ پرداخت و علاوه بر آن به تعویض برخى از درهاى حرم امیرالمؤمنین(ع) (پنج درِ طلا) و حرم سیدالشهدا(ع) (سه در طلا) و ساختمان و توسعه حرم جناب کمیل بن زیاد نخعى و نقش اشعار ناب ابن ابى‌الحدید بر دور ضریح امیرالمؤمنین(ع) به‌جاى اشعار سست بُهره‌ها، اقدام نمود.

    تدریس

    وى داراى همّتى عالى، سعه صدر، آینده‌نگرى، اخلاقى خوش و خطى زیبا بود و بر علوم مختلف اسلامى - فقه، اصول، تاریخ، تراجم، حدیث، ادب، لغت، نجوم و کلام - تسلط داشت. او پس از بنیاد جامعه، تمام وقتش را بدان اختصاص داد و از بام تا شام به تألیف و تدریس و تربیت طلاب اشتغال داشت و نهج‌البلاغه و تاریخ اسلام و سطوح را خود تدریس مى‌کرد و دروس فوق برنامه (جامعه‌شناسى، فلسفه، اقتصاد، زبان و ریاضیات) را هم در متن آن گنجانید.

    وفات

    سرانجام آن عالم دردآشنا و دل‌سوز و مصلح، صبح‌گاه روز پنج‌شنبه آخر شعبان المعظم ۱۴۲۰ق (۱۸ آذر ۱۳۷۸)، در ۸۵ سالگى در جامعة النجف، بدرود زندگى گفت و پیکر پاکش پس از طواف در کربلا، از حرم مطهر امیرالمؤمنین علی(ع) به‌سوى جامعه تشییع و پس از نماز آیت‌الله سید على وعاج بر آن، در مدخل جامعه به خاک سپرده شد.

    آثار

    1. تحقیق و شرح «المكاسب» شیخ انصاری؛
    2. تحقیق و شرح «الروضة البهية في شرح اللمعة الدمشقية»؛
    3. دراسات في أصول الفقه (شرح علی كفاية الأصول)؛
    4. تحقیق «جامع السعادات» ملا مهدى نراقى، در سه جلد؛
    5. تحقیق «تذكرة الفقهاء» علامه حلى، بخش قضا و شهادات؛
    6. البداء عند الشيعة الإمامية؛
    7. شرح دعاء الصباح؛
    8. حياة الشهيدين: الأول و الثاني؛
    9. حياة الشيخ الأنصاري؛
    10. وقفية جامعة النجف الدينية؛
    11. زکات در دین مقدس اسلام؛
    12. أعلام المكاسب؛
    13. تحقیق و تطبیق کتاب «الوسيط» سهنورى[۱]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: پایگاه علمی، فرهنگی - اعتقادی الشيعة

    منابع مقاله

    پایگاه علمی، فرهنگی - اعتقادی الشيعة، فرهنگ و تمدن شیعه، شخصیت‌ها، عالمان دین، محمد موسوی کلانتر

    وابسته‌ها