ه‍ری‍س‍ی ارون‍ق‍ی، ح‍س‍ن

    از ویکی‌نور
    NUR44993.jpg
    نام ه‍ری‍س‍ی ارون‍ق‍ی، ح‍س‍ن
    نام‎های دیگر
    نام پدر عبدالکریم هریسی
    متولد 1282ش
    محل تولد تبریز
    رحلت چهارم بهمن‌ماه 1362ش
    اساتید میرعلی اهرابی

    سید علی‌نقی خان قاضی طباطبایی

    ذبیح‌السلطنه باتمانقلیچ

    برخی آثار منتهی الآمال (تصحیح سیدابراهیم میانجی)

    صد کلمه قصار مولانا امیرالمؤمنین علیه صلوات الله الملک الأمین

    کد مؤلف AUTHORCODE44993AUTHORCODE

    حسن ه‍ری‍س‍ی ارونقی (1282-1362ش)، خوش‌نویس معاصر با گرایش خط نستعلیق.

    ولادت

    حسن هریسی فرزند شیخ عبدالکریم هریسی (که خود از روحانیون و مدرسین بنام حوزه‌های علمیه بود)، در سال 1282ش، در شهر تبریز چشم به جهان گشود.

    تحصیلات

    از سن 12 سالگی به مدرسه طالبیه رفت. آموزش دانش و هنر را با کلام خدا و گلستان شیخ اجل سعدی آغاز و در صرف و نحو و منطق و فقه و اصول مراتبی را طی کرد و سپس به سائقه و صبغه عشق به هنر، راه خود را از طالبان و پویندگان دانش محض جدا ساخته، به خوش‌نویسی روی آورد.

    او، خط نستعلیق را در محضر اساتیدی نظیر مرحوم سید علی‌نقی خان قاضی طباطبایی و مرحوم ذبیح‌السلطنه باتمانقلیچ و میرزا باقر فخرالکتاب و خط نسخ را در حضور استاد احسن‌الخط (آقا میرعلی اهرابی) آموخت و آنگاه به‌تدریج در ردیف و رده استادان طراز اول خوش‌نویسی قرار گرفت.

    مشاغل

    استاد هریسی به سال 1307ش، در سن 25 سالگی به‌عنوان معلم خوش‌نویسی در مدارس تبریز، خدمات فرهنگی خود را آغاز کرد و تا سال 1335 پس از 28 سال خدمت بازنشست شد.

    ایشان پس‌ از آن کار تعلیم را در منزل شخصی خود به‌طور خصوصی ادامه داد و از سال 1347 به کار تعلیم در حیطه و حدودی گسترده‌تر پرداخت و در خانه فرهنگ تبریز شروع به آموزش خوش‌نویسی کرد.

    وفات

    حسن هریسی در چهارم بهمن‌ماه 1362 در سن هشتادسالگی در اثر سکته مغزی در تبریز دیده از جهان فروبست.

    آثار

    استاد علاوه بر کتابچه‌ها و جزوات رسم المشق که برای استفاده جوانان و هنردوستان نگاشته و از خود به یادگار نهاده است، کتاب‌های فراوانی از جمله 3 نسخه از «کلام ‌الله مجید»، سه نسخه «مفاتیح‌ الجنان»، یک نسخه «منتهی الآمال»، یک نسخه «معراج السعاده»، دو جلد «غرر الحکم»، یک جلد «صحیفه سجادیه»، 10 جلد «نهج‌البلاغه منظوم و منثور» ترجمه حاج محمدعلی انصاری و نزدیک به 20 جلد کتاب درسی و گلستان سعدی و مجموعه‌های مختلف نظم و نثر را نیز کتابت کرده است[۱].

    پانویس

    1. ر.ک: بی‌نام، ص140-147

    منابع مقاله

    بی‌نام، «یادی از استاد میرزا حسن هریسی (1362-‌1282) عمری در گستره خوش‌نویسی»، هنر، زمستان 1363، شماره 7.


    وابسته‌ها