بررسی تطبیقی مهدویت در روایات شیعه و اهل سنت: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'سوال' به 'سؤال')
    جز (جایگزینی متن - '(ابهام زدایی)}} ↵↵↵'''' به '(ابهام زدایی)}} '''')
     
    (۱۰ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
    خط ۱۶: خط ۱۶:
    مهدویت - کتاب‏های نقد شده
    مهدویت - کتاب‏های نقد شده
    | ناشر =  
    | ناشر =  
    بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
    بوستان کتاب قم (انتشارات [[دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم]])
    | مکان نشر =قم - ایران
    | مکان نشر =قم - ایران
    | سال نشر = 1388 ش  
    | سال نشر = 1388 ش  
    خط ۲۴: خط ۲۴:
    | شابک =978-964-548-941-8
    | شابک =978-964-548-941-8
    | تعداد جلد =1
    | تعداد جلد =1
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =16153
    | کتابخانۀ دیجیتال نور =13465
    | کتابخوان همراه نور =13465
    | کد پدیدآور =
    | کد پدیدآور =
    | پس از =
    | پس از =
    | پیش از =
    | پیش از =
    }}
    }}
     
    {{کاربردهای دیگر| شیعه (ابهام زدایی)}}
    '''بررسى تطبيقى مهدویت در روايات شيعه و اهل سنت''' اثر مهدى اكبر نژاد، مطالعه تطبيقى حديث‌هاى شيعه و سنى در حوزه مهدویت است كه به زبان فارسی و در سال 1386ش نوشته شده است.
    '''بررسى تطبیقى مهدویت در روایات شیعه و اهل سنت''' اثر [[اکبرنژاد، مهدی|مهدى اکبرنژاد]]، مطالعه تطبیقى حدیث‌هاى شیعه و سنى در حوزه مهدویت است که به زبان فارسی و در سال 1386ش نوشته شده است.


    ==ساختار==
    ==ساختار==
    كتاب با مقدمه مؤلف آغاز شده و مطالب در چهار فصل به مطالعه تطبيقى مسئله مهدویت از نظر تاريخى، حديثى و كلامى از ديدگاه شيعه و اهل تسنن پرداخته است.
    کتاب با مقدمه مؤلف آغاز شده و مطالب در چهار فصل به مطالعه تطبیقى مسئله مهدویت از نظر تاریخى، حدیثى و کلامى از دیدگاه شیعه و اهل تسنن پرداخته است.


    مباحث در آغاز، نگاهى تاريخى به ثبت احاديث مربوط به مهدوت در كتاب‌هاى اسلامى دارد و آنگاه ديدگاه كلى مسلمانان درباره اين احاديث مورد كاوش قرار گرفته و طى دو فصل مجزا، بخش‌هاى مشترك و موارد اختلافى شيعه و اهل سنت درباره مهدویت، به شكل جداگانه ارزيابى شده و در ادامه، ديدگاه‌هاى برخى منتقدان اين احاديث، تجزيه و تحليل شده است.
    مباحث در آغاز، نگاهى تاریخى به ثبت احادیث مربوط به مهدوت در کتاب‌هاى اسلامى دارد و آنگاه دیدگاه کلى مسلمانان درباره این احادیث مورد کاوش قرار گرفته و طى دو فصل مجزا، بخش‌هاى مشترک و موارد اختلافى شیعه و اهل سنت درباره مهدویت، به شکل جداگانه ارزیابى شده و در ادامه، دیدگاه‌هاى برخى منتقدان این احادیث، تجزیه و تحلیل شده است.


    پرسش‌هایى كه اين اثر درصدد پاسخ‌گويى به آن‌هاست، به دو بخش تقسيم مى‌شوند:
    پرسش‌هایى که این اثر درصدد پاسخ‌گویى به آن‌هاست، به دو بخش تقسیم مى‌شوند:


    #پرسش‌هایى كه درباره اصل و اساس مهدویت در انديشه و مذاهب اسلامى‌بوده كه جايگاه، اصل ضرورت و ميزان مقبوليت اين فكر در ميان فرقه‌هاى اسلامى را كاوش مى‌كنند. در اين بخش، ميزان اعتبار احاديث اسلامى و سابقه تدوين آن‌ها به شكل جوامع حديثى، مورد سؤال است؛ بدين گونه كه آيا اين روايت‌ها از اعتبار و صلاحيت لازم براى اثبات چنين انديشه‌اى برخوردارند يا نه؟ چند تن از انديشوران اسلامى اصل اساس اين احاديث را با نگاه مثبت نگريسته‌اند؟ و...
    #پرسش‌هایى که درباره اصل و اساس مهدویت در اندیشه و مذاهب اسلامى‌بوده که جایگاه، اصل ضرورت و میزان مقبولیت این فکر در میان فرقه‌هاى اسلامى را کاوش مى‌کنند. در این بخش، میزان اعتبار احادیث اسلامى و سابقه تدوین آن‌ها به شکل جوامع حدیثى، مورد سؤال است؛ بدین گونه که آیا این روایت‌ها از اعتبار و صلاحیت لازم براى اثبات چنین اندیشه‌اى برخوردارند یا نه؟ چند تن از اندیشوران اسلامى اصل اساس این احادیث را با نگاه مثبت نگریسته‌اند؟ و...
    #پرسش‌هایى كه به موارد اتفاقى شيعه و سنى در مورد امام مهدى(عج) بازمى‌گردند؛ مانند اين كه آيا اساسا اتفاق نظرى در بخش جزئيات اين انديشه در ميان اين فرقه‌ها وجود دارد يا نه؟ اگر چنين چيزى هست، در چه مواردى است؟...
    #پرسش‌هایى که به موارد اتفاقى شیعه و سنى در مورد امام مهدى(عج) بازمى‌گردند؛ مانند این که آیا اساسا اتفاق نظرى در بخش جزئیات این اندیشه در میان این فرقه‌ها وجود دارد یا نه؟ اگر چنین چیزى هست، در چه مواردى است؟...


    مؤلف معتقد است كه در بخش كليات مهدویت، فرضيه توافق همه مذاهب اسلامى قابل طرح بوده و تمام فرقه‌هاى اسلامى، اين انديشه و نظر را پذيرفته‌اند. در حوزه جزئيات هم مى‌توان فرضيه توافق و تفاوت ديدگاه آنان در برخى موارد را مطرح كرد.
    مؤلف معتقد است که در بخش کلیات مهدویت، فرضیه توافق همه مذاهب اسلامى قابل طرح بوده و تمام فرقه‌هاى اسلامى، این اندیشه و نظر را پذیرفته‌اند. در حوزه جزئیات هم مى‌توان فرضیه توافق و تفاوت دیدگاه آنان در برخى موارد را مطرح کرد.


    وى عقيده به مهدویت را به عنوان يك باور اسلامى و نه صرفاً شيعى تلقى كرده و آثار سنى و شيعى را در اين‌باره به صورت جداگانه- چه منابعى كه اختصاصا براى امام مهدى(عج) نوشته شده است و چه منابع حديثى و تاريخى عامى كه احاديث مربوط به حضرت مهدى(عج) را نيز دربر دارد، بررسى مى‌كند.
    وى عقیده به مهدویت را به عنوان یک باور اسلامى و نه صرفاً شیعى تلقى کرده و آثار سنى و شیعى را در این‌باره به صورت جداگانه- چه منابعى که اختصاصا براى امام مهدى(عج) نوشته شده است و چه منابع حدیثى و تاریخى عامى که احادیث مربوط به حضرت مهدى(عج) را نیز دربر دارد، بررسى مى‌کند.


    هر چند مؤلف در برخى از جاها ممكن است نكته‌هاى بديعى ارائه نكرده باشد؛ ولى به يقين در شناساندن و معرفى مواضع مشترك مسلمانان كه در حديث‌ها و منابع آنان منعكس شده، كوشيده است. از اين رو، كتاب مى‌تواند براى اهل نظر كه جوياى چنين مباحثى هستند، مفيد واقع شود.
    هر چند مؤلف در برخى از جاها ممکن است نکته‌هاى بدیعى ارائه نکرده باشد؛ ولى به یقین در شناساندن و معرفى مواضع مشترک مسلمانان که در حدیث‌ها و منابع آنان منعکس شده، کوشیده است. از این رو، کتاب مى‌تواند براى اهل نظر که جویاى چنین مباحثى هستند، مفید واقع شود.


    ==گزارش محتوا==
    ==گزارش محتوا==
    در مقدمه، بحث‌هایى درباره جايگاه مهدویت در ميان مسلمانان و نيز چگونگى نگاه دانشمندان اسلامى به اين موضوع بررسى شده و اين عقيده، به عنوان يك باور اسلامى و نه شيعى، معرفى گرديده است كه آثار و نوشته‌هاى حديثى و تاريخى، گواه بر اين واقعيت‌اند.
    در مقدمه، بحث‌هایى درباره جایگاه مهدویت در میان مسلمانان و نیز چگونگى نگاه دانشمندان اسلامى به این موضوع بررسى شده و این عقیده، به عنوان یک باور اسلامى و نه شیعى، معرفى گردیده است که آثار و نوشته‌هاى حدیثى و تاریخى، گواه بر این واقعیت‌اند.


    در فصل نخست، ابتدا نگاهى كلى به احاديث مهدویت شده و آنگاه سير تاريخى تدوين اين حديث‌ها در جوامع حديثى معتبر اهل سنت ارزيابى شده‌اند كه در اين نگاه تاريخى، آن دسته از جوامع حديثى كه تا سده دهم هجرى، روايت‌هاى مهدویت را ياد كرده‌اند، معرفى شده و در ادامه، حجيت و تواتر اين احديث در گفته‌ها و نوشته‌هاى دانشمندان اهل سنت به تفصيل يادآورى شده‌اند.
    در فصل نخست، ابتدا نگاهى کلى به احادیث مهدویت شده و آنگاه سیر تاریخى تدوین این حدیث‌ها در جوامع حدیثى معتبر اهل سنت ارزیابى شده‌اند که در این نگاه تاریخى، آن دسته از جوامع حدیثى که تا سده دهم هجرى، روایت‌هاى مهدویت را یاد کرده‌اند، معرفى شده و در ادامه، حجیت و تواتر این احدیث در گفته‌ها و نوشته‌هاى دانشمندان اهل سنت به تفصیل یادآورى شده‌اند.


    بررسى سير تاريخى تدوين حديث‌هاى مهدویت در كتاب‌هاى شيعه، قسمت ديگر اين فصل را تشكيل می‌دهد و در پايان آن، با استناد به منابع معتبر، نام صحابه‌اى كه در اسناد روايت‌هاى مهدویت حضور دارند نيز يادآورى شده است.
    بررسى سیر تاریخى تدوین حدیث‌هاى مهدویت در کتاب‌هاى شیعه، قسمت دیگر این فصل را تشکیل می‌دهد و در پایان آن، با استناد به منابع معتبر، نام صحابه‌اى که در اسناد روایت‌هاى مهدویت حضور دارند نیز یادآورى شده است.


    در دوم، به بيان احاديث و موارد مشترك ميان شيعه و اهل سنت درباره امام مهدى(عج) پرداخته شده و از جنبه‌هاى گوناگون، اين موارد ارزيابى شده‌اند؛ مانند نسب و نام آن حضرت، ويژگى‌هاى جسمانى، نشانه‌هاى ظهور و تغيير و تحولاتى كه جهان با ظهور ايشان پيدا خواهد كرد.
    در دوم، به بیان احادیث و موارد مشترک میان شیعه و اهل سنت درباره امام مهدى(عج) پرداخته شده و از جنبه‌هاى گوناگون، این موارد ارزیابى شده‌اند؛ مانند نسب و نام آن حضرت، ویژگى‌هاى جسمانى، نشانه‌هاى ظهور و تغییر و تحولاتى که جهان با ظهور ایشان پیدا خواهد کرد.


    سوم، به بررسى ديدگاه‌هاى گوناگون اين دو فرقه درباره امام مهدى(عج) اختصاص يافته كه مهم‌ترين آن‌ها در چهار مورد خلاصه شده است: ولايت آن حضرت، نام پدر امام مهدى(عج)، اختلاف مربوط به تفسير روايت‌هاى امامان دوازده‌گانه و نسب پدرى آن حضرت كه آيا از نسل امام حسن(ع) است يا امام حسین(ع).
    سوم، به بررسى دیدگاه‌هاى گوناگون این دو فرقه درباره امام مهدى(عج) اختصاص یافته که مهم‌ترین آن‌ها در چهار مورد خلاصه شده است: ولایت آن حضرت، نام پدر امام مهدى(عج)، اختلاف مربوط به تفسیر روایت‌هاى امامان دوازده‌گانه و نسب پدرى آن حضرت که آیا از نسل امام حسن(ع) است یا امام حسین(ع).


    آخرين فصل، به بيان نظريات منتقدان احاديث مهدویت و بررسى ميزان اعتبار و ارزشمندى اين نقدها اختصاص پيدا كرده كه ضمن طرح ديدگاه‌معروف‌ترين آن‌ها، به تفصيل و تفكيك به نقد نظريات آنان پرداخته شده است.
    آخرین فصل، به بیان نظریات منتقدان احادیث مهدویت و بررسى میزان اعتبار و ارزشمندى این نقدها اختصاص پیدا کرده که ضمن طرح دیدگاه‌معروف‌ترین آن‌ها، به تفصیل و تفکیک به نقد نظریات آنان پرداخته شده است.


    شاخص‌ترين اين افراد؛ عبارتند از: [[ابن خلدون]]، رشيد رضا، احمد امين، و در دوره اخير؛ دكتر عداب محمود الحمش.
    شاخص‌ترین این افراد؛ عبارتند از: [[ابن خلدون]]، رشید رضا، احمد امین، و در دوره اخیر؛ دکتر عداب محمود الحمش.


    == وضعيت كتاب ==
    == وضعیت کتاب ==
    كتاب، برگزيده سومين دوره كتاب فصل در سال 1386ش شده است.
    کتاب، برگزیده سومین دوره کتاب فصل در سال 1386ش شده است.


    فهرست مطالب در ابتدا و كتاب‌نامه منابع مورد استفاده مؤلف و نمايه آيات و روايات در انتهاى كتاب آمده است.
    فهرست مطالب در ابتدا و کتاب‌نامه منابع مورد استفاده مؤلف و نمایه آیات و روایات در انتهاى کتاب آمده است.


    پاورقى‌ها بيشتر به ذكر منابع اختصاص دارد.
    پاورقى‌ها بیشتر به ذکر منابع اختصاص دارد.


    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    #مقدمه و متن كتاب.
    #مقدمه و متن کتاب.
    #پارسا با مشاركت بنياد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمكران، (1388)، «امام مهدى(عج) در آينه قلم كارنامه منابع پيرامون امام مهدى عليه‌السلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج2 ص721.
    #پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمکران، (1388)، «امام مهدى(عج) در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدى علیه‌السلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج2 ص721.
    #سايت خبرى حوزه نت.
    #سایت خبرى حوزه نت.
     


    {{مهدویت}}


    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    خط ۸۱: خط ۸۲:
    [[رده:کلام و عقاید]]
    [[رده:کلام و عقاید]]
    [[رده: مباحث خاص کلامی]]
    [[رده: مباحث خاص کلامی]]
    [[رده:امام مهدی(عج)]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۱:۴۰

    بررسی تطبیقی مهدویت در روایات شیعه و اهل سنت
    بررسی تطبیقی مهدویت در روایات شیعه و اهل سنت
    پدیدآوراناکبرنژاد، مهدی (نویسنده)
    ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)
    مکان نشرقم - ایران
    سال نشر1388 ش
    چاپ3
    شابک978-964-548-941-8
    موضوعمحمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - احادیث - مطالعات تطبیقی

    محمد بن حسن(عج)، امام دوازدهم، 255ق. - کتاب‏های نقد شده

    مهدویت - احادیث - مطالعات تطبیقی

    مهدویت - کتاب‏های نقد شده
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏224‎‏/‎‏4‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏7‎‏ب‎‏4
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    بررسى تطبیقى مهدویت در روایات شیعه و اهل سنت اثر مهدى اکبرنژاد، مطالعه تطبیقى حدیث‌هاى شیعه و سنى در حوزه مهدویت است که به زبان فارسی و در سال 1386ش نوشته شده است.

    ساختار

    کتاب با مقدمه مؤلف آغاز شده و مطالب در چهار فصل به مطالعه تطبیقى مسئله مهدویت از نظر تاریخى، حدیثى و کلامى از دیدگاه شیعه و اهل تسنن پرداخته است.

    مباحث در آغاز، نگاهى تاریخى به ثبت احادیث مربوط به مهدوت در کتاب‌هاى اسلامى دارد و آنگاه دیدگاه کلى مسلمانان درباره این احادیث مورد کاوش قرار گرفته و طى دو فصل مجزا، بخش‌هاى مشترک و موارد اختلافى شیعه و اهل سنت درباره مهدویت، به شکل جداگانه ارزیابى شده و در ادامه، دیدگاه‌هاى برخى منتقدان این احادیث، تجزیه و تحلیل شده است.

    پرسش‌هایى که این اثر درصدد پاسخ‌گویى به آن‌هاست، به دو بخش تقسیم مى‌شوند:

    1. پرسش‌هایى که درباره اصل و اساس مهدویت در اندیشه و مذاهب اسلامى‌بوده که جایگاه، اصل ضرورت و میزان مقبولیت این فکر در میان فرقه‌هاى اسلامى را کاوش مى‌کنند. در این بخش، میزان اعتبار احادیث اسلامى و سابقه تدوین آن‌ها به شکل جوامع حدیثى، مورد سؤال است؛ بدین گونه که آیا این روایت‌ها از اعتبار و صلاحیت لازم براى اثبات چنین اندیشه‌اى برخوردارند یا نه؟ چند تن از اندیشوران اسلامى اصل اساس این احادیث را با نگاه مثبت نگریسته‌اند؟ و...
    2. پرسش‌هایى که به موارد اتفاقى شیعه و سنى در مورد امام مهدى(عج) بازمى‌گردند؛ مانند این که آیا اساسا اتفاق نظرى در بخش جزئیات این اندیشه در میان این فرقه‌ها وجود دارد یا نه؟ اگر چنین چیزى هست، در چه مواردى است؟...

    مؤلف معتقد است که در بخش کلیات مهدویت، فرضیه توافق همه مذاهب اسلامى قابل طرح بوده و تمام فرقه‌هاى اسلامى، این اندیشه و نظر را پذیرفته‌اند. در حوزه جزئیات هم مى‌توان فرضیه توافق و تفاوت دیدگاه آنان در برخى موارد را مطرح کرد.

    وى عقیده به مهدویت را به عنوان یک باور اسلامى و نه صرفاً شیعى تلقى کرده و آثار سنى و شیعى را در این‌باره به صورت جداگانه- چه منابعى که اختصاصا براى امام مهدى(عج) نوشته شده است و چه منابع حدیثى و تاریخى عامى که احادیث مربوط به حضرت مهدى(عج) را نیز دربر دارد، بررسى مى‌کند.

    هر چند مؤلف در برخى از جاها ممکن است نکته‌هاى بدیعى ارائه نکرده باشد؛ ولى به یقین در شناساندن و معرفى مواضع مشترک مسلمانان که در حدیث‌ها و منابع آنان منعکس شده، کوشیده است. از این رو، کتاب مى‌تواند براى اهل نظر که جویاى چنین مباحثى هستند، مفید واقع شود.

    گزارش محتوا

    در مقدمه، بحث‌هایى درباره جایگاه مهدویت در میان مسلمانان و نیز چگونگى نگاه دانشمندان اسلامى به این موضوع بررسى شده و این عقیده، به عنوان یک باور اسلامى و نه شیعى، معرفى گردیده است که آثار و نوشته‌هاى حدیثى و تاریخى، گواه بر این واقعیت‌اند.

    در فصل نخست، ابتدا نگاهى کلى به احادیث مهدویت شده و آنگاه سیر تاریخى تدوین این حدیث‌ها در جوامع حدیثى معتبر اهل سنت ارزیابى شده‌اند که در این نگاه تاریخى، آن دسته از جوامع حدیثى که تا سده دهم هجرى، روایت‌هاى مهدویت را یاد کرده‌اند، معرفى شده و در ادامه، حجیت و تواتر این احدیث در گفته‌ها و نوشته‌هاى دانشمندان اهل سنت به تفصیل یادآورى شده‌اند.

    بررسى سیر تاریخى تدوین حدیث‌هاى مهدویت در کتاب‌هاى شیعه، قسمت دیگر این فصل را تشکیل می‌دهد و در پایان آن، با استناد به منابع معتبر، نام صحابه‌اى که در اسناد روایت‌هاى مهدویت حضور دارند نیز یادآورى شده است.

    در دوم، به بیان احادیث و موارد مشترک میان شیعه و اهل سنت درباره امام مهدى(عج) پرداخته شده و از جنبه‌هاى گوناگون، این موارد ارزیابى شده‌اند؛ مانند نسب و نام آن حضرت، ویژگى‌هاى جسمانى، نشانه‌هاى ظهور و تغییر و تحولاتى که جهان با ظهور ایشان پیدا خواهد کرد.

    سوم، به بررسى دیدگاه‌هاى گوناگون این دو فرقه درباره امام مهدى(عج) اختصاص یافته که مهم‌ترین آن‌ها در چهار مورد خلاصه شده است: ولایت آن حضرت، نام پدر امام مهدى(عج)، اختلاف مربوط به تفسیر روایت‌هاى امامان دوازده‌گانه و نسب پدرى آن حضرت که آیا از نسل امام حسن(ع) است یا امام حسین(ع).

    آخرین فصل، به بیان نظریات منتقدان احادیث مهدویت و بررسى میزان اعتبار و ارزشمندى این نقدها اختصاص پیدا کرده که ضمن طرح دیدگاه‌معروف‌ترین آن‌ها، به تفصیل و تفکیک به نقد نظریات آنان پرداخته شده است.

    شاخص‌ترین این افراد؛ عبارتند از: ابن خلدون، رشید رضا، احمد امین، و در دوره اخیر؛ دکتر عداب محمود الحمش.

    وضعیت کتاب

    کتاب، برگزیده سومین دوره کتاب فصل در سال 1386ش شده است.

    فهرست مطالب در ابتدا و کتاب‌نامه منابع مورد استفاده مؤلف و نمایه آیات و روایات در انتهاى کتاب آمده است.

    پاورقى‌ها بیشتر به ذکر منابع اختصاص دارد.

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. پارسا با مشارکت بنیاد فرهنگى حضرت مهدى موعود(عج) و انتشارات مسجد جمکران، (1388)، «امام مهدى(عج) در آینه قلم کارنامه منابع پیرامون امام مهدى علیه‌السلام و مهدویت»، قم، مؤسسه اطلاع‌رسانى اسلامى مرجع، ج2 ص721.
    3. سایت خبرى حوزه نت.