حاشیة رسائل شيخ انصاري (ساباطی يزدی)

    از ویکی‌نور
    حاشیة رسائل شیخ انصاری (ساباطی یزدی، عبدالرسول)
    نام کتاب حاشیة رسائل شیخ انصاری (ساباطی یزدی، عبدالرسول)
    نام های دیگر کتاب رسائل

    فرائد الاصول

    پدیدآورندگان انصاری، مرتضی بن محمدامین (نويسنده)

    یزدی، محمد کاظم بن عبدالعظیم (محاضر)

    ساباطی یزدی، عبدالرسول (حاشيه نويس)

    استادی، رضا (به کوشش)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏‎‏BP‎‏ ‎‏159‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏8‎‏ف‎‏4035*
    موضوع اصول فقه شیعه

    انصاری، مرتضی بن محمد امین، 1214 - 1281ق. فرائد الاصول ‏-‏ نقد و تفسیر

    فقه جعفری - قرن 13ق.

    ناشر موسسه در راه حق
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر 1377 هـ.ش
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE12078AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى

    الحاشيه على الرسائل تقريرات درس اصول آیت‌الله سيد محمدكاظم طباطبايى يزدى صاحب عروةالوثقى است كه توسط يكى از شاگردان وى بنام شيخ عبدالرسول ساباطى يزدى نگارش يافته است. نسخه موجود در برنامه تنها جلد اوّل اين حاشيه مشتمل بر مباحث قطع و ظن تا دليل انسداد است كه به كوشش آیت‌الله رضا استادى فراهم شده است.

    ساختار

    مؤلف در قالب412 تعليقه، مطالب ارزشمندى را ارائه داده است كه در شناخت افكار سيّد نقش به‌سزايى را ايفا مى‌نمايد.

    گزارش محتوا

    در اين اثر تعليقات ارزشمندى بر رسائل شيخ نگاشته شده است كه اينك به اهمّ آنها مى‌پردازيم:

    1- حق آنست كه حجيّت قطع از احكام مجعوله براى عقل است كه نيازى به جعل شارع و امضاى وى به‌معناى تقرير و رضاى او ندارد ولى نيازمند امضاى شارع به‌معناى عدم ردع از آن مى‌باشد.

    2- مساله تجرّى از مسائل اصوليه نيست بلكه از قواعد فقهيه يا كلاميه است چرا كه قبح تجرّى در كبراى قياس استنباط واقع نمى‌شود. به نظر شيخ تجرّى فقط قبح فاعلى دارد و نشانه سوءباطن متجرّى است و از اين جهت فقط مستحق مذمّت است نه عقوبت.

    3- به نظر اخبارييون قطعى كه منشاء آن مقدمات و ادله عقليه باشد حجّت نيست و ظاهراً منشا انكار آنها به جهت نفى ملازمه بين حكم عقل و شرع مى‌باشد. مرحوم امين استرآبادى و سيد نعمت الله جزائرى و شيخ يوسف بحرانى به اين عقيده سخت پايبند هستند.

    4- مشهور در السنه معاصرين آنست كه قطع طريقى به طور مطلق حجّت است. شايد مراد از معاصرين صاحب جواهر و ديگران است.

    5- تحقيقى كه مناسب بحث از مقام تعبّد به ظن است همان الغاى احتمال خلاف و عدم اعتنا به آن است. همانطورى‌كه اهل عرف در افعال و معاملات و تجاراتشان چنين هستند پس عمل آنها به ظن به جهت عدم اعتناى آنها به احتمال خلاف است.

    6- حرمت تعبّد به ظن داراى دو معناست: يكى حرمت ذاتى در مقابل اباحه و ديگرى حرمت غيرى كه مساوق عدم حجيّت است. معناى مناسب همان دوّمى است.

    7- مولّف براى حجيّت ظواهر دلايلى ارائه كرده كه عبارتند از: بناى عقلا، اجماع قولى و عملى از صدر اسلام تاكنون، سيره مستمر، تقرير معصومين.

    8- نراقى در كتاب مناهج الاصول قائل است به اينكه نزاع در حجيّت ظواهر كتاب قليل الجدوى است.

    9- چيزى كه موجب ظن به قول لغوى مى‌شود اعتماد بر قول ارباب علوم عربيّه است كه قابل وثوق باشند و مهم‌ترين مستند مشهور در حجيت قول لغوى، سيره عقلاست.

    10- بدون شك اجماع منقول به خبر متواتر و اجماع منقول به خبر واحد محفوف به قرائن علميه، حجّت هستند بلكه محل نزاع در آن اجماع منقول به خبر واحدى است كه محفوف به قرائن علميه نباشد. در اينصورت آيا اجماع از باب نقل كاشف است يا نقل حكم منكشف؟ به نظر مولّف اظهر تفصيل است.

    11- خبر واحد در اصطلاح اصوليان آنست كه به حد تواتر نرسيده گرچه روات آن بسيار باشند. مولّف به تعريف خبر متواتر و وجه حجيّت آن مى‌پردازد.

    12- ادلّه مجوزين خبر واحد، آيات نبا، نفر سؤال و اذن مى‌باشد كه هيچكدام از آنها بر حجيت خبر واحد دلالت نمى‌كند فقط اجماع علماء قابل قبول است چون هيچ‌گاه اجماعى به قوّت اجماع ادعايى شيخ طوسى وجود نداشته است.

    منابع

    مقدمه و متن كتاب


    پیوندها

    مطالعه کتاب حاشیة رسائل شیخ انصاری (ساباطی یزدی، عبدالرسول) در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور