الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۱: خط ۱:
    <div class="boxTitle"><big>'''[[مقامات حضرت فاطمه (علیها السلام) در کتاب و سنت]]'''</big></div>
    <div class="boxTitle"><big>'''[[اجتهاد در مقابل نص]]'''</big></div>
    [[پرونده:NUR11349J1.jpg|بندانگشتی|مقامات حضرت فاطمه (علیها السلام) در کتاب و سنت|175px]]
    [[پرونده:NUR01050J1.jpg|بندانگشتی|اجتهاد در مقابل نص|175px]]


    '''مقامات حضرت فاطمه عليها السلام در كتاب و سنت'''، ترجمه فارسى «مقامات فاطمة الزهراء(س)» محمد سند بحرانى است كه توسط احمد خوانسارى انجام گرفته است.
    '''اجتهاد در مقابل نص'''، ترجمۀ فارسى کتاب «النص و الاجتهاد»، [[شرف‌الدین، عبدالحسین|علامه سيد شرف‌الدين]] ، به وسيله [[دوانی، علی|على دوانى]]  است.


    اين كتاب، در حقيقت نتيجه يكى از مباحثى است كه براى پاسخ به برخى سؤال‌هايى كه از آنها غفلت شده، تنظيم گرديده است؛ از آن جمله مقام حضرت زهرا(س) و ماهيت حجيت و ولايت آن بانوى الهى است.
    اين کتاب كارى علمى - تحقيقى است كه [[شرف‌الدین، عبدالحسین|علامه شرف‌الدين]] در واپسين سال‌هاى عمر خويش به نوشتن آن موفق شده است. اين اثر از آثار وحدت آفرين و ارزشمند [[شرف‌الدین، عبدالحسین|علامه شرف‌الدين]] است. وى در اين کتاب 99 مورد از مواردى را كه خلفا برخلاف نصّ پيامبر(ص) عمل كرده‌اند، از موثق‌ترين منابع اهل سنت برشمرده است.


    براى اجابت اين قبيل سؤال‌ها مؤلف مباحثى با محوريت قرآن كريم و مفسريت سنت نبويه و ائمه هدى(ع) عنوان كرده كه البته كاملا با استدلال‌هاى فقهى و كاربردى مقرون است.
    آنچه [[شرف‌الدین، عبدالحسین|علامه شرف‌الدين]] در النصّ و الاجتهاد آورده، فراتر از حوزۀ نزاع بين شيعه و سنّى است. با تكيه بر محورهايى كه او مطرح كرده، مى‌توان عناصر مؤثر در شكل‌گيرى بدعت را بازشناخت و تفاوت‌هاى ماهوى و عينى و عملى اين مفهوم را از نوآورى مشخص ساخت.


    نكته ديگر، استفاده مؤلف محترم از ادله مورد اتفاق شيعه و سنى است؛ لذا بسيارى از مقامات آن حضرت از لابه‌لاى كلمات بزرگان اهل سنت به تصوير كشيده شده است.
    با مراجعه به اين کتاب مى‌توان دريافت كه از نظر علامه، بدعت متكى بر دو مبناى«تأويل» و «مصلحت‌گرايى» است و بدعت‌گذار در مراجعه و استناد به متون دينى از اين دو عنصر بهره مى‌برد. متقابلا نوآورى نيز بر دو مبناى «تفسير نصوص» و «توجه به عنصر زمان و مكان» استوار است. مرحوم شرف‌الدين براى مقابله با بدعت بر روشى تأكيد دارد كه مشخصا بر دو ركن استوار است. وى معتقد است كه با تكيه بر اين دو ركن، نتيجۀ تحقيق و استنباط در شريعت به بدعت منتهى نمى‌گردد:


    در واقع اين كتاب بحثى كاملا استدلالى و علمى در مورد مقامات و حجيت ولايت الهى آن حضرت است كه در ابتدا به‌صورت تقرير مطالب، به‌عنوان «مقامات فاطمة الزهراء(س) في الكتاب و السنة» به قلم فاضل گران‌قدر آقاى سيد محمدعلى الحلو، به زبان عربى چاپ شده است و پس از ترجمه كامل و البته آزاد و با حفظ مطالب اصلى آن، جلسه‌هاى ديگرى با استاد شيخ محمد سند برگزار و تحقيقات جديدى بدان اضافه گرديد كه اينك در اختيار همه علاقه‌مندان به آن بانوى بزرگ قرار مى‌گيرد
    #التزام به نصّ: از نظر علامه، نص دليلى لفظى و متضمن حكم شرعى است كه به يقين يا به ظن معتبر(كه اعتبار آن به پشتوانه عقل يا شرع تأييد شده) مستند به قانون‌گذار شريعت باشد.
    #تصحيح منابع مورد مراجعه در استنباط.


    از جمله نقاط قوت كتاب اين است كه بيشتر از ادله مورد قبول شيعه و سنى بهره برده است؛ به همين جهت، بسيارى از مقامات آن حضرت را از ميان كلمات بزرگان اهل سنت به تصوير كشيده است.
    از جمله عواملى كه در شكل‌گيرى نظريات بدعت‌آميز و پيدايش منازعات مذهبى نقش مهمى دارد، مختلف و متفاوت بودن منابع مورد مراجعه دو فرقه شيعه و سنى، و تفاوت روش‌هاى مراجعه به منابع مشترك است. براى پيشگيرى از بدعت بايد اعتبار منابع مورد مراجعه ثابت شود و ساز و كار مطلوب در اين مراجعه نيز مقرر گردد.[[شرف‌الدین، عبدالحسین|علامه شرف‌الدين]] ضمن اشاره به موارد متعددى كه در آنها به دليل مراجعه به منابع غير معتبر يا مراجعه غلط به منابع معتبر؛ كار به مخالفت با نص و در نتيجه بدعت‌گذارى كشيده شده است، بر لزوم تصحيح منابع تأكيد مى‌كند.
     
    <div class="mw-ui-button">[[اجتهاد در مقابل نص|'''ادامه''']]</div>
    در روايتى از امام حسن عسكرى(ع) آمده است كه ما حجت خداوند بر خلق هستيم و مادر ما فاطمه حجت خدا بر ماست. نويسنده با ذكر اين حديث، شواهدى بر مدعاى خود مى‌آورند؛ مثل رواياتى كه در مورد مصحف فاطمه(س) آمده و مدلولشان اين است كه اين كتاب شريف، واسطه علمى بين ائمه و خداوند تبارك و تعالى در علم محفوظ مى‌باشد و در آن، همه وقايع تا روز قيامت آمده است؛ در نتيجه فاطمه زهرا(س) با اين منبع فراگير علوم بر ائمه اطهار حجت مى‌باشد؛ همان‌گونه‌كه پيامبر اكرم به‌واسطه قرآن كريم حجت بر ائمه(ع) است... و وساطت آن حضرت به لحاظ ارتباط وى با عالم انوار مى‌باشد
     
    <div class="mw-ui-button">[[مقامات حضرت فاطمه (علیها السلام) در کتاب و سنت|'''ادامه''']]</div>

    نسخهٔ ‏۵ مارس ۲۰۱۷، ساعت ۱۳:۱۴

    اجتهاد در مقابل نص

    اجتهاد در مقابل نص، ترجمۀ فارسى کتاب «النص و الاجتهاد»، علامه سيد شرف‌الدين ، به وسيله على دوانى است.

    اين کتاب كارى علمى - تحقيقى است كه علامه شرف‌الدين در واپسين سال‌هاى عمر خويش به نوشتن آن موفق شده است. اين اثر از آثار وحدت آفرين و ارزشمند علامه شرف‌الدين است. وى در اين کتاب 99 مورد از مواردى را كه خلفا برخلاف نصّ پيامبر(ص) عمل كرده‌اند، از موثق‌ترين منابع اهل سنت برشمرده است.

    آنچه علامه شرف‌الدين در النصّ و الاجتهاد آورده، فراتر از حوزۀ نزاع بين شيعه و سنّى است. با تكيه بر محورهايى كه او مطرح كرده، مى‌توان عناصر مؤثر در شكل‌گيرى بدعت را بازشناخت و تفاوت‌هاى ماهوى و عينى و عملى اين مفهوم را از نوآورى مشخص ساخت.

    با مراجعه به اين کتاب مى‌توان دريافت كه از نظر علامه، بدعت متكى بر دو مبناى«تأويل» و «مصلحت‌گرايى» است و بدعت‌گذار در مراجعه و استناد به متون دينى از اين دو عنصر بهره مى‌برد. متقابلا نوآورى نيز بر دو مبناى «تفسير نصوص» و «توجه به عنصر زمان و مكان» استوار است. مرحوم شرف‌الدين براى مقابله با بدعت بر روشى تأكيد دارد كه مشخصا بر دو ركن استوار است. وى معتقد است كه با تكيه بر اين دو ركن، نتيجۀ تحقيق و استنباط در شريعت به بدعت منتهى نمى‌گردد:

    1. التزام به نصّ: از نظر علامه، نص دليلى لفظى و متضمن حكم شرعى است كه به يقين يا به ظن معتبر(كه اعتبار آن به پشتوانه عقل يا شرع تأييد شده) مستند به قانون‌گذار شريعت باشد.
    2. تصحيح منابع مورد مراجعه در استنباط.

    از جمله عواملى كه در شكل‌گيرى نظريات بدعت‌آميز و پيدايش منازعات مذهبى نقش مهمى دارد، مختلف و متفاوت بودن منابع مورد مراجعه دو فرقه شيعه و سنى، و تفاوت روش‌هاى مراجعه به منابع مشترك است. براى پيشگيرى از بدعت بايد اعتبار منابع مورد مراجعه ثابت شود و ساز و كار مطلوب در اين مراجعه نيز مقرر گردد.علامه شرف‌الدين ضمن اشاره به موارد متعددى كه در آنها به دليل مراجعه به منابع غير معتبر يا مراجعه غلط به منابع معتبر؛ كار به مخالفت با نص و در نتيجه بدعت‌گذارى كشيده شده است، بر لزوم تصحيح منابع تأكيد مى‌كند.