الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۱: خط ۱:
    <div class="boxTitle"><big>'''[[عيون أخبار الرضا(عليه السلام) (تصحیح لاجوردی‌)]]'''</big></div>
    <div class="boxTitle"><big>'''[[مروارید، علی‌اصغر]]'''</big></div>
    [[پرونده:NUR01503J1.jpg|بندانگشتی|عيون أخبار الرضا(عليه السلام)|175px]]
    [[پرونده:NUR08798.jpg|بندانگشتی|مروارید، علی‌اصغر|175px]]


    '''عيون أخبار الرضا(عليه‌السلام)'''، تأليف [[ابن بابویه، محمد بن علی|ابوجعفر محمد بن على بن الحسين بن بابويه قمى]]، معروف به [[شيخ صدوق]]، مفصل‌ترين و معتبرترين كتاب در مورد جوانب مختلف زندگانى [[امام رضا(ع)]] و نيز سخنان ايشان در موضوعات مختلف است.
    '''على‌اصغر مرواريد''' (1303ش در مشهد - 14 مرداد 1396ش در تهران)، فقیه؛ محقق؛ نویسنده و انقلابی مبارز دوران ستم شاهی
    كتاب به زبان عربى و در قرن چهارم هجرى نوشته شده و تصحيح آن به قلم [[لاجوردی‌، مهدی|مهدى لاجوردى‌زاده]] صورت پذيرفته است.


    زمانى كه [[صاحب بن عباد، اسماعیل بن عباد|صاحب بن عباد ديلمى]]، وزير وقت و حاكم شيعى آن دوران در مدح و ستايش [[امام رضا(ع)]] اشعارى را مى‌سرايد و آن را به [[شيخ صدوق]](ره) هديه مى‌دهد، وى نيز كتاب حاضر را به پاس زحمات [[صاحب بن عباد، اسماعیل بن عباد|صاحب بن عباد ديلمى]] به نگارش درآورده و به او هديه مى‌دهد.
    در سال 1303ش، در شهر مقدس مشهد به دنيا آمد. پدرش شیخ على فرزند حاج شیخ على اكبر مروارید و مادرش حلیمه فرزند ملّاعلى قدرتى بود.
    تحصيلات ابتدايى خود را در مكتب‌خانه‌هاى مشهد به پايان رسانيد و سپس دروس حوزوى را با ورود به مدرسه‌ى علميه‌ى مشهد آغاز كرد. ادبيات عرب و مقدمات را از محضر اديب نيشابورى، على‌اكبر صدرزاده‌ى اصفهانى، سيد احمد مدرس يزدى، شيخ كاظم دامغانى و شيخ هاشم قزوينى فراگرفت و سپس به تحصيل علم كلام پرداخت و در اين زمينه از محضر ميرزا مهدى اصفهانى، ميرزا جوادآقا تهرانى، مجتبى قزوينى و [[مروارید، حسنعلی|شيخ حسنعلى مرواريد]] استفاده كرد.


    در بيان اهميت كتاب، مى‌توان به اين نكته اشاره كرد كه اين اثر، از جمله كتاب‌هاى معتبر شيعه مى‌باشد كه بسيارى از مسائل مربوط به فقه شيعه در آن بيان شده است.
    در سال 1328ش، براى ادامه‌ى تحصيلات حوزوى به تهران آمد و پس از درك محضر [[آملی، محمدتقی|آيت‌الله محمدتقى آملى]]، به قم رفت. دروس فقه و اصول را از محضر حضرات آيات: سلطانى طباطبايى، [[بروجردی، حسین|بروجردى]]  و محقق داماد فراگرفت و فلسفه را هم در محضر [[طباطبایی، محمدحسین|علامه طباطبايى]] آموخت و به درجه‌ى اجتهاد نايل آمد.


    كتاب با دو مقدمه از محقق و مؤلف آغاز و مطالب در دو جلد، در شصت و نه باب، تنظيم شده است.
    وى مبارزات سياسى خود را با سخنرانى بر منابر عليه رژيم شاه از سال 1337ش، شروع كرد و با آغاز نهضت [[خمینی، سید روح‌الله|حضرت امام]]،  مبارزات خود را براى تقويت نهضت [[خمینی، سید روح‌الله|حضرت امام]]  گسترش داد.


    موارد مختلفى چون زندگى امام رضا(ع)، وضعيت سياسى دوران امام كاظم(ع)، جريان واقفيه، نحوه مواجهه [[امام رضا(ع)]] با آنان و به‌طور كلى مواجهه با فرق و اديان مختلف در اين كتاب پوشش داده شده است؛ بنابراين، محتواى كتاب را مى‌توان در دو بخش «در باره امام رضا(ع)» و «رواياتى از امام رضا(ع)» تقسيم نمود.
    با پيروزى انقلاب اسلامى، وى فعالانه در صحنه بود و با تشكيل كميته‌هاى انقلاب اسلامى به فعاليت در نهاد انقلابى فوق پرداخت و مسئوليت كميته‌ى انقلاب اسلامى، شاخه‌ى دوم (ناحيه‌ى دوم) تهران واقع در خيابان زنجان را برعهده گرفت.
    آیت‌الله مروارید سرانجام بعد از تحمل یک دوره بیماری صبح روز شنبه 14 مرداد1396 در 93 سالگی درگذشت. پیکر این عالم در روز یک شنبه تشییع و در حرم مطهر عبدالعظیم حسنی به خاک سپرده شد.


    نويسنده در تأليف اين اثر، علاوه بر بهره‌گيرى از متون تاريخى كه حاوى مطالبى درباره حيات و زندگى [[امام رضا(ع)]] بوده، از متون حديثى كه به نقل مطالب آن حضرت اختصاص داشته نيز بهره جسته است.


    <div class="mw-ui-button">[[عيون أخبار الرضا(عليه السلام) (تصحیح لاجوردی‌)|'''ادامه''']]</div>
    <div class="mw-ui-button">[[مروارید، علی‌اصغر|'''ادامه''']]</div>

    نسخهٔ ‏۶ اوت ۲۰۱۷، ساعت ۲۱:۴۴

    مروارید، علی‌اصغر

    على‌اصغر مرواريد (1303ش در مشهد - 14 مرداد 1396ش در تهران)، فقیه؛ محقق؛ نویسنده و انقلابی مبارز دوران ستم شاهی

    در سال 1303ش، در شهر مقدس مشهد به دنيا آمد. پدرش شیخ على فرزند حاج شیخ على اكبر مروارید و مادرش حلیمه فرزند ملّاعلى قدرتى بود. تحصيلات ابتدايى خود را در مكتب‌خانه‌هاى مشهد به پايان رسانيد و سپس دروس حوزوى را با ورود به مدرسه‌ى علميه‌ى مشهد آغاز كرد. ادبيات عرب و مقدمات را از محضر اديب نيشابورى، على‌اكبر صدرزاده‌ى اصفهانى، سيد احمد مدرس يزدى، شيخ كاظم دامغانى و شيخ هاشم قزوينى فراگرفت و سپس به تحصيل علم كلام پرداخت و در اين زمينه از محضر ميرزا مهدى اصفهانى، ميرزا جوادآقا تهرانى، مجتبى قزوينى و شيخ حسنعلى مرواريد استفاده كرد.

    در سال 1328ش، براى ادامه‌ى تحصيلات حوزوى به تهران آمد و پس از درك محضر آيت‌الله محمدتقى آملى، به قم رفت. دروس فقه و اصول را از محضر حضرات آيات: سلطانى طباطبايى، بروجردى و محقق داماد فراگرفت و فلسفه را هم در محضر علامه طباطبايى آموخت و به درجه‌ى اجتهاد نايل آمد.

    وى مبارزات سياسى خود را با سخنرانى بر منابر عليه رژيم شاه از سال 1337ش، شروع كرد و با آغاز نهضت حضرت امام، مبارزات خود را براى تقويت نهضت حضرت امام گسترش داد.

    با پيروزى انقلاب اسلامى، وى فعالانه در صحنه بود و با تشكيل كميته‌هاى انقلاب اسلامى به فعاليت در نهاد انقلابى فوق پرداخت و مسئوليت كميته‌ى انقلاب اسلامى، شاخه‌ى دوم (ناحيه‌ى دوم) تهران واقع در خيابان زنجان را برعهده گرفت. آیت‌الله مروارید سرانجام بعد از تحمل یک دوره بیماری صبح روز شنبه 14 مرداد1396 در 93 سالگی درگذشت. پیکر این عالم در روز یک شنبه تشییع و در حرم مطهر عبدالعظیم حسنی به خاک سپرده شد.