آيات الغدير

    از ویکی‌نور
    آيات الغدير
    آيات الغدير
    پدیدآورانمرکز المصطفی للدراسات الإسلامیة (نويسنده) کورانی، علی (نويسنده)
    عنوان‌های دیگربحث في خطب حجة الوداع و تفسير آيات الغدير
    ناشرمرکز المصطفی للدراسات الإسلامیة
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1419ق
    چاپ1
    شابک964-319-151-6
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /آ9 223/54 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    آيات الغدير، تألیف علی کورانی عاملی (معاصر)، مشتمل بر بررسی آیات و احادیث و وقایع غدیر خم است. نویسنده به شیوه مستند و مستدل در مقام تبیین واقعه غدیر خم از دیدگاه شیعه برآمده است.

    نویسنده در خلال بحث از آیات سه‌گانه غدیر: «بلغ ما أنزل إليك من ربك» و «اليوم أكملت لكم دينكم» و «سأل سائل بعذاب واقع»، ارتباط محکم آنها را با خطبه‌های نبی(ص) در حجةالوداع دریافته است. بنابراین مباحثی از کتاب به خطبه غدیر و مضمون آن که پیامبر در آن به تبعیت از ثقلین (قرآن و عترت) پس از خود فراخوانده است، اختصاص یافته؛ همچنین ضروری بوده که از رابطه بین نبی(ص) و زعمای قریش در قضیه حکم امامت اهل‌بیت(ع) پس از پیامبر(ص) بحث شود. نویسنده با وجود اشتمال کتاب بر موضوعات مذکور، نام «آيات الغدير» را برای کتاب برگزیده است؛ زیرا اگرچه کتاب محتوای آن بیش از تفسیر آیات غدیر به معنای اصطلاحی است، اما این نام تناسب بیشتری با مطالب آن دارد[۱]‏.

    مباحث کتاب در پنج فصل ارائه شده است. در اولین فصل، مباحث مقدماتی چون نیاز انبیا در تبلیغ رسالاتشان به حمایت مردم و یا بشارت‌های پیامبر(ص) به امامان دوازده‌گانه مطرح شده است[۲]‏.

    در فصل دوم کتاب، شش قول از اقوال علمای اهل سنت در رابطه با آیه امر به تبلیغ و دیدگاه موافق با رأی اهل‌بیت(ع) ذکر شده است[۳]‏.

    در فصل سوم، داستان غدیر خم ذکر شده است. کار بی‌اعتنایی مسلمانان به داستان غدیر، به جایی رسید که علی(ع)، فاطمه را با حال بیماری بر مرکبی سوار کرد و شبانه در خانه انصار برد که شاید وجدان آنها بیدار شود، اما اکثر ایشان در پاسخ گفتند: ای دختر رسول خدا(ص) اگر این کلام شما را قبل از بیعت با ابوبکر می‌شنیدیم احدی را با علی(ع) برابر نمی‌دانستیم. فاطمه(س) فرمود: «و هل ترك أبي يوم غدير خم لأحد عذراً». در حقیقت با این منطق به انصار گفت که جواب شما به من سیاسی است و منطق حجت الهی بالاتر از منطق بازی‌های سیاسی و رتبتاً بر آن مقدم است[۴]‏.

    در فصل چهارم، پیرامون آیه اکمال دین و دیدگاه فریقین پیرامون این آیه و در فصل آخر آیه «سأل سائل بعذاب واقع» مورد بررسی قرار گرفته است.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص8
    2. ر.ک: متن کتاب، ص25 و 129
    3. ر.ک: همان، ص170-190
    4. ر.ک: همان، ص237-238

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها