الوسیط في تاریخ النحو العربي

    از ویکی‌نور
    الوسیط في تاریخ النحو العربي
    الوسیط في تاریخ النحو العربي
    پدیدآورانأسعد، عبدالکریم محمد (نويسنده)
    ناشرمحمد آقا محمدی
    مکان نشرعربستان - ریاض
    سال نشر1413ق - 1992م
    چاپ1
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    الف5و5 6172 PJ
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    الوسيط في تاريخ النحو العربي، تألیف عبدالکریم محمد الاسعد (معاصر)، به موضوع تاریخ علم نحو، مکاتب نحوی، مشهورین هر مکتب و آثار مهمی که در این زمینه به رشته تحریر درآمده، اختصاص یافته است.

    کتاب با مقدمه‌ای به قلم دکتر عبدالعزیز خویطر آغاز شده است.

    نویسنده در این کتاب از علم نحو و جایگاه و همچنین از ظهور لحن و انتشار آن و تأسیس علم نحو و زمان و مکانش و اولین واضع آن سخن گفته است. بحث از مکاتب نحوی و طبقات رجال و اخبار ایشان و اختلافات بین آنها از دیگر مباحث کتاب است[۱]‏. ابن قتیبه، ابن کیسان، سیرافی و زمخشری و بسیاری دیگر از مشهورترین نحویون مکتب بغداد در بخش دیگری از کتاب معرفی شده‌اند[۲]‏.

    اندلسیون مکتب چهارمی را در کنار مکاتب بصریون، کوفیون و بغدادیون بنا نهادند[۳]‏. حمدون، ابن سید بطلمیوسی، ابن مالک، ابوحیان و شاطبی از جمله مشهورین این مکتب هستند[۴]‏.

    در مباحث پایانی کتاب، تألیفات نحوی چون کتاب سیبویه، المفصل زمخشری، شروح ابن ناظم و ابن عقیل بر الفیه و حاشیه صبان معرفی شده است[۵]‏.

    نکته قابل توجه آنکه علم نحو عربی در طول تاریخ این علم به شیوه‌های مختلفی تدوین و تألیف شده است؛ به‌عنوان مثال با تکمیل وضع علم نحو و مسائل آن، علما به شرح کتب متقدمین روی آوردند و در قرن دهم هجری شیوه دیگری رایج شد که عبارت از نظام حواشی و تقریرات بود[۶]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص7-5
    2. ر.ک: متن کتاب، ص142-117
    3. ر.ک: همان، ص144
    4. ر.ک: همان، ص176-147
    5. ر.ک: همان، ص288-247
    6. ر.ک: همان، ص288-247

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها