بادکوبه‌ای، سید حسین

    از ویکی‌نور
    سید حسین بادکوبه‌ای
    NUR83029.jpg
    نام کاملآیت‌الله سید حسین بادکوبه‌ای
    نام پدرسید رضا
    ولادت۱۲۹۳ق (برابر با ۱۲۵۴ش و ۱۸۷۶م)
    محل تولدکردستان، روستای «خوددلان» (روستایی نزدیک باکو)
    رحلت۲۸ شوال ۱۳۵۸ق
    طول عمر65 سال
    همسرحلیمه عبدالخالق
    فرزندانسید محمد بادکوبه‌اى
    سید حسن بادکوبه‌اى
    سید احمد بادکوبه‌اى
    سید محمدباقر بادکوبه‌اى
    سیّده صدیقه
    اطلاعات علمی
    اساتیدسید ابوالحسن جلوه
    آقا علی زنوزی
    میرزا هاشم اشکوری
    ملا محمدکاظم خراسانی
    محمدحسن مامقانی
    شاگردانسید ابوالقاسم خویی
    سید عبدالاعلی سبزواری
    سید محمدحسین طباطبائی

    سید حسین بادکوبه‌ای (۱۲۹۳-‌۱۳۵۸ق)، از علمای شیعه در قرن چهاردهم قمری است و از مدرسان بزرگ کلام، فلسفه و عرفان در نجف بود. عالمانی مانند سید ابوالقاسم خویی، سید عبدالاعلی سبزواری و سید محمدحسین طباطبایی از معروف‌ترین شاگردان وی هستند.

    ولادت

    سید حسین بن رضا حسینی لاهجی بادکوبی یا بادکوبه‌ای در سال ۱۲۹۳ق (برابر با ۱۲۵۴ش و ۱۸۷۶م) در روستای «خوددلان» (روستایی نزدیک باکو) به دنیا آمد. پدرش، سید رضا، فرزند سید موسی حسینی لاهجی (لاهج از توابع نزدیک قفقاز است)، از شخصیت‌های مورد احترام بود. او در سلک روحانیت بوده و به مسائل شرعی مردم رسیدگی می‌کرد[۱].

    تحصیلات

    سید حسین بادکوبه‌ای از ابتدای نوجوانی به تحصیل دانش اسلامی روی آورد و مقدمات علوم حوزوی را نزد پدر فراگرفت. پس از درگذشت پدرش، برای فراگیری علوم اسلامی موطن خود را ترک گفت و به تهران رفت و در مدرسه «صدر» ساکن شد. وی به مدت هفت سال در تهران اقامت گزید و از محضر علمایی چون سید ابوالحسن جلوه (۱۲۳۸-۱۳۱۴ق)، میرزا هاشم اشکوری (متوفای۱۳۳۲ق) و آقا علی زنوزی (۱۲۳۴-۱۳۰۷ق) بهره برد و در فقه، اصول و فلسفه تبحر یافت[۲].

    سید حسین در جوانی راهی عراق شده و در حوزه نجف اشرف مشغول فراگیری علوم اسلامی شد. وی در ابتدای ورود، در حوزه درسی ملا محمدکاظم خراسانی (۱۲۵۵-۱۳۲۹ق) حاضر شد و در همان زمان در درس فقه شیخ محمدحسن مامقانی (۱۲۳۷-۱۳۲۳ق) نیز حاضر می‌شد.

    سید حسین بادکوبه‌ای، در حوزه علمیه نجف به تدریس علوم فقه، اصول، فلسفه، عرفان و کلام پرداخت. البته تدریس فلسفه‌اش شهرت زیادی یافت و از درس فقه و اصول او پیشی گرفت و در نجف از اساتید معروف علوم عقلی شناخته می‌شد.

    وفات

    بادکوبه‌ای در ۲۸ شوال ۱۳۵۸ق در 65 سالگی درگذشت. پیکر وی پس از تشییع و اقامه نماز، در جوار حرم امام علی(ع) به خاک سپرده شد[۳].

    آثار

    از آثار آیت‌الله بادکوبه‌ای حاشیه بر «كتاب الطهارة» شیخ انصاری و حاشیه بر «اسفار» و «الشّوارِق» را می‌توان نام برد[۴].

    پانویس

    منابع مقاله

    1. الوان‌ساز خویى، محمد، پایگاه فرهیختگان تمدن شیعی.
    2. پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
    3. شهیدی صالحی، عبدالحسین، «دانشنامه جهان اسلام»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، ج1، تهران، بنیاد دایرة‎المعارف اسلامی، چاپ دوم، 1378.
    4. دانشنامه‌ی اسلامی.

    وابسته‌ها