بیانی، شیرین (اسلامی ندوشن)

    از ویکی‌نور
    بیانی‌، شیرین (اسلامی ندوشن‌)
    نام بیانی‌، شیرین (اسلامی ندوشن‌)
    نام‎های دیگر اسلامی ندوشن، شیرین (بیانی)
    نام پدر خانبابا بيانى
    متولد 1317ش
    محل تولد تهران
    رحلت
    اساتید دكتر خانبابا بيانى

    دكتر مهدى بيانى

    على اصغر شميم

    محمدحسن گنجى

    برخی آثار تاریخ سری مغولان: «یوان چائوپی شه»
    کد مؤلف AUTHORCODE09061AUTHORCODE

    شيرين بيانى (متولد 1317ش)، تاریخ‌نگار، پژوهشگر، مؤلف ایرانی، استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دریافت درجه دکتری در رشته تاریخ از دانشگاه سوربن فرانسه (سال ۱۳۴۲)، دریافت ۱۲ تقدیرنامه از مؤسسات فرهنگی و دانشگاهی، تجلیل از خدمات علمی و فرهنگی وی در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی درسال ۱۳۸۲، برنده بهترین کتاب سال ایران و بهترین کتاب سال دانشگاه تهران برای تألیف مجموعه سه جلدی «دین و دولت در ایران عهد مغول»، او همسر محمدعلی اسلامی‌ ندوشن شاهنامه‌پژوه بزرگ است.

    ولادت

    فرزند دكتر خانبابا بيانى در يازدهم مرداد سال 1317ش در تهران متولد شد.

    تحصیلات

    پس از تحصيلات ابتدايى و متوسطه در سال 1336ش وارد دانشكده ادبيات و علوم انسانى دانشگاه تهران شد و در رشته تاريخ ادامه تحصيل داد. وى در سال 1339ش موفق به اخذ درجه ليسانس از آن دانشگاه شد. در همان سال و براى ادامه تحصيل به فرانسه رفت و در سال 1341ش از دانشگاه سوربن پاريس موفق به اخذ درجه دكتراى تاريخ با درجه بسيار عالى گرديد.

    وى در سال 1342ش با رتبه استاديارى تمام وقت وارد كادر آموزشى گروه تاريخ دانشكده ادبيات و علوم انسانى دانشگاه تهران شد و در سال 1346ش به مقام دانشيارى ارتقاء يافت. ايشان در سال 1353ش به مقام استادى «تمام وقت» همان دانشگاه دست يافت و در سال 1373 به رتبه پروفسورى «رتبه همراه استادى» رسيد. وى هم اينك با رتبه 30 استادى به تدريس دوره‌هاى قرون وسطى و دوران باستانى ایران در گروه آموزشى تاريخ دانشكده ادبيات و علوم انسانى دانشگاه تهران مشغول است. خانم شيرين بيانى علاوه بر نگارش چندين كتاب، مقالات زيادى نگاشته كه در مجلات معتبر داخلى و خارجى به چاپ رسيده است.

    از جمله استادان شيرين بيانى مى‌توان به پدر ايشان دكتر خانبابا بيانى، عموى ايشان دكتر مهدى بيانى، على اصغر شميم و دكتر محمدحسن گنجى اشاره نمود.

    وى در دوره‌هاى كارشناسى، كارشناسى ارشد و دكترى در گروه تاريخ دانشگاه تهران تدريس داشته است.

    نگارش مقاله و چاپ آنها در مجلات معتبر داخلى و خارجى همچون مجلات: يغما، راهنماى كتاب، بررسى‌هاى تاريخى، هستى و ایرانیكا (چاپ دانمارك) از ديگر فعالیت‌های علمى ايشان به شمار می‌رود.

    ايشان در مجامع علمى مختلفى نيز به ايراد سخنرانى پرداخته است كه از آن جمله مى‌توان به كنگره بين‌المللى خواجه رشيدالدين فضل‌الله همدانى، كنگره بين‌المللى بيهقى، مطالعات ایران-شناسى اشاره نمود.

    او در پيگيرى پژوهش‌هاى علمى خود به كشورهاى بسيارى از جمله فرانسه، انگليس، سوئيس، ايتاليا، يونان، مسافرت نموده است.

    لوح تقدير از انجمن آثار و مفاخر فرهنگى ایران (1382)؛ 2- لوحهاى تقدير بمناسبت انتخاب كتاب «دين و دولت در ایران عهد مغول» تألیف وى به عنوان كتاب نمونه سال جمهورى اسلامى ایران (دوره پانزدهم كتاب سال 1375) و لوح تقدير براى انتخاب كتاب او به عنوان كتاب سال دانشگاه تهران در رشته علوم انسانى در سال 1375 از جمله افتخارات او بوده است.

    آثار

    1. ایران در برخورد با مغول.
    2. پنجره‌اى بسوى تاريخ.
    3. تاريخ آلجلاير.
    4. تاريخ ایران باستان (دوره سلوكى و اشكانى).
    5. تاريخ ایران باستان از ورود آريايى‌ها تا سقوط هخامنشيان.
    6. تاريخ ايلخانان.
    7. ترجمه‌ى كتا ب تاريخ سرى مغولان.
    8. ترجمه كتاب تاريخ عيلام.
    9. ترجمه كتاب چنگيزخان.
    10. ترجمه كتاب نظام اجتماعى مغولان.
    11. ترجمه كتاب نظام اجتماعى مغولان.
    12. نظام اجتماعى مغول فئوداليسم خانه به‌دوشى.
    13. دين و دولت در ایران عهد مغول.
    14. زن در ایران عصر مغول.
    15. شامگاه اشكانيان و بامداد ساسانيان.
    16. مغولان و حكومت ايلخانى در ایران.
    17. هشت مقاله در زمينه تاريخ.


    وابسته‌ها