تنزيه القلوب لنظر علام الغيوب

    از ویکی‌نور
    تنزيه القلوب لنظر علام الغيوب
    تنزيه القلوب لنظر علام الغيوب
    پدیدآورانجامی، احمد فتح الله (نویسنده)
    ناشردار الغزالی
    مکان نشرسوریه - حلب
    سال نشر1426ق. = 2005م.
    چاپچاپ دوم
    موضوععرفان تفاسیر عرفانی - قرن 14
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏‎‏/‎‏ج‎‏2‎‏ت‎‏9 / 100 BP

    تنزيه القلوب لنظر علام الغيوب، اثر احمد فتح‌الله جامی، تفسیر، شرح و توضیح آیاتی از قرآن کریم است که درباره قلب آدمی نازل شده‌اند، خواه با لفظ قلب و خواه با الفاظ دیگر.

    در ابتدای کتاب، به بیان این نکته پرداخته شده است که خداوند برای هر انسان، ظاهری قرار داده که متمثل در جسد اوست و باطنی که متمثل در قلب اوست و همان گونه که جسد، محل نظر خلق می‌باشد، قلب نیز محل نظر حق می‌باشد. سپس به حدیث شریفی از پیامبر(ص) اشاره شده است که می‌فرمایند: «إن الله لا ینظر إلی أجسادکم و لا إلی صورکم، ولکن ینظر إلی قلوبکم و أشار بأصابعه إلی صدره» (خداوند به بدن‌ها و صورت‌های شما نگاه نمی‌کند، بلکه به قلب‌های شما نگاه می‌کند و با انگشت به سینه خویش اشاره فرمودند)[۱].

    با توجه به مطالب فوق و با عنایت به اهمیت قلب و مباحث مربوط به آن، نویسنده در اثر حاضر، به جمع‌آوری تمامی آیاتی از قرآن کریم پرداخته که در آنها به لفظ «قلب»، «الفؤاد» و «الصدر» اشاره شده و با استفاده از اقوال مفسرین، با روشی مبسوط و لطیف، به شرح و تفسیر این آیات پرداخته است. همچنین وی در ذیل کلمه «أقول» فایده‌ای را که عبد می‌تواند از هر آیه‌ای جداگانه ببرد، ذکر کرده است[۲]؛ مثلا در ذیل آیه 7 از سوره بقره، زیر عنوان «أقول» نوشته است: این آیه هرچند درباره کافران نازل شده، ولی در آن تحذیر برای مسلمانان هم هست؛ چراکه نه همه کارهای مسلمانان، اسلامی است و نه همه کارهای کافران، از کفر سرچشمه می‌گیرد؛ بنابراین ما باید از گناهان اجتناب کنیم و به شریعت تمسک نماییم و از رسول خدا پیروی کنیم تا مبادا مصداق این آیه واقع شویم[۳].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه ناشر، ص4
    2. ر.ک: همان
    3. ر.ک: متن کتاب، ص17

    منابع مقاله

    مقدمه ناشر و متن کتاب.


    وابسته‌ها