جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن

    از ویکی‌نور
    جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن
    جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن
    پدیدآورانمصباح یزدی، محمد تقی (نويسنده)
    ناشرسازمان تبليغات اسلامی. شركت چاپ و نشر بين الملل
    مکان نشرایران - تهران
    سال نشر1391ش
    چاپ7
    شابک978-964-304-092-5
    موضوعقرآن - جامعه‌شناسی - قرآن و اجتماع
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /م6ج2 103/4 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن، عنوان کتابی یک جلدی است از مجموعه دروس معارف قرآن آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی که در دهه 60ش در برنامه درسی مؤسسه در راه حق برای تکمیل برنامه جاری حوزه علمیه در نظر گرفته شده بوده و امروزه به‌عنوان دروس عمومی در برنامه درسی مؤسسه آموزشی امام خمینی تدریس می‌گردد.

    نویسنده به‌صورت کامل و واضح درباره این کتاب در مقدمه اثر توضیح داده است. وی می‌نویسد: در برنامه‌ای که در بخش آموزش مؤسسه در راه حق برای تکمیل برنامه جاری حوزه اجرا کردیم، ماده‌ای درسی به نام معارف قرآن در نظر گرفتیم تا درباره موضوعات مهم قرآنی، با توجه به مباحث فلسفی و علمی و به‌صورت نظامی فکری و به‌طور فشرده بحث کنیم. در این راستا، درباره بخش‌هایی از معارف قرآن کریم، تحت عناوین: خداشناسی، جهان‌شناسی، انسان‌شناسی، راه‌شناسی، راهنماشناسی، قرآن‌شناسی و اخلاق بحث شده که تاکنون سه بخش اول به چاپ رسیده است.

    سپس درصدد بررسی موضوعات اجتماعی برآمدیم و نخست پیرامون جامعه و تاریخ – که منطقا بر سایر مباحث اجتماعی تقدم دارد - ‌بحث کردیم که حاصل آن بحث‌ها همین کتابی است که فاضل ارجمند جناب آقای مصطفی ملکیان آن را نگاشته است و اینک در دسترس خوانندگان محترم قرار می‌گیرد.

    سه بخش از بخش‌های دوازده‌گانه کتاب، به فلسفه علوم اجتماعی مربوط است و در آن از مفهوم جامعه، اصالت فرد یا جامعه و قانونمندی جامعه سخن گفته شده است. بخش‌های بعدی به‌ترتیب شامل این مباحث است: تأثیر جامعه بر فرد، تأثیر فرد در جامعه، نقش تفاوت‌ها در زندگی اجتماعی، نهادهای جامعه، دگرگونی‌های اجتماعی، تعادل و بحران و انقلاب، جامعه آرمانی و سنت‌های الهی در تدبیر جوامع.

    مهم‌ترین معیارهایی که برای گزینش موضوعات و میزان گستردگی یا فشردگی مطالب در نظر گرفته شده عبارت است از: اهمیت مطلب، وجود لغزشگاه‌های پیرامون آن، تأثیر در مباحث کاربردی (مانند شناختن شرایط پیروزی انقلاب و دفع آفات و حفظ دستاوردهای آن) و مهم‌تر از همه، از جهت استفاده در بیان دیدگاه‌های قرآن کریم.

    امید آنکه این تلاش‌ها تأثیری مطلوب در بهبود برنامه‌های درسی حوزه‌های علمیه و ارتقای سطح فرهنگ جامعه اسلامی داشته باشد و مقبول درگاه الهی واقع شود و رضایت حضرت ولی‌عصر(عج) را موجب گردد[۱].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص1-2

    منابع مقاله

    مقدمه نویسنده.

    وابسته‌ها