شرح العلامة الزرقاني علی المواهب اللدنية بالمنح المحمدية

    از ویکی‌نور
    شرح العلامة الزرقاني علی المواهب اللدنية بالمنح المحمدية
    شرح العلامة الزرقاني علی المواهب اللدنية بالمنح المحمدية
    پدیدآورانخالدی، محمد عبدالعزیز (مصحح)

    قسطلانی، احمد بن محمد (نویسنده)

    زرقانی، محمد بن عبدالباقی (نویسنده)
    ناشردار الکتب العلمية، منشورات محمد علي بيضون
    مکان نشربیروت - لبنان
    سال نشر1417 ق
    چاپ1
    موضوعاحادیث اهل سنت - قرن 8ق.

    سنت نبوی

    قسطلانی، احمد بن محمد، ۸۵۱ - ۹۲3ق. المواهب اللدنية بالمنح المحمدية - نقد و تفسیر

    محمد(ص)، پیامبر اسلام، 53 قبل از هجرت - 11ق.

    مستحب (فقه)
    زبانعربی
    تعداد جلد12
    کد کنگره
    ‏BP‎‏ ‎‏22‎‏/‎‏7‎‏ ‎‏/‎‏ز‎‏4‎‏ش‎‏4*
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    شرح العلامة الزرقاني علی المواهب اللدنية بالمنح المحمدية تألیف علامه شهاب‌الدین ابوالعباس قسطلانی متوفاى 923 ه.ق است. اين كتاب شرحى بر كتاب مواهب لدنية از علامه قسطلانی است، پيرامون شمائل پيامبر اسلام و سيره و صفات شريف ايشان به زبان عربى نوشه شده است.

    ساختار

    در ابتدا، شرح حالى از علامه قسطلانى و سپس معرفى كتاب مواهب لدنية بالمنح المحمدية و بعد از آن شرح حال زرقانى، شارح مواهب و در ادامه با مقدمه‌اى، شرح كتاب مواهب، آغاز مى‌گردد.

    علامه زرقانى در "شرح المواهب" ذكر نموده، از عبدالاعلى بن عدى نهروانى با ذكر سند، كه رسول خدا(ص) روز غدير خم علی‌ عليه‌السلام را بسوى خود خواند، و عمامه بر سر او نهاد و گوشه آن را از پشت سرش افكند.

    «زرقانى» در شرح مواهب درباره فرمانروايان و جانشينان پيامبر چنين مى‌نويسد:

    فرمانروايان پيامبر اسلام، واليان آن حضرت‌اند كه آنان را به عنوان والى، قاضى و مأمورانِ گردآورى صدقات (زكات و ديگر ماليات‌ها) به شهرهاى گوناگون روانه مى‌كرد و تعداد آن‌ها بسيار است. عتاب بن اُسيد، فرمانرواى مكه يكى از آنان است.

    در كتاب حاضر پيرامون صاحب المَواهِبُ اللَدُنيّة بالمِنَح المحَمَديَّة، در بخش نخستين كتاب چنين آمده است كه قسطلانى (923 ق) در سال 851 هجرى در قاهره به دنيا آمد و در آنجا رشد كرد. او به حفظ قرآن روى آورد و توانست از عالمان بزرگ آن سامان حديث بشنود. وى پس از مدتى از محدثان مشهور عصر خود شد و كتابِ با ارزش و بى‌نظيرى در سيره، تأليف كرد كه ديگر مؤلفان بر آن شرح‌ها نوشته‌اند.

    وى در المواهب اللدنية از موسى بن عقبه بيست و چهار خبر آورده و چند خبر را كه سيره‌نويسان قبل از او ذكر نكرده‌اند، نقل كرده است. وى همچنين با عباراتى؛ مانند «كذلك عن موسى بن عُقبة فى المغازى»، «... و الذى فى مغازى موسى بن عُقبة من عدة طروق...»، و موارد ديگر از مغازى موسى بن عقبه ياد كرده است.

    كتاب مواهب در 10 مقصد چيده شده است. مقصد اول در مشرف شدن پيامبر به نبوت و طهارت نسب و ولادت و رضاعت تا سال وفات حضرت، از جانب بارى تعالى.

    مقصد دوم در اسماء و اولاد و ازواج، اعمام و خادمين پيامبر مى‌باشد.

    مقصد سوم در آنچه كه خداوند از كمال خلقت به پيامبرش بخشيده كه شامل سه فصل مى‌باشد و مقصد چهارم در معجزات و خصائص ايشان كه دليل بر ثبوت نبوت و صدق رسالت اوست كه در دو فصل تنظيم يافته است.

    مقصد پنجم در خصائص معراج وى مى‌باشد. مقصد ششم پيرامون مواردى است كه در آيه تنزيل در بلندى و رفعت ذكر پيامبر و شهادت خدا بر صدق نبوت و ثبوت بعثت ايشان است. مقصد هفتم در وجوت محبت پيامبر و آل و اصحاب و عترت ايشان است. مقصد هشتم در طبابت پيامبر بر انسان‌هاى مريض و تعبير خواب كردن ايشان و خبرهاى غيبى‌اى كه ذكر مى‌نمودند و مقصد نهم در حقايق عبادت ايشان كه شامل 7 نوع از طهارت، نماز، زكات، روزه، اعتكاف و حج و مختصرى از ادعيه و اذكار وقرائات حضرت مى‌باشد و مقصد دهم درباره اتمام نعمت خدا بر پيامبر كه شامل سه فصل در زيارت قبر شريف و مسجد وى و در امور آخرت مى‌باشد.

    شرح كتاب به اين صورت است كه بالاى هر صفحه، متن اصلى كتاب مواهب ذكر شده و در پايين صفحه با آوردن جملات يا كلماتى از متن اصلى كتاب كه نياز به شرح داشته، به توضيح جزء جزء مطالب كتاب پرداخته است.

    وضعيت كتاب

    در پايان هر جلد از كتاب فهرستى از مطالب آن ديده مى‌شود.

    محقق و مصحح كتاب، آقاى محمد عبدالعزيز خالدى است.

    منابع مقاله

    متن و مقدمه كتاب

    وابسته‌ها