صفحهٔ اصلی
ویکینور
خوش آمدیددانشــنامه تخصـصی کتابشـناسی و زندگینامـه
(با 14699 مقاله فارسی)آثار اسلامى مكه و مدينه (چاپ 1390)، تأليف رسول جعفريان، از جمله آثارى است كه در راستاى آشنايى زائران با اماكن مقدسه در مركز تحقيقات حج تهيه شده است.
متن کتاب با نگاهى به ادبيات حج آغاز شده است. نویسنده در این رابطه چنين مىنویسد: «آنچه بهعنوان حج در فرهنگ و ادبيات اسلامى شناخته مىشود، مجموعهاى از معارف عظيمى است كه در حوزههاى مختلف علوم دينى و تاريخى و اخلاقى از آن سخن به میان مىآيد. دايره این ادبيات، بهتماممعنا گسترده بوده و افزون بر آنكه در حوزه فقه و عرفان در اينباره گفته مىشود، در عرصه تاريخ و تمدن نيز، بخش قابل توجهى به این امر اختصاص داده شده است».
نویسنده، معتقد است كه تاريخنگاران و جغرافىدانان، درباره هيچ شهرى به اندازه مكه و مدينه، مطلب ننوشتهاند. دليل آن روشن است؛ چراكه همه مىدانيم این دو شهر، نزد مسلمانان از قداست برخوردار بوده و ثبت اخبار وضعيّت شهر، تحوّل و چگونگى بناهاى تاريخى - دينى آن، برای مسلمانان اهمیت بسيار دارد.
نویسنده در بخش سوم مطالب کتاب، دليل مركزيت مكه در آثار جغرافيايى قديم را چنين توضيح مىدهد: «مرورى بر کتابهاى جغرافيايى مسلمانان، نشان مىدهد كه باور آنان این بود كه مكه مركز زمین است. شايد الهامبخش آنان در این باور، حديث «دحو الأرض» است كه اشاره به گسترده شدن زمین از كعبه دارد. روز 25 ذىقعده بهعنوان «يوم دحو الأرض»، روزى مقدس كه روزه گرفتن آن هم سخت توصيه شده، شناخته شده است. همین نكته سبب شده است تا آثار جغرافيايى قديم، روى این نظريه؛ يعنى «مكهمركزى» تكيه كرده و زمانى كه قصد دارند از جغرافياى عالم سخن بگویند، از مكه شروع كنند» .
وى سپس در دو بخش، آثار مكه و مدينه را معرفى مىكند. در هر بخش، موقعيت شهر، چاهها، كوهها، بناها، مساجد و ساير آثار مذهبى و تاريخى ذكر شده است. از جمله آثار مكه، محل ولادت امیرمؤمنان على(ع) است: «مشهور چنان است كه محلى كه ديوار كعبه شكافته شده و فاطمه بنت اسد وارد كعبه شده، در سمت ركن يمانى قرار دارد. از آنجايى كه چندين بار پس از آن كعبه بازسازى شده، طبعاً نمىتوان نشانى از چنان شكافى به دست آورد».......أصل الشيعة و أصولها، تألیف محمدحسین کاشفالغطاء، کتابی است مختصر و جامع در معرفی تاریخ، اعتقادات و احکام شیعه که در سال 1350ق، در نجف اشرف نوشته شده است.
مؤلف پس از مقدمه، از چگونگی شکلگیری مذهب شیعه سخن میگوید. وی معتقد است که پیامبر(ص) نخستین کسی است که بذر تشیع را پاشیده و آن را بهخوبی آبیاری و مراقبت نموده، تااینکه برومند شده و بعد از وفاتش به ثمر نشسته است. مؤلف با تکیه بر نقل روایاتی از از دانشمندانی از اهل سنت، چون سیوطی، ابن عدی، ابن حجر، ابن اثیر و زمخشری این مطلب را اثبات نموده است.
آنچه باعث شد که بعد از وفات پیامبر(ص)، خلافت از مسیر خود خارج شود، این بود که عدهای از صحابه، تصمیم گرفتند که خلافت را از حضرت علی(ع) بهسوی دیگری برگردانند، به بهانه کم سن بودن آن حضرت یا با این عذر که قریش نمیخواهد نبوت و خلافت هر دو در خاندان بنیهاشم باشد.
در ادامه، از زهد حضرت علی(ع) سخن رفته و سپس درباره واقعه طف (کربلا) و ظلم بنیامیه و بنیعباس مطالبی بیان شده است.
نویسنده میگوید در زمانی که امویان و عباسیان مشغول تحکیم پایههای سلطنت و حکومت خود بودند و بساط عیش و نوش خود را گسترانده و آشکارا به لهو و لعب دامن میزدند، فرزندان امیرالمؤمنین علی(ع)، تمام توجه خود را صرف علم، عبادت، ورع و زهد کردند و به زندگی مادی دل نبستند و در مسائل حکومت و سیاست دخالت نکردند؛ لذا باعث شدند که مسلمانان بهسوی آنان گرایش پیدا کرده و مذهب تشیع گسترش یابد. آنان با این عمل خود باعث شدند که مسلمانان به آنها روی کرده و از بنیامیه و بنیعباس روی برگردانند....- اولین گام برای ویکینویس شدن، عضویت میباشد.
- مزایای ثبت نام در ویکینور را در راهنمای عضویت مطالعه کنید.
- برای آشنایی با ویکینور، اهداف و چشماندازها و حوزه تولید نوشتارهای آن درباره ویکینور را مشاهده کنید.
- اشتباههای نگارشی و املایی نوشتارهای موجود را ویرایش کنید.
- نوشتارهای از پیش نوشته را بر اساس شیوهنامه ویکینور ویرایش کنید.
- راهنمای ویکینور جایی برای یافتن هر آنچه به آن نیاز دارید است.
- اصول بنیادین ویکینور را مطالعه کنید.
- نوشتاری جدید ایجاد کنید.
- كوثر (ابهام زدایی)
- المهدي المنتظر (ابهام زدایی)
- مهدی منتظر (ابهام زدایی)
- تفسیر الواضح المیسر
- التفسیر الکامل و هو تفسیر آی القرآن الکریم
- تفسیر ابن رجب الجنبلی
- القصص القرآنی عرض وقائع و تحلیل أحداث
- فتح الرحمن فی تفسیر القرآن
- تفسیر البکری
- تفسیر السمعانی
- قرآن کریم (ترجمه حداد عادل)
- التبیان لرفع غموض النسخ في القرآن
- سدوسی، قتادة بن دعامه
- مختصر البصائر: شامل احاديث عالم رجعت، عالم ذر، قضاء و قدر، فضائل و مناقب اهل بيت عليهمالسلام
- هدیة الخیر؛ شرح عرفانی احادیث نبوی