علم أصول الفقه (عبدالوهاب خلاف)

    از ویکی‌نور
    علم أصول الفقه
    علم أصول الفقه (عبدالوهاب خلاف)
    پدیدآورانخلاف، عبدالوهاب (نویسنده)
    عنوان‌های دیگرخلاصة تاريخ التشريع الإسلامي
    ناشردارالفکر العربی
    مکان نشرمصر- قاهره
    سال نشر1996م
    موضوعاصول فقه اهل سنت - قرن 14، اصول فقه - تاريخ
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏ 1996 /خ8ع8 / 157 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    علم أصول الفقه، اثر عبدالوهاب خلاف (متوفی 1335ش/1956م)، کتابی است در علم اصول فقه که برپایه فقه حنفی به رشته تحریر درآمده است.

    اهمیت کتاب

    کتاب حاضر، از مهم‌ترين آثار نویسنده در علم اصول فقه بوده و چون از نخستين آثار تأليفى و تحليلى درباره اصول فقه پس از فترتى طولانى در فقه اهل سنت می‌باشد، با اقبال بسياری روبه‌رو شده است[۱].

    ساختار

    کتاب با شرح‌حال مختصری از نویسنده و نیز مقدمه‌ای از ناشر و دو مقدمه از مؤلف مربوط به چاپ‌های گذشته کتاب آغاز گردیده و مطالب در چهار قسمت اصلی، ارائه شده است.

    گزارش محتوا

    در مقدمه ناشر که در سال 1956م نوشته شده، به اهمیت کتاب اشاره گردیده[۲] و در مقدمات مؤلف، ابتدا به موضوع کتاب و مباحث مطرح شده در چهار قسم آن اشاره گردیده و سپس، به‌منظور آشنایی با این علم، به توضیح مقارنت عامه بین علم فقه و علم اصول فقه و تبیین تعریف، موضوع، غایت، پیشرفت و تطور این دو علم، پرداخته شده است [۳].

    در قسم اول کتاب، به بحث پیرامون ادله شرعی، پرداخته شده است. نویسنده در مقدمه، این ادله را ادله و شواهدی دانسته که احکام شرعی از آن گرفته شده و با بررسی، دقت و تأمل در آنها، می‌توان به ظرفیت منابع و مصادر تشریعی در شریعت اسلامی و انعطاف‌پذیری، باروری و اعتبار آن برای قانونی شدن در هر دوره و در هر امتی، پی برد[۴].

    در این قسم، ده دلیل مورد بحث قرار گرفته است که عبارتند از: قرآن کریم، سنت شریف نبوی(ص)، اجماع، قیاس، استحسان، مصالح مرسله، عرف، استصحاب، شریعت‌های گذشته و مذهب صحابی[۵].

    در قسم دوم، مباحث مربوط به احکام چهارگانه شرعی، شامل حاکم، حکم، محکوم‌فیه و محکوم‌علیه، مورد بحث قرار گرفته است. نویسنده معتقد است با مطالعه این بخش از کتاب، ضمن آشنایی با احکام شرعی اسلام، عدل و رحمت خداوند در رفع حرج از مکلفین و اراده وی در تیسیر امور، متجلی می‌گردد[۶].

    در قسم سوم قواعد لغوی اصولی بررسی گردیده است. این قواعد در فهم احکام از نصوص آنها، کارایی داشته و نویسنده این قواعد را، نشان‌دهنده دقت بالای لغت عربی در دلالت بر معانی و نیز مهارت علما در به کار گرفتن این قواعد در تبیین احکام از نصوص و همچنین روش و راه‌های صحیح علما در ازاله ابهامات و شبهات و تفسیر و تأویل آنها می‌باشد[۷].

    این قواعد، به ترتیب عبارتند از: طرق دلالت نص، مفهوم مخالفت، واضح الدلاله و مراتب آن، غیر واضح الدلاله و مراتب آن، مشترک، عام و خاص[۸].

    قسم چهارم به بحث پیرامون قواعد تشریعی اصولی و کاربرد آنها در فهم احکام از نصوص آنها و نیز استنباط احکام در موارد فقدان نص، اختصاص یافته است. نویسنده مباحث این قسم را لب و روح علم اصول فقه دانسته که با احاطه بر آن، می‌توان به مقصود شارع از تشریع احکام و رعایت مصالح عباد، پی برد[۹].

    این قواعد، عبارتند از: مقصد عام از تشریع، حق الله و حق العبد، موارد جواز اجتهاد، نسخ حکم و تعارض و تراجیح[۱۰].

    از جمله ویژگی‌های کتاب، این است که هرچند در آن توجه خلاف به فقه حنفى، به‌ويژه در ذكر مصاديق و مثال‌هاى فقهى، از ديگر مذاهب اهل سنت بيشتر است، در بيشتر مباحث وى به نقل ديدگاه‌هاى ساير مذاهب هم پرداخته و گاه آنها را بر ديدگاه حنفى ترجيح داده است. ديدگاه اصولى كسانى چون ابن ادریس شافعى، ابواسحاق شاطبى (فقيه و اصولى مالكى) و ابن‌ قيم جوزيه در اين كتاب، مكرر ذكر شده است. همچنین در پاره‌اى موارد، آراى مكاتب كلامى مانند اشاعره، معتزله و ماتريديه و ديدگاه‌هاى مذهب شيعه در آن مطرح گرديده است[۱۱].

    ویژگی دیگر کتاب آن است که خلاف در مباحث بسيارى براى يک اصل يا قاعده اصولى، مصاديق و مثال‌هايى از حقوق موضوعه- به‌ويژه قوانين كشور خود- مطرح كرده است[۱۲].

    در پایان، سزاست که به این نکته اشاره نمود که مهم‌ترين ويژگي‌هاى آثار مكتوب خلاف را روانى و رسايى عبارات، همراه با نوآورى و دقت و استحكام علمى دانسته‌اند[۱۳].

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب، در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‌ها، به توضیح و تشریح برخی از کلمات و عبارات متن، پرداخته شده است[۱۴].

    پانویس

    1. نوری، محمد، ج15، 784
    2. مقدمه ناشر، ص7- 8
    3. مقدمات مؤلف، 9- 21
    4. ر.ک: مقدمه، ص11
    5. متن کتاب، ص23- 90
    6. ر.ک: مقدمه، ص11
    7. ر.ک: همان
    8. متن کتاب، ص133
    9. ر.ک: مقدمه، ص11
    10. همان، ص185
    11. ر.ک: نوری، محمد، ج15، 784
    12. ر.ک: همان
    13. ر.ک: همان
    14. ر.ک: پاورقی، ص158

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. نوری، محمد، «دانشنامه جهان اسلام»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، بنیاد دائرة‌المعارف اسلامی، 1390ش.


    وابسته‌ها