غروی، سید محمد

    از ویکی‌نور
    غروی، محمد
    نام غروی، محمد
    نام‌های دیگر محمد الغروی

    السید محمد الغروی

    نام پدر آیت‌الله سید محمدرضا غروى
    متولد 1329ش
    محل تولد تهران
    رحلت
    اساتید سید هاشم حسینى تهرانى

    سید محمدرضا گلپایگانى

    آیت‌الله جوادى آملى

    آیت‌الله مصباح

    شیخ حسین وحید خراسانى

    شیخ جواد تبریزى

    برخی آثار الفقه علی المذاهب الاربعه و مذهب اهل البیت علیهم‌السلام

    مع علماء النجف الأشرف

    الاربعون حدیثا

    کد مؤلف AUTHORCODE22484AUTHORCODE

    سید محمد غروى (متولد 1329ش - تهران)، از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضو شورای عالی سیاست گذاری حوزه‌های علمیه سراسر کشور، عضو شورای ‌مدارک ‌علمی ‌حوزه ‌علمیه، مدیر‌گروه ‌روانشناسی‌ پژوهشگاه‌ حوزه ‌و دانشگاه ‌و مؤسسه‌ امام‌خمینی‌(ره‌)

    ولادت

    در سال 1329 در تهران در خانواده‌اى از سلسله جلیله سادات و اهل علم به دنیا آمد. اجداد او همه از اهل علم و فضل بوده‌اند و پدر او آیت‌الله سید محمدرضا غروى از علماى تهران و وکیل مورد اعتماد امام خمینى(ره) و دیگر مراجع بزرگ تقلید بود.

    تحصیلات

    غروى تحصیلات حوزوى خود را در تهران در مدرسه حاج ملا محمدجعفر که به مدرسه آقاى مجتهدى معروف است، در سال 1341ش آغاز کرد. او پس از طى دروس مقدمات، دروس سطح را آغاز کرد و تا اواخر «رسائل» و «مکاسب» را در تهران خواند و سپس در سال 1348 به قم عزیمت نمود. در قم نیز دروس سطح عالى را پشت سر گذاشت و به درس خارج استادان برجسته حوزه علمیه قم راه یافت. او سال‌ها در درس خارج استادان بزرگ به‌طور فعّال شرکت مى‌جست و هم‌اکنون خود از اساتید و محققان برجسته حوزه بشمار مى‌رود.

    اساتید

    غروى در دوران تحصیل خود به محضر عالمان و فرهیختگان بسیارى راه یافت. او در تهران دروس مقدماتى از قبیل صرف و نحو و منطق و معانى بیان و بدیع را از اساتیدى چون حضرات حجج اسلام و آیات: شیخ محمدرضا ناصرى، شیخ محسن حبیبى، موسوى تهرانى، طبرستانى، سید حسن مصطفوى و سید حسین مصطفوى آموخت و «معالم» و «شرح لمعه» را خدمت حضرات آیات: میرزا على سعیدیان، شیخ ابوالقاسم تنکابنى و سید هاشم حسینى تهرانى فراگرفت.

    او دروس «رسائل» و «مکاسب» را عمدتاً خدمت حضرات آیات: حاج شیخ حسین کنى، آقا مرتضى تهرانى و تقى قمى فراگرفت. با ورود به حوزه علمیه قم در سال 1348 باقى‌مانده «رسائل» را نزد مرحوم آیت‌الله حرم‌پناهى و خیارات مکاسب را نزد آیت‌الله فاضل لنکرانى(ره) آموخت و پس از آن در درس «کفایه» حضرات آیات فاضل لنکرانى(ره)، سلطانى و سبحانى شرکت کرد.

    با اتمام دوره سطح به درس خارج فقه و اصول حضرات آیات عظام سید محمدرضا گلپایگانى(ره)، شیخ مرتضى تهرانى، شیخ کاظم تبریزى، شیخ محمد شاه‌آبادى، سید محمد روحانى، شیخ حسین وحید خراسانى و حاج شیخ جواد تبریزى رفت و سال‌ها (حدود سى سال) از محضر آنان بهره‌مند گردید.

    او در بخش علوم عقلى، «شرح منظومه» را نزد حضرات آیات: انصارى شیرازى و محمدى گیلانى، «شرح اشارات» را نزد آیت‌الله حسن‌زاده آملى و «نهایة الحکمة» و «فلسفتنا» و نقد فلسفه غرب را نزد آیت‌الله مصباح و «شرح تجرید» را نزد آیت‌الله حاج سید حسین قاضى طباطبایى و «اسفار» را نزد حضرات آیات: جوادى آملى و شاه‌آبادى آموخت.

    ضمناً دو دوره عرفان (تمهید و شرح الفصوص) و تفسیر را از آیت‌الله جوادى آملى آموخت و چند سالى نیز از تفسیر موضوعى و درس اخلاق آیت‌الله مصباح استفاده نمود.

    ایشان در خلال چند سالى که در تهران بود (1341 تا 1348) ضمن استفاده از اساتید مختلف مقدمات و سطوح، به تدریس صرف و نحو و منطق در سطوح مختلف مشغول بود و پس از هجرت به قم در کنار استفاده از دروس اساتید برجسته همواره به تدریس سطح و سطح عالى اصول، فقه، فلسفه و تفسیر اشتغال داشته است و هم‌اکنون نیز داراى تدریس خارج فقه مى‌باشد. ضمن آنکه چندین سال در مؤسسه امام خمینى(ره) و مرکز تخصصى کلام و تفسیر تدریس مى‌نمود و هم‌اکنون در مؤسسه امام خمینى(ره) داراى تدریس است.

    ایشان در سال 54 ضمن ادامه درس و تدریس در حوزه در اوّلین دوره آموزشى مؤسسه در راه حق شرکت جست و برخى از دروس تفسیر و فلسفه و دیگر دروسى که در حوزه ارائه نمى‌شد، در آنجا گذراند.

    در سال 1361 که به امر حضرت امام خمینى(ره) مبنى بر لزوم بازنگرى در علوم انسانى، دفتر همکارى حوزه و دانشگاه تأسیس شد (که امروزه با ارتقایى که یافته تبدیل به پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گردیده است) و در کنار همه کارهاى علمى حوزوى با گروه روان‌شناسى آن مرکز همکارى داشته و دارد که حاصل آن جزواتى است که در آن زمینه تهیه شده و همچنین تدوین دو جلد کتاب مکتب‌هاى روان‌شناسى و نقد آن که تمامى نقدهاى آن که بیشترین قسمت کتاب را تشکیل مى‌دهد از ایشان است و ارائه مشاوره و نظارت جدى علمى بر حدود ده اثر ارزشمند در زمینه روان‌شناسى، جامعه‌شناسى، تفسیر و... از قبیل: دو جلد روان‌شناسى سلامت انسان از دیدگاه اسلام، روان‌شناسى اجتماعى، روان‌شناسى رشد (دو جلد) مکاتب تفسیرى و کتاب نابرابرى و ستم جنسى از دیدگاه اسلام و فمینیسم، روان‌شناسى تبلیغ، روان‌شناسى باورهاى دینى، خانواده از دیدگاه اسلام با رویکردى روان‌شناختى و...

    همچنین نام‌برده در مجموعه محققان مؤسسه اسراء در گروه تفسیر جایگاه خاصى دارد و عضو عالى آن مجموعه تلقى مى‌شود و تاکنون بازنگرى محتوایى حدود بیست جلد اثر تفسیرى حضرت آیت‌الله جوادى (اعم از تفسیر ترتیبى تسنیم و دو جلد توحید در قرآن و یک جلد وحى و نبوت و یک جلد تفسیر انسان به انسان) را عهده‌دار بوده است.

    از مسئولیت‌هاى ایشان، عضویت در دو دوره شوراى عالى سیاست‌گزارى حوزه علمیه و عضویت در جامعه مدرسین، عضویت در شوراى مدارک علمى حوزه علمیه و عضو هیئت علمى در گروه تفسیر پژوهشگاه اندیشه و فرهنگ مى‌باشد.

    آثار

    1. خانواده‌ از دیدگاه‌ اسلام‌ با رویکردی‌ روانشناختی
    2. روانشناسی‌ اجتماعی‌
    3. روانشناسی‌ تبلیغ‌
    4. روانشناسی‌ باورهای‌ دینی‌
    5. روانشناسی‌ سلامت‌ انسان‌ از دیدگاه‌ اسلام‌
    6. مکتبهای‌ روانشناسی‌ و نقد آن‌

    منابع مقاله

    1. پایگاه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
    2. پایگاه اندیشوران حوزه

    وابسته‌ها