فقه الخمس؛ بحوث استدلالية في الخمس

    از ویکی‌نور
    ‏ فقه الخمس؛ بحوث استدلالية في الخمس
    فقه الخمس؛ بحوث استدلالية في الخمس
    پدیدآورانصافی، لطف‌‎الله (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرفقه الخمس
    ناشرمکتب سماحة آيةالله العظمي الصافي الگلپايگاني. مرکز نشر و توزيع الآثار العلمية
    مکان نشرايران - قم
    سال نشر1387ش/1429ق
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    فقه الخمس، بحوث استدلالية في الخمس، اثر آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی، مجموعه مباحثی است پیرامون متعلقات خمس و مصارف آن.

    ساختار

    کتاب با مقدمه کوتاهی از نویسنده آغاز و مطالب در دو مقام و یک خاتمه، سامان‌دهی شده است.

    گزارش محتوا

    در ابتدای کتاب، به این نکته اشاره شده است که اثر حاضر، نتیجه مباحث و جلسات درس آیت‌الله صافی گلپایگانی بوده که به درخواست طلاب و به‌منظور ترویج علوم اهل‌بیت(ع) و استفاده اساتید، پژوهشگران و طلاب، منتشر شده است[۱].

    در مقدمه، ضمن اشاره به آیه 40 سوره انفال:وَ اِعْلَمُوا أَنَّمٰا غَنِمْتُمْ مِنْ شَيءٍ فَأَنَّ لِلّٰهِ خُمُسَهُ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِي اَلْقُرْبىٰ وَ اَلْيتٰامىٰ وَ اَلْمَسٰاكينِ وَ اِبْنِ اَلسَّبِيلِ إِنْ كنْتُمْ آمَنْتُمْ بِاللّٰهِ وَ مٰا أَنْزَلْنٰا عَلىٰ عَبْدِنٰا يوْمَ اَلْفُرْقٰانِ يوْمَ اِلْتَقَى اَلْجَمْعٰانِ وَ اَللّٰهُ عَلىٰ كلِّ شَيءٍ قَدِيرٌ (و بدانید هر چیزی را که [از راه جهاد یا کسب یا هر طریق مشروعی] به‌عنوان غنیمت و فایده به دست آوردید [کم باشد یا زیاد]، یک‌پنجم آن برای خدا و رسول خدا و خویشان پیامبر و یتیمان و مسکینان و درراه‌ماندگان است، اگر به خدا و آنچه بر بنده‌اش، روز جداکننده حق از باطل، روز رویارویی دو گروه [مؤمن و کافر در جنگ بدر] نازل کردیم، ایمان آورده‌اید [پس آن را به‌عنوان حقی واجب به خدا و رسول و دیگر نام‌بردگان بپردازید] و خدا بر هر کاری تواناست)، به ذکر وجوب فی‌الجمله خمس که به‌وسیله کتاب، سنت و اجماع، به اثبات رسیده، پرداخته شده است[۲].

    در مقام اول، در ضمن هفت فصل، به ذکر اموری که خمس در آن واجب می‌باشد، پرداخته شده است. این امور به‌ترتیب عبارتند از: غنائم؛ معادن؛ کنز؛ آنچه به‌وسیله غوص در دریا به دست می‌آید؛ مال حلال مخلوط به حرام؛ زمینی که کافر ذمی از مسلمان خریداری می‌کند؛ سود معاملات و مکاسب درصورتی‌که از مئونه سال زیاد بیاید[۳].

    در فصل هفتم این مقام، به‌منظور اثبات تعلق خمس به سود معاملات و مکاسب، ابتدا، به اثبات خمس در سود معاملات و امثال آن پرداخته شده و سپس تعلق خمس به مال موصی‌به، مال‌الاجاره، اجرت حج، میراث غیر مخمس، خمس و زکات و صدقه، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است[۴].

    مقام دوم، به بحث از چگونگی قسمت خمس و مستحقین آن، اختصاص یافته است. در این قسمت، ابتدا به‌منظور توضیح مراد از ملکیت برای خدا، رسول(ص) و امام(ع)، به تبیین ملکیت حقیقی[۵] و ملکیت اعتباری بنائی پرداخته شده[۶] و سپس مباحثی همچون: مراد از ذوی‌القربی[۷]، تصدیق مدعی نسب[۸]، پرداخت خمس به کسی که نفقه وی بر شخص خمس‌دهنده واجب است[۹]، پرداخت خمس به فقیر بیش از مئونه سال[۱۰]، حکم سهم امام(ع) در زمان غیبت[۱۱]، انتقال خمس به شهری دیگر[۱۲] و اعتبار فقر در ابن سبیل[۱۳] و یتیم[۱۴] و اعتبار ایمان در مستحق[۱۵] مطرح گردیده است.

    خاتمه کتاب، به بحث از حکم انفال و معرفی آن اختصاص یافته است که عبارتند از: زمین‌هایی که بدون جنگ نصیب مسلمانان شده باشد، اراضی موات، ساحل دریاها، اموال ملوک، قله کوه‌ها و غنایمی که بدون اذن امام(ع) به دست آمده باشد، ارث کسی که وارثی ندارد و معادن[۱۶].

    وضعیت کتاب

    فهرست مطالب، در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‌ها، علاوه بر ذکر منابع[۱۷]، به توضیح برخی از مطالب متن پرداخته شده است[۱۸].

    پانویس

    1. ر.ک: آغاز کتاب (مكتب آية‌الله‌العظمی الصافي)، ص5
    2. ر.ک: مقدمه، ص7-‌8
    3. ر.ک: متن کتاب، ص9-‌188
    4. ر.ک: همان، 129-‌147
    5. ر.ک: همان، ص201
    6. ر.ک: همان، ص203
    7. ر.ک: همان، ص205
    8. ر.ک: همان، ص212
    9. ر.ک: همان، ص213
    10. ر.ک: همان، ص215
    11. ر.ک: همان، ص222
    12. ر.ک: همان، ص227
    13. ر.ک: همان، ص232
    14. ر.ک: همان، ص233
    15. ر.ک: همان، ص234
    16. ر.ک: همان، ص243-‌257
    17. مثلا ر.ک: پاورقی، ص28
    18. مثلا ر.ک: همان، ص39

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.


    وابسته‌ها