مصطلح الحديث مع التطبيقات العملية لكثير من مسائله

    از ویکی‌نور
    مصطلح الحديث مع التطبيقات العملية لكثير من مسائله
    مصطلح الحديث مع التطبيقات العملية لكثير من مسائله
    پدیدآورانذهبی، محمد بن احمد (نویسنده) عربي، خليل بن محمد (مصحح)
    ناشردار الإمام البخاري
    مکان نشرقطر - دوحه
    سال نشر1431ق. = 2010م
    شابک99921-708-8-3
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏/ذ9م6 / 107/7 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مصطلح الحديث مع التطبيقات العملية لكثير من مسائله، اثر شمس‌الدین محمد بن احمد بن عثمان ذهبی (672-‌748ق) با تحقیق و تعلیقات خلیل بن محمد عربی، کتابی است در تعریف و بررسی اصطلاحات حدیثی، همراه با تطبیق عملی در بسیاری از مسائل مربوطه.

    ساختار

    کتاب با مقدمه محقق آغاز گردیده و مطالب دربردارنده مجموعا چهل‌ویک نوع از اصطلاحات علم حدیث می‌باشد.

    اثر حاضر، ششمین جزء از «موسوعه امام علامه شمس‌الدین ذهبی» می‌باشد.

    گزارش محتوا

    در مقدمه، ضمن اشاره به منابعی که در تهیه «موسوعه امام علامه شمس‌الدین ذهبی» مورد استفاده قرار گرفته[۱]، به بیان این نکته پرداخته شده است که نوشته‌های امام ذهبی، در بیشتر مجموعه‌های وی، به‌واسطه شرح کامل علمی و استفاده از فواید و مزایای علم حدیث، از دیگر آثار، متمایز و شناخته شده است. از جمله برجسته‌ترین این ویژگی‌ها و ممیزات، تقریرات روایی و حدیثی وی به‌همراه تطبیقات و کاربردهای عملی آنها می‌باشد؛ به‌طوری‌که به‌سختی یک یا دو صفحه از نوشته‌های وی را می‌توان یافت که خالی از این تقریرات و تطبیقات باشد و این مزایا و ویژگی‌ها که ذهبی در نوشته‌ها و آثار خود، به ودیعه نهاده، به‌عنوان خلاصه‌ای از اندیشه‌های حدیثی وی در نظر گرفته شده است؛ به‌گونه‌ای که علما و بزرگان حدیث، اعم از معاصرین وی و یا کسانی که پس از وی، دست به تصنیف و تألیف آثار حدیثی زده‌اند، به آنها استشهاد و اعتماد نموده‌اند[۲].

    آنچه معلوم و مشخص است، این است که ذهبی، در میان تصنیفات و تألیفات خویش، علی‌رغم سعت و کثرت آنها، کتابی مستقل و خاص به علوم حدیث، تألیف ننموده است، مگر مباحث اندکی که در رساله «الموقظة» پیرامون این موضوع، مطرح نموده است؛ منتها به همان فوایدی که در تألیفات خویش به ودیعت نهاده، اکتفا کرده است.

    بسیاری از فوائد ویژه علم حدیث که وی مطرح کرده، از بار علمی فراوانی برخوردار است. وی به این حد اکتفا نکرده، بلکه به توضیح و تشریح بسیاری از اصطلاحات علم حدیث و تطبیق عملی آنها، پرداخته است[۳].

    در کتاب حاضر، تمام آنچه که در کلام ذهبی پیرامون علم مصطلح الحدیث و قوانین روایت وجود داشته، در ضمن چهل‌ویک نوع، در اختیار نویسنده قرار گرفته است؛ مثلا یکی از این انواع عبارت است از:

    «حدیث صحیح»: در ذیل این نوع، مطالب زیر مطرح و توضیح داده شده است:

    1. اصل در قبول روایات، صحت اسانید آنهاست؛
    2. هر روایت صحیح السندی، صحیح المتن نیست؛
    3. شروط حدیث صحیح حدیث؛
    4. اسبابی که منجر به صحت حدیث راوی می‌شود؛

    و...[۴].

    وضعیت کتاب

    فهرست تفصیلی و اجمالی مطالب، در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‌ها، علاوه بر ذکر منابع[۵]، به توضیح برخی از مطالب متن پرداخته شده است[۶].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص6
    2. ر.ک: همان، ص11
    3. ر.ک: همان، ص11-‌12
    4. ر.ک: متن کتاب، ص23-87
    5. ر.ک: پاورقی، ص158
    6. ر.ک: همان، ص161

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها