نورمفیدی، سید مجتبی

    از ویکی‌نور
    NUR32889.jpg
    نام نورمفیدی، سید مجتبی
    نام‎های دیگر نورمفيدي، مجتبي
    نام پدر آیت‌الله سید کاظم نورمفیدی
    متولد 1344ش
    محل تولد قم
    رحلت
    اساتید فاضل لنکرانی

    وحید خراسانی

    میرزا جواد تبریزی

    شبیری زنجانی

    آیت‌الله جوادی آملی

    برخی آثار بررسی نظریه حق الطاعه
    کد مؤلف AUTHORCODE32889AUTHORCODE

    سید مجتبی نورمفیدی (متولد 1344ش)، مدرس و محقق حوزه علمیه قم. وی در سطح عالی فقه از درس آیات عظام فاضل لنکرانی، وحید خراسانی و میرزا جواد تبریزی بهره برده است. او در موضوعات فقه، اصول و تفسیر قلم زده و «بررسی نظریه حق الطاعه» از جمله آثار اوست.

    ولادت

    سید مجتبی نورمفیدی در فروردین‌ماه 1344ش، در شهر قم و در خانواده‎ای روحانی دیده به جهان گشود.

    اصل و نسب

    اجداد پدری وی از خانواده‎ای اصیل و روحانی و از سادات مورد احترام و خوش‌نام گرگان بودند.

    پدر ایشان، آیت‌الله سید کاظم نورمفیدی از علمای بنام و از شاگردان و مریدان حضرت امام خمینی(ره) بوده که از روزهای آغازین نهضت اسلامی ایران، حضور فعالانه در آن داشته است.

    تحصیل و مبارزه

    سید مجتبی نورمفیدی، دوران تحصیلی ابتدایی و راهنمایی را در شهر مقدس قم گذرانید. اواخر این دوران که هم‌زمان با اوج‌گیری قیام مردم مسلمان ایران علیه رژیم ستم‌شاهی بود، زمینه‌ای برای حضور وی در عرصه فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی فراهم شد. وی در آن ایام با اینکه 12 سال بیشتر نداشت، با پخش اعلامیه‎‌های حضرت امام(ره) در بین دانش‌آموزان و دعوت آنان به مبارزه علیه رژیم طاغوت، عملاً وارد صحنه گردید و به همین سبب بارها از سوی مدیر مدرسه احضار و مورد تهدید قرار گرفت. وی از جمله معدود افرادی بود که در کلیه تجمعات مردمی قم که رویارویی سختی با کماندوهای مزدور شاه داشتند، شرکت می‎‌جست.

    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دوران دبیرستان را در شهرستان گرگان ادامه داد و با شروع جنگ تحمیلی، در جبهه حضور پیدا کرد. وی در سال 1361ش، موفق به اخذ دیپلم ریاضی‌وفیزیک گردید و این بار برای مدت مدیدی عازم جبهه‌‎های جنگ شد.

    وی در سال1362ش، با تشویق‌های پدر و دایی معظمشان حضرت آیت‌الله العظمی فاضل لنکرانی(ره) که به استعداد درخشان وی واقف بودند و به جهت علاقه‌ای که به تحصیل در علوم اسلامی داشت، وارد حوزه علمیه قم گردید. پس از تکمیل مقدمات و سطوح عالیه نزد اساتید مبرز حوزه، از جمله حضرات آیات: پایانی، راستی کاشانی، طاهری خرم‌آبادی، مصلحی اراکی، موسوی تهرانی و... به درس‌های خارج وارد شد. وی سال‌ها در درس‌های خارج فقه و اصول حوزه، شرکت و از محضر اساتید و مراجع بزرگواری همچون حضرات آیات عظام فاضل لنکرانی، وحید خراسانی، میرزا جواد تبریزی، شبیری زنجانی و... کسب فیض نمود. او علاوه بر فقه و اصول، پس از شرکت در دروس مقدماتی فلسفه، چندین سال نیز در درس اسفار و تفسیر حضرت آیت‌الله جوادی آملی حضور مستمر داشت.

    تدریس

    سید مجتبی از همان اوایل تحصیل، به امر تدریس نیز مشغول گردید، به‌گونه‎‌ای که در همان سال اول ورود به حوزه، درس‎هایی را که خود فراگرفته بود، به تنی چند از طلاب تعلیم می‌داد و به‌طور رسمی بیش از سی سال است که در حوزه به امر تدریس پرداخته و پس از سال‌ها تدریس سطوح عالیه هم‌اکنون نیز به تدریس خارج فقه، اصول، تفسیر و قواعد فقهیه مشغول می‌باشد. وی هم‌زمان با تدریس در حوزه، سال‌‌های متمادی به امر تدریس در دانشگاه نیز اشتغال داشته است.

    مسئولیت‌ها

    1. عضو هیئت امنا و هیئت مدیره مرکز فقهی ائمه اطهار(ع): این مرکز، یک مرکز تخصصی فقهی است که در زمینه آموزش و پژوهش‌های فقهی به‌عنوان یک مرکز مهم فقهی حوزه محسوب می‌شود.
    2. مسئولیت مؤسسه فرهنگی میرداماد که برنامه‌های متنوع علمی و فرهنگی را در منطقه استان گلستان پایه‌گذاری نموده و تاکنون بیش از سی اثر منتشر کرده است.
    3. ریاست هیئت امنای مدرسه علمیه الزهراء(س)، که از مدارس علمیه موفق خواهران در سطح کشور می‌باشد.
    4. ریاست مؤسسه آموزش عالی الزهرا(س) که در چندین رشته در سطح سه و چهار فعالیت می‌کند.
    5. ریاست هیئت امنای مدرسه علمیه امام خمینی گرگان که از جمله مدارس ممتاز کشور محسوب می‌‎شود.
    6. ریاست هیئت امنای مرکز تخصصی ولی عصر(عج) که از مراکز تخصصی حوزوی است.
    7. تأسیس مؤسسه فرهنگی دارالمعرفه در قم.

    آثار

    از وی کتب و رساله‌‎های متعددی در زمینه‌های فقه، اصول، تفسیر و سیره اهل‌بیت(ع) به زبان‌های فارسی و عربی به رشته تحریر درآمده است که از آن جمله است:

    1. حکم (حقیقت، اقسام، قلمرو): در سه جلد؛
    2. حکم ظاهری، پذیرش یا انکار؟؛
    3. بررسی نظریه حق الطاعه؛
    4. بررسی نظریه خطابات قانونیه؛
    5. المناط في بلوغ الفتاة؛
    6. بررسی فقهی بلوغ دختران؛
    7. اصول اخلاقی قیام امام حسین(ع)؛
    8. منزلت و امامت اهل‌بیت(ع)؛
    9. مقدمه‌ای بر کتاب ضوابط الرضاع؛
    10. شفاعت اهل‌بیت(ع)، حقیقت و قلمرو؛
    11. ضرورت توسل به اهل‌بیت(ع)؛
    12. مقدمات بنیادین تفسیر قرآن؛
    13. مسائل بنیادین علم رجال؛
    14. قاعده تسامح در ادله سنن؛
    15. تنقيح الشريعة في شرح تحرير الوسيلة – كتاب الخمس (دو جلد) [۱]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: پایگاه اطلاع‌رسانی استاد سید مجتبی نورمفیدی

    منابع مقاله

    پایگاه اطلاع‌رسانی استاد سید مجتبی نورمفیدی، به تاریخ 10 خرداد 1400

    وابسته‌ها