أنوار الهداية في التعليقة علی الكفاية (موسوعه جلد 3)

    از ویکی‌نور
    أنوار الهدایة في التعلیقة علی الكفایة
    نام کتاب أنوار الهدایة في التعلیقة علی الكفایة
    نام های دیگر کتاب بدائع الدرر فی قاعده نفی الضرر
    پدیدآورندگان موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) - دفتر قم (محقق)

    خ‍م‍ی‍ن‍ی‌، روح‌الله، رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران (نويسنده)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏‎‏BP‎‏ ‎‏159‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏آ‎‏3‎‏ ‎‏ک‎‏7021357*
    موضوع آخوند خراسانی، محمد کاظم بن حسین، 1255 - 1329ق. کفایه الاصول - نقد و تفسیر

    اصول فقه شیعه

    ناشر موسسة تنظیم و نشر آثار الإمام الخمینی (قدس سره)
    مکان نشر تهران - ایران
    سال نشر 1368 هـ.ش یا 1409 هـ.ق یا 1989 م
    کد اتوماسیون 37005


    « أنوار الهداية في التعليقة على الكفاية»، تعليقه امام خمينى(ره) بر كتاب «كفاية الأصول» آخوند خراسانى، در سال 1415ق، با مقدمه تحقيقى مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خمينى(س) منتشر گرديد. پس از آن در طبع جديد در سال 1434ق1392/ش، توسط همين مؤسسه به ضميمه «بدائع الدرر في قاعدة نفي الضرر» به‌عنوان جلد سوم و چهارم موسوعه امام خمينى(ره) به زيور طبع آراسته شد. از آنجا كه كتاب‌شناسى طبع قديم در برنامه موجود است، در اين نوشتار مطالبى پيرامون اين نسخه ارائه مى‌شود.

    در مقدمه كتاب به اين نكته اشاره شده كه امام خمينى(ره) تدريس خارج اصول خود را پس از سال‌ها تدريس و تحقيق و تأليف در فلسفه، عرفان و سطوح عالى فقه و اصول آغاز نمود. در اين ايام كه هم‌زمان با ورود آيت‌الله بروجردى به قم بود، بعضى از شاگردان درس فلسفه امام از ايشان درخواست كردند كه خارج فقه و اصول را به آنها تدريس نمايد. از آنجا كه آيت‌الله بروجردى مباحث الفاظ اصول فقه را شروع كرده بود و امام در جلسه درس ايشان حضور مى‌يافت، از امام درخواست كردند كه تدريس امارات و اصول عمليه را شروع كند و اين اولين دوره تدريس خارج اصول فقه امام بود. امام در برابر تدريس اصول، با محوريت «كفاية الأصول» آخوند خراسانى، تحقيقات عميق و آرا و نظراتش را با شيوه و اسلوبى واضح و لطيف به شكل تعليقه بر كتاب كفايه تدوين نمود كه حاصل آن، دو جلد حاضر است (مقدمه تحقيقى، صفحه ه - و).

    تفاوت‌هاى شيوه تحقيقى اين طبع با طبع پيشين عبارت است از:

    1. در طبع اول از كتاب، علامت [] براى اشاره به تصرف در متن به اصلاح ضمائر و غير آن استفاده شده و از آنجا كه تصرفات مهم نبوده يا مرجوح بوده در اين طبع حذف شده يا در بعضى موارد متن به آنچه پيش از آن بوده ارجاع شده است؛

    2. برخى عناوين براى تسهيل رجوع، به كتاب اضافه شده است و از آنجا كه عناوين فراوان است بدون علامت [] آمده است (ر.ك: همان، صفحه د).

    هر دو طبع مذكور از اين كتاب در دو جلد منتشر شده‌اند؛ با اين تفاوت كه بخشى از جلد دوم طبع جديد به كتاب «بدائع الدرر في قاعدة نفي الضرر» اختصاص يافته است.

    لازم به توضيح است مباحث «لا ضرر» حضرت امام خمينى را آيت‌الله جعفر سبحانى در ضمن «تهذيب الأصول» تقرير و به دست چاپ سپرده است. افزون بر آن رساله‌اى ارزشمند به قلم خود حضرت امام در اين‌باره نوشته شده است كه در ضمن كتاب الرّسائل با تحقيق و حواشى آيت‌الله مجتبى تهرانى منتشر شده است و رساله «بدائع الدرر» در واقع متن از نو تصحيح و تحقيق‌شده همان رساله لا ضرر است كه اين بار توسط محققان مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خمينى تحقيق شده است (حسينى، سيد على، ص59).

    كتاب‌شناسى اين اثر نيز جداگانه درباره طبع قديم (1415ق) «بدائع الدرر» در برنامه آمده است. در ابتداى طبع قديم مقدمه تحقيقى در شرح حال و آثار حضرت امام(ره)، منابع تحقيقى «حديث لا ضرر» و شيوه تحقيقى كتاب آمده است كه در طبع جديد به مقدمه نويسنده بسنده شده است. فهارس طبع قديم نيز قدرى مفصل‌تر است.

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن كتاب.

    2. حسينى، سيدعلى، «نگاهى به بدائع الدرر في قاعدة نفي الضرر»، آدرس مقاله در پايگاه مجلات تخصصى نور: مجله آينه پژوهش، مرداد و شهريور 1373، شماره 26، صفحه 55 تا 59، به آدرس اينترنتى:

    http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/30408 .


    پیوندها