التجديد في تفسير القرآن المجيد

    از ویکی‌نور
    ‏التجديد في تفسير القرآن المجيد
    التجديد في تفسير القرآن المجيد
    پدیدآورانمرزه، علي (نويسنده)
    ناشررادنگار
    مکان نشرايران - قم
    سال نشرمجلد1 الی مجلد6 1386ش,
    شابک978-964-2818-15-0
    زبانعربی
    تعداد جلد6
    کد کنگره
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    التجديد في تفسير القرآن المجيد، اثر شیخ علی عبدالرزاق مجید مرزه، تفسیر آیات قرآن کریم به روش پرسش و پاسخ می‌باشد که به زبان عربی و در سال1421ق نوشته شده است.

    صعوبت فهم تفاسیر عامه به دلیل اسلوب علمی، فلسفی، نحوی، اصولی و نیز سایر علوم دخیل در تفسیر، از جمله انگیزه‌های نویسنده برای تدوین تفسیری آسان و قابل‌فهم برای عموم بوده است تا همگان بتوانند از آن استفاده کنند[۱].

    ساختار

    کتاب با مقدمه نویسنده آغاز و مطالب در عناوین مختلف و متعدد، در شش جلد، تنظیم شده است.

    مطالب و مباحث مطرح شده در کتاب، به‌صورت پرسش و پاسخ می‌باشد؛ بدین‌صورت که نویسنده ابتدا سؤالی را در مورد موضوع خاصی مربوط به آیات قرآن، مطرح کرده و در ضمن پاسخ به آن سؤال، نکات علمی و تفسیری مربوط به آیات را عنوان نموده است.

    گزارش محتوا

    در مقدمه، ضمن بیان انگیزه نویسنده از تدوین و نگارش اثر حاضر، به امتیازات و ویژگی‌های اثر حاضر و وجه‌تسمیه آن، اشاره گردیده است[۲].

    از جمله امتیازات و ویژگی‌های اثر حاضر می‌توان به امور زیر، اشاره نمود:

    1. ارائه مطالب و مباحث تفسیری به‌صورت پرسش و پاسخ.
    2. تلاش برای پرهیز و دوری از الفاظ فلسفی، نحوی و اصولی به همراه محافظت بر وضوح عبارات و روشنی مطالب و نیز مراعات قواعد علمی.
    3. ذکر مطالب به‌صورت فهرست‌وار و به شکلی که هضم مطالب و ترکیز آن‌ها در ذهن، آسان بوده و درعین‌حال، مطالب به‌دور از تشتت و پراکندگی باشد.
    4. قرار گرفتن و چیدن مطالب تحت عناوین واضح و برجسته؛ سعی نویسنده بر آن بوده تا به‌تفصیل محتوای مطالب پرداخته و عنوان مجملی که اشاره کلی به آن مطلب دارد را برای آن انتخاب کند و به شرح و تفسیر آیاتی بپردازد که تحت آن عنوان قرار می‌گیرند.
    5. بحث و بررسی پیرامون معانی لغوی مفردات آیات موردبحث و استفاده از مصادر و منابع معتبر در این زمینه، از جمله «لسان العرب»، «مجمع البحرین»، «المفردات» و یا برخی از کتب مختص به معانی الفاظ قرآن؛ در این مورد، گاهی به دلیل ضرورت و مناسبت و به‌منظور فهم بهتر معنی لفظ، بحث به درازا کشیده شده، اما درصورتی‌که لفظی قبلاً توضیح و تشریح شده باشد، از تکرار آن، جلوگیری شده است[۳].

    نویسنده خود به این نکته اشاره دارد که انتخاب روش سؤال و جواب برای ارائه مباحث تفسیری، روش بدیع و تازه‌ای است که راه را برای تمام علما و فضلا باز می‌گزارد تا با افزودن سؤالات و جواب‌های دیگر، مباحث جدیدتری را مطرح و مطالب بیشتری پیرامون کلام خدا، ارائه دهند[۴].

    وی درباره خصوصیات کتاب و علت اینکه تفسیر خود را به این نام، نام‌گذاری کرده، به نکاتی اشاره کرده است که از جمله آن‌ها، عبارتند از:

    اینکه فهرست و چینش مطالب به شکل نقاط و تحت عناوین کلی صورت گرفته است، به این صورت که هر عنوان، دربردارنده ایده‌ای جدید به‌منظور جهات مختلف یا تسلسل در بحث می‌باشد، به‌گونه‌ای که مجموع این عناوین، تفسیر کلی آیه می‌باشد[۵].

    قصص قرآنی به‌صورت تفصیلی و کامل، از ابتدا تا انتهای آن و با اسلوب ادبی و به شکل داستانی، البته به‌دور از خیال‌پردازی و تخیلات فکری نقل شده است. بدین‌صورت که نویسنده بین نکات ادبی و تحلیل علمی دقیق مطلب عنوان شده جمع کرده و با طرح سؤالاتی در این زمینه و پاسخ علمی به آن‌ها، زمینه تفکر و بحث پیرامون آن را به وجود آورده است[۶].

    تمامی مباحث و مطالب، مستند به آیات قرآن و روایات اهل‌بیت(ع) بوده و تحلیل‌های علمی متناسب با بحث، مبتنی بر این امر، مطرح شده است. و نیز در باب قرآن تلاش مضاعفی جهت ارتباط تفکر و ایده‌های پیشینیان و متقدمین با معاصرین و متغیرهای فردی و اجتماعی این دو دوره و با توجه به آخرین تحولات عرصه اجتماعی صورت گرفته است[۷].

    وضعیت کتاب

    فهرست آیات سور و نیز فهرست مباحث هر جلد، در انتهای همان جلد آمده است.

    پاورقی‌ها بیشتر به ذکر منابع اختصاص یافته است.

    پانویس

    منابع مقاله

    مقدمه متن کتاب.

    وابسته‌ها