الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده دوم: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۱: خط ۱:
    <div class="boxTitle"><big>'''[[الفوائد الحائرية]]'''</big></div>
    <div class="boxTitle"><big>'''[[زندگانى حضرت سجاد و امام باقر عليهماالسلام]]'''</big></div>
    [[پرونده:NUR02742J1.jpg|بندانگشتی|الفوائد الحائرية|175px]]
    [[پرونده:NUR02583J.jpg|بندانگشتی|زندگانى حضرت سجاد و امام باقر عليهماالسلام|175px]]


    '''الفوائد الحائرية'''، تألیف [[وحید بهبهانی، محمدباقر|محمدباقر بن محمد اكمل بهبهانى]]، مشهور به [[وحید بهبهانی، محمدباقر|وحيد بهبهانى]] (متوفاى 1206 قمرى) است.
    '''زندگانى‏ حضرت‏ سجاد و امام‏ باقر عليهما‌السلام''' ترجمه‏ جلد يازدهم‏ [[بحارالانوار|بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم‌السلام]]، تألیف‏ علامه‏ مجلسى‏ كه‏ در بر دارنده‏ روايات‏ مختلف‏ از شرح‏ حال‏ آن‏ حضرت‏ است‏ كه‏ توسط آقاى‏ موسى‏ خسروى‏ به‏ زبان‏ فارسى‏ ترجمه‏ گشته‏ است.
    == ساختار و گزارش‏ محتوا ==
    مؤلف ‏ سعى‏ كرده‏ تا شرح‏ حال‏ اين‏ امام‏ بزرگوار را كه‏ برگرفته، از متن‏ [[بحارالانوار|بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم‌السلام]] مى‏‌باشد تا حد امكان، ساده‏ و روان‏ بيان‏ كند، و اگر جمله‏‌اى‏ نيز ابهام‏ داشت‏ و قابل‏ تعمق‏ و شور بود از همفكرى‏ و روشن‌‏بینی‏ جمعى‏ از فضلا و دانشمندان‏ در تفسير و ترجمه‏ آن‏ استفاده‏ كرده‏ است. و از تكرار بعضى‏ روايات‏ كه‏ فقط جنبه‏ اثبات‏ مطلب‏ داشته‏ و اضافه‏ قابل‏ توجهى‏ نداشت، خوددارى‏ شده‏ و در پاورقى‏ وجه‏ اختلاف‏ دو روايت‏ در مواردى‏ كه‏ لازم‏ بوده‏ ذكر شده‏ است‏ تا خوانندگان‏ از تكرار ملول‏ نگردند. بالاخره‏ در اين‏ ترجمه‏ اختصارى‏ كه‏ به‏ اصل‏ كتاب‏ زيان‏ وارد نشود.


    در اين كتاب، تقسيم بندى خاصى به صورت كتب اصولى متداول وجود ندارد و مباحث الفاظ و مباحث عقلى از هم جدا نشده‌اند. در فوائد الحائريۀ قديمى مباحث حجيت خبر واحد، جواز تقليد، عمل به ظن، تعارض اخبار، اصل برائت، استصحاب، اقسام اجماع، علامت‌هاى حقيقت و مجاز، مشتق و قسمتى از مبحث اجتهاد مطرح شده و در فوائد الحائريۀ جديد مباحث تقيه، حسن و قبح عقلى، حمل مطلق بر مقيد، بحث قياس، اصل احتياط و مباحث تكميلى اجتهاد و تقليد و ساير مباحث مطرح شده است.
    كتاب‏ شامل‏ دو قسمت‏ است:


    مهم‌ترين ويژگى كتاب رد مستدل و برهانى نظريات اخبارى‌ها است و با توجه به مطرح بودن نظريات [[استرآبادی، محمدامین|ملا امين‌الدين استرآبادى]] (متوفاى 1033 قمرى) و صاحب حدائق در آن زمان، اين خصوصيت كتاب اهميت زيادى دارد.
    #زندگانى‏ حضرت‏ زين‏ العابدين(ع) شروع‏ می‌‏گردد كه‏ شامل‏ يازده‏ باب‏ مى‏‌باشد.
    #زندگانى‏ امام‏ محمد باقر(ع) كه‏ از يازده‏ باب‏ ذیل تشكيل‏ شده‏ است:
    #:أ- تاريخ‏ تولد و درگذشت‏ امام‏ باقر(ع) است.
    #:ب- اسم‏ها و نقش‏ انگشتری‌هاى‏ امام‏ باقر(ع).
    #: ت- فضائل‏ و مناقب‏ امام‏ باقر(ع).
    #:ث- تصريح‏ به‏ امامت‏ حضرت‏ باقر(ع).
    #:ج- معجزات‏ و كارهاى‏ شگفت‏ انگيز امام(ع)...


    خصوصيت ديگر اين كه، مؤلف پس از تدوين مباحث كتاب به تصحيح و تكميل آن پرداخته است؛ مثلاًدر فايدۀ دهم (حجيت خبر واحد) به فائدۀ بيست و دوم ارجاع مى‌دهد. و سنشير إليها مجملا في الفائدة الثانية و العشرين و من أراد التفصيل فليرجع إليها.
    <div class="mw-ui-button">[[زندگانى حضرت سجاد و امام باقر عليهماالسلام|'''ادامه''']]</div>
     
    مؤلف گاهى به تاريخچۀ مباحث اصولى مى‌پردازد و مثلاًدر رابطه با جملۀ «إنّ الجمع مهما أمكن أولى من الطرح» در بحث تعارض اخبار مى‌گويد كه دليلى بر اين قاعده وجود ندارد و از زمان [[طوسی، محمد بن حسن|شيخ طوسى]] مرسوم شده است و چون در آن زمان عده‌اى از شیعیان به دليل تناقض در كلمات معصومين عليهم‌السلام مرتد مى‌شدند، [[طوسی، محمد بن حسن|شيخ طوسى]] براى رفع اين محذور اين نظريه را مطرح كرده‌اند.
     
     
     
    <div class="mw-ui-button">[[الفوائد الحائرية|'''ادامه''']]</div>

    نسخهٔ ‏۲۶ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۴۳

    زندگانى حضرت سجاد و امام باقر عليهماالسلام

    زندگانى‏ حضرت‏ سجاد و امام‏ باقر عليهما‌السلام ترجمه‏ جلد يازدهم‏ بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم‌السلام، تألیف‏ علامه‏ مجلسى‏ كه‏ در بر دارنده‏ روايات‏ مختلف‏ از شرح‏ حال‏ آن‏ حضرت‏ است‏ كه‏ توسط آقاى‏ موسى‏ خسروى‏ به‏ زبان‏ فارسى‏ ترجمه‏ گشته‏ است.

    ساختار و گزارش‏ محتوا

    مؤلف ‏ سعى‏ كرده‏ تا شرح‏ حال‏ اين‏ امام‏ بزرگوار را كه‏ برگرفته، از متن‏ بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم‌السلام مى‏‌باشد تا حد امكان، ساده‏ و روان‏ بيان‏ كند، و اگر جمله‏‌اى‏ نيز ابهام‏ داشت‏ و قابل‏ تعمق‏ و شور بود از همفكرى‏ و روشن‌‏بینی‏ جمعى‏ از فضلا و دانشمندان‏ در تفسير و ترجمه‏ آن‏ استفاده‏ كرده‏ است. و از تكرار بعضى‏ روايات‏ كه‏ فقط جنبه‏ اثبات‏ مطلب‏ داشته‏ و اضافه‏ قابل‏ توجهى‏ نداشت، خوددارى‏ شده‏ و در پاورقى‏ وجه‏ اختلاف‏ دو روايت‏ در مواردى‏ كه‏ لازم‏ بوده‏ ذكر شده‏ است‏ تا خوانندگان‏ از تكرار ملول‏ نگردند. بالاخره‏ در اين‏ ترجمه‏ اختصارى‏ كه‏ به‏ اصل‏ كتاب‏ زيان‏ وارد نشود.

    كتاب‏ شامل‏ دو قسمت‏ است:

    1. زندگانى‏ حضرت‏ زين‏ العابدين(ع) شروع‏ می‌‏گردد كه‏ شامل‏ يازده‏ باب‏ مى‏‌باشد.
    2. زندگانى‏ امام‏ محمد باقر(ع) كه‏ از يازده‏ باب‏ ذیل تشكيل‏ شده‏ است:
      أ- تاريخ‏ تولد و درگذشت‏ امام‏ باقر(ع) است.
      ب- اسم‏ها و نقش‏ انگشتری‌هاى‏ امام‏ باقر(ع).
      ت- فضائل‏ و مناقب‏ امام‏ باقر(ع).
      ث- تصريح‏ به‏ امامت‏ حضرت‏ باقر(ع).
      ج- معجزات‏ و كارهاى‏ شگفت‏ انگيز امام(ع)...