تاریخ قم یا حریم مطهر بانوی عالیقدر اهل‌بیت عصمت و طهارت حضرت فاطمه معصومه سلام‌الله‌علیها

    از ویکی‌نور
    نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
    تاریخ قم، یا، حریم مطهر بانوی عالیقدر اهل‌بیت عصمت و طهارت حضرت فاطمه معصومه سلام‌الله‌علیها
    تاریخ قم یا حریم مطهر بانوی عالیقدر اهل‌بیت عصمت و طهارت حضرت فاطمه معصومه سلام‌الله‌علیها
    پدیدآورانناصر الشریعه، محمد حسین (نویسنده) دوانی، علی (محقق)
    عنوان‌های دیگرزندگانی حضرت معصومه(س) حریم مطهر بانوی عالیقدر اهل‌بیت عصمت و طهارت حضرت معصومه(س)
    ناشررهنمون
    مکان نشرتهران - ایران
    سال نشر1383 ش
    چاپ1
    شابک964-94295-2-2
    موضوعقم - تاریخ

    قم - سرگذشت‌نامه

    معصومه(س)، بنت موسی الکاظم(ع)، 183؟ - 201ق. - سرگذشت‌نامه
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    ‏DSR‎‏ ‎‏2113‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏77‎‏ ‎‏ن‎‏2
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    تاریخ قم یا حریم مطهر بانوی عالیقدر اهل‌بیت عصمت و طهارت حضرت فاطمه معصومه سلام‌الله‌علیها اثر محمدحسین ناصرالشريعه كه به زبان فارسی پيرامون شهر قم، حضرت معصومه و عالمان مدفون در اين شهر و اماكن مقدسه سخن مى‌گويد. این کتاب با تصحیح و مقدمه و تعلیقات و اضافات حجت‌الاسلام علی دوانی به چاپ رسیده است.

    ساختار

    در ابتداى، تصحيح كتاب، با مقدمات، تعليقات و اضافاتى چند به طبع رسيده است. كتاب با مقدماتى در مدح حضرت معصومه، موقعيت قم، قم قبل از اسلام، قم در دوران اسلامى، قم در دوره صفويه آغاز شده به اجمال از سازمان ادارى آستانه قم و ديگر مطالب مربوط به آن سخن رفته است. همچنين دانشمندانى كه در اين شهر مى‌زيسته‌اند، معرفى شده‌اند.

    افزون بر اين، مقدمه چاپ‌هاى قبلى كتاب در اين بخش به طبع رسيده است. در پى اين مطالب، مباحث اصلى در پنج باب فراهم آمده و در پايان شعراى قم معرفى شده‌اند.

    گزارش محتوا

    نویسنده نخست به فضيلت شهر قم ازصدر اسلام تاكنون پرداخته و مركز تشيع براى قم، اوضاع شهر قم صفويه و وجود عالمان بزرگ اسلامى در اين شهر را بررسى و بيان مى‌كند. وى آنگاه به معرفى اماكن متبرکه استان قم پرداخته و حدود چهل امامزاده مدفون در شهر قم را به صورت اجمالى معرفى كرده است. توصيف مرقد حضرت معصومه، معرفى مساجد موجود در قم، معرفى راويان و محدثان معروف قم و فهرست شاعران قمى از ديگر مباحث اين كتاب است.

    در باب اول ذيل سيزده فصل از موقعيت جغرافيايى و تاريخى قم سخن مى‌رود، همچنين به برخى حوادث طبيعى از جمله سيل‌هاى عظيم اشاره مى‌گردد كه به اين شهر خساراتى وارد نموده است. ورود نخستين طايفه عرب اشعرى به قم و برخى مطالب تاريخى ديگر، مطالب باب اول را تشكيل مى‌دهد.

    باب دوم در دو فصل تدوين شده به رواياتى درباره اين شهر اختصاص دارد. در اين باب به راه‌هاى قم در زمان قديم و امروز اشاره شده است.

    باب سوم با شرح ورود حضرت معصومه(س) به قم آغاز مى‌شود و در پى آن، تاريخچه گنبد و بارگاه با اشاره به پادشاهان مدفون در قم درج مى‌گردد. همچنين امامزاده‌هایى كه در قم و اطراف اين شهر دفن شده‌اند، معرفى مى‌شوند.

    مؤلف در باب چهارم مساجد و مدارس قم را معرفى مى‌كند. فصل پنجم به معرفى فقها، راويان، محدثين و دانشمندان نامى قم از عصر محقق قمى تا عصر حاضر اختصاص يافته است.

    منابع مقاله

    پايگاه مجلات تخصصى نور، مجله آينه پژوهش، مرداد و شهريو 1384 شماره 93، عنوان مقاله: معرفى گزارشى.


    وابسته‌ها