تفسير البيان في الموافقة بين الحديث و القرآن

تفسير البيان في الموافقة بين الحديث و القرآن اثر علامه سيد محمدحسين طباطبايى، با تحقيق اصغر ارادتى، جمع و تطبيق بين آيات و رواياتى است كه پيرامون تفسير آيات قرآن مجيد، وارد شده است. كتاب به زبان عربى نوشته شده است.

تفسیر البیان فی الموافقة بین الحدیث و القرآن
تفسير البيان في الموافقة بين الحديث و القرآن
پدیدآورانارادتی، اصغر (محقق) طباطبایی، سید محمدحسین (نویسنده)
ناشردار التعارف للمطبوعات
مکان نشربیروت - لبنان
سال نشر1427 ق
چاپ1
موضوعتفاسیر شیعه - قرن ۱۴
زبانعربی
تعداد جلد6
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏98‎‏ ‎‏/‎‏ط‎‏2‎‏ت‎‏7
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

ساختار

كتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب بدون تبويب و فصل‌بندى خاصى، در پنج جلد، تنظيم شده است.

نویسنده در ابتدا آيه مورد نظر را ذكر كرده، پس از ارائه توضيحاتى پيرامون آن، به رواياتى كه در تفسير آن وارده شده، پرداخته است.

گزارش محتوا

در مقدمه، ضمن ذكر زندگى‌نامه مختصرى از نویسنده، به ويژگى‌هاى اثر وى اشاره شده است.

شكى نيست كه از جمله امور مشكل در امر تفسير، آن است كه مفسر بتواند ظواهر آيات و مفاد آن‌ها را با رواياتى كه در تفسير آيات وارد شده، با توجه به كثرت و اختلافات موجود در آن‌ها، تطبيق نمايد و اين دشوارى ناشى از آن است كه انجام چنين عملى، مستلزم امور متعددى از جمله: احاطه وسيع و عميق نویسنده در معارف قرآنى، شناخت و معرفت كامل وى به زبان مفسر اين آيات؛ يعنى رواياتى از معصومين(ع) که پيرامون آيات وارد شده است، قدرت تطبيق روايات و آيات بر يكديگر مى‌باشد كه اثر حاضر، توانسته است اين امر را به انجام رساند (ر.ک: مقدمه محقق، ص25).

مؤلف نخست آيات را به شيوه تفسير قرآن به قرآن، تفسير نموده و مفهومى متكامل را استخراج كرده و سپس با تدبر در روايات، معنايى جالب را به دست آورده و سرانجام براى رسيدن به نظريه‌اى منفرد و بى‌نظير، معانى يادشده را با هم درآميخته است. البته وى خود را به بحث از اسانيد روايات و احوال رجال آنها و بيان قوت و ضعف آنان مشغول نداشته؛ چنان‌كه غرق در مباحث فلسفى و تاريخى و اخلاقى نشده، حتى به تفسير تك‌تك آيات نيز نپرداخته؛ چون هدف عمده وى جمع بين آيات و رواياتى كه در تفسير آن آيات صادر شده‌اند، بوده است.

متأسفانه مؤلف مجال نيافته كه اين اثر را تكميل نمايد؛ تنها تا اواسط سوره يوسف آن را ادامه داده است.

وضعيت كتاب

فهرست مطالب هر جلد در ابتدا و فهرست مصادر و منابع مورد استفاده محقق، در انتهاى كتاب آمده است.

پاورقى‌ها بيشتر به ذكر منابع اختصاص يافته است.

منابع مقاله

مقدمه و متن كتاب.

وابسته‌ها