ویکینور
خوش آمدیددانشــنامه تخصـصی کتابشـناسی و زندگینامـه
(با 14708 مقاله فارسی)آثار اسلامى مكه و مدينه (چاپ 1390)، تأليف رسول جعفريان، از جمله آثارى است كه در راستاى آشنايى زائران با اماكن مقدسه در مركز تحقيقات حج تهيه شده است.
متن کتاب با نگاهى به ادبيات حج آغاز شده است. نویسنده در این رابطه چنين مىنویسد: «آنچه بهعنوان حج در فرهنگ و ادبيات اسلامى شناخته مىشود، مجموعهاى از معارف عظيمى است كه در حوزههاى مختلف علوم دينى و تاريخى و اخلاقى از آن سخن به میان مىآيد. دايره این ادبيات، بهتماممعنا گسترده بوده و افزون بر آنكه در حوزه فقه و عرفان در اينباره گفته مىشود، در عرصه تاريخ و تمدن نيز، بخش قابل توجهى به این امر اختصاص داده شده است».
نویسنده، معتقد است كه تاريخنگاران و جغرافىدانان، درباره هيچ شهرى به اندازه مكه و مدينه، مطلب ننوشتهاند. دليل آن روشن است؛ چراكه همه مىدانيم این دو شهر، نزد مسلمانان از قداست برخوردار بوده و ثبت اخبار وضعيّت شهر، تحوّل و چگونگى بناهاى تاريخى - دينى آن، برای مسلمانان اهمیت بسيار دارد.
نویسنده در بخش سوم مطالب کتاب، دليل مركزيت مكه در آثار جغرافيايى قديم را چنين توضيح مىدهد: «مرورى بر کتابهاى جغرافيايى مسلمانان، نشان مىدهد كه باور آنان این بود كه مكه مركز زمین است. شايد الهامبخش آنان در این باور، حديث «دحو الأرض» است كه اشاره به گسترده شدن زمین از كعبه دارد. روز 25 ذىقعده بهعنوان «يوم دحو الأرض»، روزى مقدس كه روزه گرفتن آن هم سخت توصيه شده، شناخته شده است. همین نكته سبب شده است تا آثار جغرافيايى قديم، روى این نظريه؛ يعنى «مكهمركزى» تكيه كرده و زمانى كه قصد دارند از جغرافياى عالم سخن بگویند، از مكه شروع كنند» .
وى سپس در دو بخش، آثار مكه و مدينه را معرفى مىكند. در هر بخش، موقعيت شهر، چاهها، كوهها، بناها، مساجد و ساير آثار مذهبى و تاريخى ذكر شده است. از جمله آثار مكه، محل ولادت امیرمؤمنان على(ع) است: «مشهور چنان است كه محلى كه ديوار كعبه شكافته شده و فاطمه بنت اسد وارد كعبه شده، در سمت ركن يمانى قرار دارد. از آنجايى كه چندين بار پس از آن كعبه بازسازى شده، طبعاً نمىتوان نشانى از چنان شكافى به دست آورد».......نگاهی گذرا بر زندگانی امام جواد علیهالسلام، ترجمه كتاب «وفاة الإمام الجواد»، نوشته سيد عبدالرزاق موسوى مقرم (متوفی 1391ق) است که ترجمه این اثر توسط پرویز لولاور صورت گرفته است.
نویسنده در ابتدای کتاب با توجه به روایاتی از اهلبیت(ع)، فراگیری و آموزش علوم آل محمد(ص) را از مصادیق احیای امر آل محمد(ص) میداند و از آوردن این مطلب در ابتدای کتاب چنین میخواهد بگوید که این کتاب در جهت احیای امر محمد و آل او صورت گرفته است.
پسازآن از خلقت و نور اهلبیت(ع) سخن به میان آورده و پسازآن به شرح زندگی امام جواد(ع) پرداخته است.
مادر امام جواد(ع) از خاندان «ماریه قبطیه» و نامش «سبیکه» بود که امام رضا(ع) او را «خیزران» نامید. کنیهاش «ام الحسن» بود. امام رضا درباره ایشان فرموده: وی دارای قداست میباشد و طاهر و مطهر آفریده شده است.
چون امامت جوادالائمه(ع) در زمانی اتفاق افتاده که آن حضرت کم سن بودند؛ لذا نویسنده بر آن بوده که دلایل امامت آن امام بزرگوار را بیان نماید که در آن بسیاری از کرامات آن بزرگوار بازگو شده است.
شهادت امام جواد(ع) در سال 220ق در زمان خلافت معتصم عباسی با سم اتفاق افتاد.....- اولین گام برای ویکینویس شدن، عضویت میباشد.
- مزایای ثبت نام در ویکینور را در راهنمای عضویت مطالعه کنید.
- برای آشنایی با ویکینور، اهداف و چشماندازها و حوزه تولید نوشتارهای آن درباره ویکینور را مشاهده کنید.
- اشتباههای نگارشی و املایی نوشتارهای موجود را ویرایش کنید.
- نوشتارهای از پیش نوشته را بر اساس شیوهنامه ویکینور ویرایش کنید.
- راهنمای ویکینور جایی برای یافتن هر آنچه به آن نیاز دارید است.
- اصول بنیادین ویکینور را مطالعه کنید.
- نوشتاری جدید ایجاد کنید.
- محمدصدیق حسن خان نواب عالی
- سید محمدصدیق خان قنوجی بخاری
- فتح البيان في مقاصد القرآن: تفسير سلفي أثري خال من الاسرائيليات و الخرافات
- عروس العرایس: ترجمه و تعلیقه بر منتخب عرایس الحدیث
- روزبهان بقلی فسایی شیرازی
- روزبهان شیرازی
- المکنون في حقائق الکلم النبوية
- عرائس الحديث
- تفسیر کبیر مفاتیح الغیب (ترجمه)
- مفاتيح الإعجاز: شرح گلشن راز
- رباعیات حکیم خیام، طربخانه یاراحمد رشیدی، رساله سلسلة الترتیب، خطبه تمجید ابن سینا
- دیوان حافظ بر اساس نه نسخه کامل کهن مورخ به سالهای 813 تا 827 هجری قمری
- ديوان جيحون يزدی
- دیوان قصاید داعی آرانی
- مختصر البصائر: شامل احاديث عالم رجعت، عالم ذر، قضاء و قدر، فضائل و مناقب اهل بيت عليهمالسلام