عقیقی بخشایشی، عبدالرحیم

    از ویکی‌نور
    عقیقی بخشایشی، عبدالرحیم
    نام عقیقی بخشایشی، عبدالرحیم
    نام های دیگر ع‍ق‍ی‍ق‍ی‌، ع‍ب‍دال‍رح‍ی‍م‌

    ب‍خ‍ش‍ای‍ش‍ی‌، ع‍ب‍دال‍رح‍ی‍م‌

    ع‍ق‍ی‍ق‍ی‌ ب‍خ‍ش‍ای‍ش‍ی‌، م‍ح‍رم‌

    نام پدر
    متولد 1322 ش
    محل تولد
    رحلت 1391 ش یا 1433 ق
    اساتید
    برخی آثار کنز العرفان فی فقه القرآن

    روز واقعه

    مفاخر آذربایجان (جلد اول)

    تفسیر شریف نور الثقلین

    کد مؤلف AUTHORCODE00422AUTHORCODE

    عبدالرحيم عقيقى معروف به «عقيقى بخشايشى»، فرزند حاتم، در سال 1361ق (مطابق با 1320ش) در قصبه «بخشايش» (زادگاه مادر پروين اعتصامى، شاعره نامدار) در 65 كيلومترى شرق تبريز، در يك خانواده كشاورز، پا به عرصه حيات نهاد.

    تحصیلات

    وی با داشتن علاقه وافر به تحصيل، زادگاه خويش را به عزم تبريز ترك گفته و در مدرسه طالبيه دروس ادبى و مقدماتى را فرا گرفت تا اين‌كه درسال 1378ق به قصد ادامه تحصيل، رهسپار حوزه علميه قم گرديد.

    در آن حوزه مبارکه، از محضر اساتيد معروف روز، بهره‌مند شد. دروس سطح را از اساتيد هم‌زبان خويش، آقايان حجج اسلام: شيخ احمد پايانى، حاج ميرزا يدالله دوزدوزانى و استاد جعفر سبحانى و دروس عاليه فلسفه، حكمت و فقه را از محضر اساتيد بزرگوار، شادروان علامه طباطبايى، شهيد مرتضى مطهرى و آيت‌الله سلطانى آموخت. اصول فقه را از محضر امام خمينى(ره) و خارج فقه را از محضر آيت‌الله گلپايگانى و برخى ديگر از مراجع معروف و دروس اخلاق و معارف عاليه را، از محضر آيت‌الله آخوند ملاعلى معصومى همدانى كسب نمود و از محضر ايشان موفق به اجازه روايتى در مسير اجازات حاج آقا بزرگ تهرانى گرديد.

    هم زمان با تحصيلات حوزوى، در دروس دانشكده الهيات و معارف اسلامى دانشگاه تهران، شاخه فقه و مبانى حقوق اسلامى و دروس دارالتبليغ اسلامى قم شركت جست، تا درسال 1391ق (1349ش) موفق به دريافت ليسانس از دانشگاه تهران و پايان‌نامه تحصيلى، از اين موسسه اسلامى گرديد.

    پس از كسب تحصيلات عاليه حوزه و دانشگاه، زندگى او در دو كلمه خلاصه مى‌شود: قلم و قدم. با توجه به شوق و علاقه خاصى كه در خود مى‌ديد، رشته نويسندگى و خلق آثار قلمى را تعقيب نمود و تاكنون لحظه‌اى قلم را ترك نگفته است. اين رشته را رسما از سال 1340ش با جرايد معروف آن روز، مانند هفته‌نامه نداى حق، وظيفه، مجله نور دانش و... آغاز كرده و نخستين تأليفات خود، «نظرى به انجيل و تعليمات مسيحيت» و «همسران رسول خدا(ص)» را در سال 1340 و 1341ش نگاشت و در جلسات اسلام‌شناسى، زير نظر دكتر مفتح، به چاپ رساند تا اين‌كه در سال 1350ش به عضويت هيات تحريريه نخستين مجله اسلامى حوزه علميه قم، «درس‌هايى از مكتب اسلام» برگزيده شد و مقالات مختلفى در زمينه‌هاى اجتماعى، فرهنگى و اخلاقى منتشر ساخت. محصول اين همكارى، پديدآمدن خميرمايه آثار چاپى متعددى است كه تعداد آن‌ها، هم اكنون به 110 جلد بالغ مى‌شود. برخى از اين آثار، به زبان‌هاى زنده جهان، مانند انگليسى، عربى، فرانسه، اردو و تركى نيز ترجمه و منتشر شده‌اند.

    پس از پيروزى انقلاب اسلامى، حدود 12 سال، در دانشكده‌هاى مختلف كشور، به‌ويژه دانشگاه آزاد اسلامى، در مرحله كارشناسى ارشد، تدريس داشته و هم‌اكنون عضو هيات علمى دانشگاه تهران و مدرس دروس معارف اسلامى مى‌باشد. اخيرا در پى نگارش كتاب «ديدارى با مسلمانان جمهورى آذربايجان»، موفق به دريافت درجه «دكترا» از آكادمى علوم آن جمهورى گرديده كه از طريق سفارت ايران به صورت رسمى به ايشان اعطا شده است. او در تعدادى از كنگره‌هاى بزرگ علمى و ادبى شركت جسته و مقالاتى را ارائه داده است. از آن ميان كنگره عاشورا، كنگره اوحدالدين مراغه‌اى و كنگره شيخ شهاب‌الدين اهرى را مى‌توان نام برد.

    خدمات

    از جمله اقدام عملى، فرهنگى و عمرانى ايشان عبارت است از:

    1. احداث دو باب دبيرستان 12 كلاسه به نام دبيرستان امام امیرالمؤمنین(ع) با همكارى مردم، در سال 1366ش.
    2. احداث يك دستگاه پل بزرگ، به طول صد متر، به نام «پل عباسيه» در سال 1370ش بر روى رودخانه «اوجان #:چاى» در زادگاه خويش.
    3. احداث و مرمت جاده شوسه 14 كيلومترى در مسير بخشايش به جاده اهر، در سال 1367.
    4. فراهم آوردن مقدمات جاده‌كشى 12 كيلومترى راه كردكندى، اشتلق عليا و سفلى و تازه كند به بخشايش.
    5. خريد زمين، به مساحت 4000 متر و پى‌ريزى دبيرستان 8 كلاسه به نام «دبيرستان صديقه طاهره(ع)» در #:بخشايش جهت تحصيل دختران.
    6. ايجاد و احداث يك باب مسجد به نام مسجد عباسيه(ع) در آذربايجان غربى.
    7. اداره انتشارات «نويد اسلام» در قم.
    8. مفروش نمودن حرم مطهر و نوبنياد حضرت رقيه(س) در سوريه، به عنوان روحانى كاروان، از طريق جلب #:كمك‌هاى زايران، در سفرهايى كه به آن كشور داشته است.

    آثار

    از وى آثار بى‌شمارى منتشر شده است كه برخى از آن عبارتند از:

    1. 14 نور پاک
    2. آداب المتعلمين خواجه نصير طوسى
    3. آماده‌سازى وقايع الايام خيابانى
    4. آموزش‌هاى سياسى و اجتماعى
    5. آيت‌الله طالقانى مرد مبارزه و شهادت
    6. اخلاق در مكتب امام جعفر صادق(ع)
    7. اربعون حديثا
    8. اربعين شيخ بهايى
    9. اسلام بر سر دو راهى
    10. اللهوف فى قتلى الطفوف سيد بن طاووس
    11. المعجم المفهرس لالفاظ القرآن الكريم
    12. امام جعفر صادق(ع)
    13. امام موسى بن جعفر(ع)
    14. اكنون نوبت سياست
    15. اين همه تبليغات چرا؟
    16. باب حادى عشر علامه حلى
    17. پيكار با فاجعه فقر و گرسنگى
    18. پيكار در راه آزادى و آرمان انسانى
    19. تفسير شريف صافى
    20. حماسه سازان كربلا

    منابع مقاله

    http://www.andishvaran.com/MView/User/Books.aspx?UserID 621


    وابسته‌ها