مآثر آثار

    از ویکی‌نور
    (تغییرمسیر از مآثر آثار (لطایف نوری))
    مآثر آثار
    مآثر آثار
    پدیدآورانحسن زاده آملی، حسن (نويسنده) صمدی آملی، داوود (گردآورنده)
    عنوان‌های دیگرلطائف نوری
    ناشرال‍ف‌. لام‌. م‍ی‍م‌
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1386ش
    چاپ1
    شابک978-964-2894-08-6
    موضوعاسلام - مجموعه‎‌‌ها
    زبانعربی - فارسی
    تعداد جلد2
    کد کنگره
    ‎‏/‎‏ح‎‏5‎‏م‎‏2‎‏ 4/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    مآثر آثار؛ لطائف نوری حضرت علامه ابوالفضائل حسن حسن‌زاده آملی اثر داود صمدی آملی، تدوین موضوعی از نوشته‌ها، آثار و تحقیقات علامه حسن حسن‌زاده آملی است که برای همین منظور، در آثار تحقیقی، شرح‌ها، درس‌ها، مصاحبه‌ها و تألیفات عرفانی، قرآنی و حدیثی ایشان تفحص شده و مطالب آن به صورت موضوعی تحت عنوان «مؤثر» دسته‌بندی شده است.

    اثر حاضر، متشکل از یکصد و هجده مؤثر است که هر مؤثر، بر اساس فهرست موضوعی استخراج و عبارات علامه در کتب مختلف، به تناسب، جمع‌آوری و تلفیق و تدوین شده و سپس با خود تصحیح ایشان، منتشر شده است[۱]. آثاری که مطالب کتاب حاضر، از میان آنها انتخاب شده، عبارتند از: معرفت نفس در سه دفتر، اتحاد عاقل به معقول، عیون مسائل نفس، خیرالأثر، نصوص الحکم بر فصول الحکم، صد کلمه در معرفت نفس، هزار و یک نکته، الجعل، العمل الضابط فی الرابطی والرابط، کلمة علیا در توقیفیت أسماء، قرآن و عرفان و برهان از هم جدایی ندارند، یازده رساله فارسی، هشت رساله عربی، شرح فص فاطمیه، تعلیقات بر شرح منظومه، تکمله شرح نهج‌البلاغة، هزار و یک کلمه، انسان و قرآن، رساله صد کلمه، ده رساله فارسی، مقداری از ممد الهمم، نور علی نور، تعلیقات بر جلد اول و دوم اسفار و کشف المراد و...[۲].

    در این اثر، سعی بر آن بوده تا از موضوعاتی استفاده شود که نشان‌دهنده همه رشته‌های علمی علامه باشد و در هر موضوعی، هرچه از عبارات ایشان در کتب مختلف است، جمع‌آوری و به صورت عصاره و خلاصه، آورده شده است[۳].

    همه مأثر کتاب، به لسان علامه تنظیم گشته و تصمیم بر آن بوده که جز برای تلفیق و تدوین آنها، در عبارات تصرف نشود[۴].

    در بخشی از کتاب، چنین آمده است: «وجود اصل است و مساوق حق است و حق غیر متناهی است؛ اعنی اجوف نیست و صمد است؛ یعنی وجود حقیقت واحد به وحدت شخصی ذات مظاهر است و بسیط‌الحقیقة کل الأشیاء است که کثرات مقهورند و وحدت قاهر. این آب است که «وجعلنا من الماء کل شیء حی» و آنها «کسراب بقیعة یحسبه الظمأان ماء حتی إذا جاءه لم یجده شیئا و وجدالله عنده» وحدت در عین کثرت و کثرت در عین وحدت»[۵].

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه، ص21
    2. همان
    3. ر.ک: همان، ص22
    4. همان
    5. متن کتاب، ص30

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها