مصباح‌زاده، عباس

    از ویکی‌نور
    نسخهٔ قابل چاپ دیگر پشتیبانی نمی‌شود و ممکن است در زمان رندر کردن با خطا مواجه شوید. لطفاً بوکمارک‌های مرورگر خود را به‌روزرسانی کنید و در عوض از عمبکرد چاپ پیش‌فرض مرورگر خود استفاده کنید.
    مصباح‌زاده، عباس
    نام مصباح‌زاده، عباس
    نام‌های دیگر
    نام پدر اسماعيل مصباح
    متولد 1311ش برابر با ۱۳۵۱ق
    محل تولد تهران
    رحلت 1401ش
    اساتید شيخ مرتضى حائرى

    محقق داماد

    آيت‌الله بروجردى

    امام خمينى

    برخی آثار قرآن کریم (ترجمه مصباح‌زاده)
    کد مؤلف AUTHORCODE02867AUTHORCODE

    عباس مصباح‌زاده (1311-1401ش)، ادیب، خوش‌نویس، ریاضی‌دان و  منجم معاصر است که استخراج سالیانه تقویم نجومی و ترجمه قرآن، صحیفه سجادیه، مفاتیح الجنان و برخی ادعیه از آثار اوست. از شاگردان علامه شعرانی و الهی قمشه‌ای و داماد آیت‌الله حجت

    ولادت

    در سال 1311ش متولد شد. پدرش شيخ اسماعيل مصباح و پدر بزرگش ميرزا جهانبخش منجّم باشى، از منجّمين بزرگ عصر قاجار و از مدرّسين معروف دارالفنون و مدرسه خان مروى بوده است.

    تحصیلات

    خانواده مصباح‌زاده از فرط علاقه مذهبى در شهر قم متوطن گرديدند.

    شيخ عباس پس از گذرانيدن دوران تحصيل دبستان و دبيرستان، از آغاز جوانى به تهران آمد و نزد پدر به تحصيل علم نجوم و فن استخراج تقويم مشغول شد و پس از دو سال، خود موفق به فراگرفتن اين علم گرديد و به چاپ تقويم به نام خود شخصاً همت گماشت، چنانچه از سال 1328ش تا كنون مرتباً تقويم علمى ذى قيمت خود را طبع و نشر نموده است و نيز در استخراج خسوف و كسوف و رؤيت هلال و بدر و ساير قسمت‌هاى اين فن، نهايت دقت و استادى را به كار مى‌برد. اين مرد دانشمند، گويا از سال 1328ش در كسوت روحانیت درآمده و با اجازه پدر والامقامش، خود براى ادامه تحصيلات در فقه و اصول و فنون اديبه و عربیه، مجدداً به قم معاودت نمود و در حوزه علميه آن ديار به كار مشغول گرديد و پس از سه سال تحصيل در حوزه مزبور، مورد نظر و عنايت خاص مرحوم آيت‌الله سيد محمد حجت كوه كمرى (روانشاد) كه از بنيان‌گذاران حوزه علميه قم و از مراجع عظيم و مدرسين عالى قدر عالم تشيع بودند، واقع شد و در مدرسه حجتيه به تدريس علم هيئت اشتغال ورزيد، تا اين‌كه در سال 1332ش افتخار دامادى آن شخصيت نامى عالم تشيع نصيبش گرديد و به تشويق آن مرد بزرگوار، به تمرين و تعلم ذوقيات از قبيل خط و نقاشى پرداخته و بعد از رسيدن به مهارت و استادى در فن مزبور، قرآنى به خط خود به امر معظم له نگاشته كه توسط مؤسسه حاج محمد على علمى در تهران به چاب رسيد و اكنون مورد استفاده عموم است كه دير زمانى نمى‌گذرد كه حاج مصباح زاده به كوشش و اهتمام شبانه روزى خود و با كمك و مساعدت جمعى از فضلا و خيرانديشان، هيئتى براى چاپ كتب دينى تشكيل داده و علاوه بر رسيدگى به امور هئيت مذكور، مدت چهار سال است كه با جهد و جهد خستگى‌ناپذيرى به تدريس رياضيات و ادبيات و فنون مختلف هنر از قبيل خط و نقاشى و مينياتور به تعليم و تربيت افرادى مشغول بوده و شاگردان لايق و مبرزى تحويل جامعه داده است. او از موهبت طبع شعر بهره‌مند و اشعار نغز پارسى و عربى بسيارى گفته و در نثر توانا و در خط نستعليق از بهترين شاگردان خطاط معاصر بحرينى عشقى مى‌باشد.

    وى در فقه و اصول از محضر بزرگانى همچون شيخ مرتضى حائرى، محقق داماد و آيت‌الله بروجردى بهرمند شد و در درس اخلاق از امام خمينى(ره) و جلسات درس علامه طباطبائى، علامه ابوالحسن شعرانى و مهدى الهى قمشه‌اى بهره برد.

    فعالیتها

    او به فعالیت‌های فرهنگى و مذهبى و ساختن مراكز علمى مذهبى در ايران و خارج همت داشت و با باهنر، بهشتى، مفتح و مكارم شيرازى در زمينه‌هاى علمى و تعليم و تربيت همكارى داشت.

    در سال 1350ش وى به انگلستان عزيمت نمود و پس از ديدار از مراكز علمى و دانشگاهى آن كشور به رصد خانه گرنويچ لندن رفته و با دانشمندان نجوم به بحث و مشاوره پرداخت و از كتابخانه خطّى موزه بريتانيا استفاده نمود.

    نظريّات علمى و نجومى استاد همواره مورد توجّه محافل دانشگاهى و حوزه‌هاى علميّه بوده است. براى نمونه مى‌توان به مسئله طلوع فجر و محاسبه زاويه قبله در كشورهاى اروپائى و امريكايى و اوقات شرعيّه استخراج ايشان در مراكز اسلامى اروپا و امريكا اشاره كرد.

    وى در اوان جوانى چندين سال در مدرسه حجّتيّه قم به تدريس هيئت و نجوم براى طلاّب حوزه علميّه قم اشتغال و با استاد جامع علاّمه ابوالحسن شعرانى مفاوضات و مناظرات داشته است.

    وفات

    سرانجام در روز شنبه 21 خرداد 1401 برابر با 11 ذوالقعده 1443ق در سن 90 سالگی در شهر چنتیلی(Chantilly) در ایالت ویرجینیای آمریکا درگذشت.[۱]

    آثار

    1. تقويم سالانه؛
    2. ترجمه قرآن كريم؛
    3. ترجمه صحيفه سجّاديه؛
    4. ترجمه ادعيّه مفاتيح الجنان؛
    5. دو جلد كتاب در علم نجوم و ستاره‌شناسى از ديدگاه علمى و تجربى؛
    6. صلاى عشق؛
    7. مناجات با قاضى الحاجات؛
    8. دعاى دوازده امام؛
    9. ترجمه فارسى دعاى كميل و دعاى توسل.

    پانويس

    وابسته‌ها