منع تدوین الحدیث

    از ویکی‌نور
    منع تدوین الحدیث
    منع تدوین الحدیث
    پدیدآورانشهرستانی، علی (نويسنده)
    عنوان‌های دیگرقراءة في منهجة الفکر و أصول مدرستي الحدیث عند المسلمین
    ناشرکتابخانه منوچهری
    مکان نشرایران - قم
    سال نشر1430ق - 2009م
    چاپ4
    شابک978-600-91060-2-8
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /ش۹م۸ 106/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    منع تدوين الحديث؛ قراءة في منهجة الفكر و أصول مدرستي الحديث عند المسلمين، اثر سید علی شهرستانی، مطالعه و تحقیقی است پیرامون انگیزه‌ها و پیامدهای منع تدوین حدیث و واکاوی ریشه‌ها و روش‌های دو مکتب حدیثی مسلمانان.

    نویسنده در این کتاب، نگرش جدیدی را در علت منع ابوبکر و عمر از تدوین حدیث پیامبر(ص) مطرح نموده و ارتباط این منع و تأثیر آن را بر ارزش جوامع حدیثی موجود مسلمانان، روشن ساخته است، با تأکید بر اینکه یکی از این دو مجموعه حدیثی (یعنی جوامع حدیثی شیعه)، استوارتر و نزدیک‌تر به واقع است و از انگیزه‌های شخصی، دورتر[۱].

    نکات درس‌آموز فراوان، کلیدواژه‌های راهگشا، اهداف و مقاصد پشت پرده بسیاری از ماجراها و حقایق نهفته‌ای که گرد و غبار ایام آن‌ها را پوشانیده است، بخشی از این اثر کم‌نظیر است که نویسنده با فراست و خلاقیت، آن‌ها را از لابه‌لای متون بیرون کشیده و گزاره‌های تکان‌دهنده و سودمندی را نمایانده است[۲].

    جامعیت مطالب، ارائه دیدگاه‌های بکر و جدید، نگرش‌های اثرگذار و سودمند، محتوای غنی، مستندات استوار و متعدد، اشاره به قرائن و شواهد مختلف، پیوندهای چندسویه مباحث به مسائل گوناگون سیاسی، فقهی، اعتقادی، تاریخی، فرهنگی، روان‌شناسی و...، از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های کتاب می‌باشد[۳].

    این کتاب به‌روشنی و با دلایل استوار و تحلیل‌های ارزشمند، اثبات می‌کند که «مکتب اجتهاد و رأی» ثمره ناگوار منع تدوین و نقل حدیث از پیامبر(ص) می‌باشد و تبلور تعالیم ناب قرآنی و حدیثی را در پایبندی به تدوین در «مکتب تعبد محض» می‌توان یافت که پیامبر(ص) نخستین مجری آن بود و در دامان آن حضرت بالید و به‌وسیله امامان اهل‌بیت(ع)، پرورش یافت و پیروان آن‌ها - با وجود شرایط دشوار و ناهنجار - بر این رویه استوار ماندند و جان‌فشانی‌ها کردند. در این کتاب، ریشه‌های تاریخی منع تدوین نیز از نظر نویسنده دور نمانده است و در این عرصه، از حقایق تلخی پرده برداشته که سرآغاز بسیاری از فتنه‌ها و اختلافات و انحرافات و گمراهی و گمراه‌سازی شد و به شکاف عمیقی میان مسلمانان انجامید که تا زمان حاضر، ادامه دارد[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: شهرستانی، علی، ص12
    2. ر.ک: همان، ص18
    3. ر.ک: همان، ص17
    4. ر.ک: همان، ص17-18

    منابع مقاله

    شهرستانی، علی، «منع تدوین حدیث؛ انگیزه‌ها و پیامدها واکاوی ریشه‌ها و روش‌های دو مکتب حدیثی مسلمانان»، ترجمه سید هادی حسینی، بی‌نا، بی‌جا، قرن 13.


    وابسته‌ها