عراقی، محسن

    از ویکی‌نور
    عراقی، محسن
    نام عراقی، محسن
    نام های دیگر محمدی عراقی، محسن

    محمدی اراکی، محسن

    اراکی، محسن

    نام پدر
    متولد 1334 ش
    محل تولد نجف اشرف
    رحلت
    اساتید
    برخی آثار
    کد مؤلف AUTHORCODE276AUTHORCODE

    ولادت

    «محسن محمد عراقى» (اراكى) در سال 1334ش در شهر نجف اشرف به دنيا آمد. پدرش شيخ حبيب‌الله اراكى از فقها و اساتيد بنام حوزه علميه نجف بود و مادرش دختر آيت‌الله صفرعلى اراكى از فقيهان حوزه علميه نجف بودند.

    کسب علم و دانش

    وى قرآن، گلستان سعدى و كتاب‌هاى درسى دوره ابتدايى تا سال سوم را نزد پدر، مادر و خواهر بزرگترش فراگرفت و سپس به منظور آموختن كامل زبان عربى و آموزش تحصيلات ابتدايى، به مدرسه «منتدى النشر» آيت‌الله مظفر رفت.

    اينك زندگى نامه علمى مؤلف را از زبان خويش مى‌خوانيم:

    اينجانب محسن محمدى عراقى حدود سال 1348 تحصيلات حوزوى خود را در حوزه مقدسه نجف اشرف آغاز كردم. مقدمات و قسمتى از سطوح را نزد مرحوم والد گذراندم. قسمتى ديگر از سطوح را نزد آيات: خاتم يزدى، سيد كاظم حائرى، سيد محمود هاشمى شاهرودى، مرتضوى، روشنى، رضوانى و شيخ محمدتقى جواهرى به پايان رساندم. در تفسير از محضر آيات: سيد محمدباقرحكيم، محمد هادى معرفت و حاج آقا مصطفى خمينى استفاده بردم. در فلسفه و عرفان از محضر آيت‌الله شيخ عباس قوچانى استفاده كردم. پس از پايان دوره سطح در خارج فقه از آيت‌الله خويى و نيز از خارج فقه و اصول مرحوم آيت‌الله شهيد سيد محمدباقرصدر استفاده كردم.

    در آغاز سال 1354 پس از تحت تعقيب قرار گرفتن از سوى رژيم بعثى صدام به ايران آمدم و از همان آغاز در درس خارج فقه مرحوم آيت‌الله ميرزا كاظم تبريزى شركت كردم و حدود 4 سال از فقه ايشان بهره بردم (كتاب الطهارة). قريب يك دوره خارج اصول از محضر آيت‌الله وحيد خراسانى استفاده كردم و قريب يك دوره خارج اصول نيز از محضر آيت‌الله حائرى بهره بردم. در خارج فقه نيز صلاة، مكاسب محرمة، احياء ميراث را از محضر آيت‌الله وحيد خراسانى، كتاب الاجارة، كتاب الخمس، فقه العقود، كتاب القضاء، اجتهاد و تقليد و حكومت اسلامى، را از محضر آيت‌الله سيد كاظم حائرى فراگرفتم. در فلسفه، بخشى از اسفار را از محضر آيت‌الله جوادى آملى و بخشى ديگر را از محضر آيت‌الله شهيد مطهرى بهره بردم. نهاية الحكمة را خدمت استاد آيت‌الله مصباح يزدى گذراندم و از محضر ايشان بهره‌هاى فراوان جستم. در فلسفه غرب از محضر آيت‌الله شهيد بهشتى استفاده كردم. در مجموع از 1348 تا سال 1374 از محضر اساتيد در فنون مختلف بهره بردم.

    در تمام اين مدت از آغاز آنچه مى‌خواندم، تدريس مى‌كردم. از سال 1349 تدريس مقدمات را آغاز نمودم. از سال 1351 به تدريس لمعه و سپس رسائل، مكاسب و كفايه پرداختم و در كنار تدريس فقه و اصول، سال‌ها به تدريس فلسفه و تفسير نيز اشتغال داشتم. از ابتداى حضور در حوزه قم در مدارس: حقانى، آيت‌الله گلپايگانى، رضويه و سپس در مدارس شهيدين، باقرالعلوم(ع)، الهادى و غير آن‌ها تدريس كردم. سال 1358 حوزه علميه‌اى در خرمشهر تاسيس كردم كه با شروع جنگ متوقف شد. از سال 1360 در حوزه علميه امام خمينى(ره) تدريس كردم. در سال 1365 كه به دزفول رفتم در حوزه آنجا تدريس كردم و حوزه دزفول را راه‌اندازى نمودم.

    در حوزه قم به طور آزاد موارد متعددى نظير لمعه، رسائل، مكاسب، كفايه، اشارات شيخ، شرح منظومه، شرح تجريد، خارج فقه و اصول، تفسير و حديث تدريس كرده‌ام و هم‌اكنون به تدريس خارج فقه و اصول و نيز تفسير و حديث اشتغال دارم. در سال 1366مجمع الفكر الاسلامى را تاسيس كردم و در سال 1373 كنگره شيخ انصارى را برپا نمودم و به عنوان دبير كلى آن فعاليت مى‌كردم و از سال 1374 تا سال 1383 در لندن به سمت نمايندگى مقام معظم رهبرى حضور داشتم كه در آنجا موسسات زيادى تاسيس نمودم. از جمله: مركز اسلامى انگليس، كالج اسلامى لندن، اكسفورد و اكادمى كه بعد به دانشگاه آزاد اسلامى واگذار شد و هم‌اكنون به عنوان Azad univercity فعاليت مى‌كند، موسسه بوك اكسترا و... در سال 1376 دانشكده اصول دين دزفول را تاسيس كردم كه هم‌اكنون مشغول فعاليت است.

    آثار

    1. الولاية الالهية و الولاية الفقيه
    2. بيدارى اسلامى معاصر
    3. حوا و حول الامامة
    4. درآمدى بر عرفان اسلامى
    5. صلح الحسن(ع) و ثورة الحسين(ع)
    6. مبانى جهان بينى اسلامى
    7. مبانى نظرى حكومت دينى
    8. نظرية الحكم فى الاسلام
    9. نگاهى به امامت و ولايت از ديدگاه قرآن

    منبع مقاله

    http://www.andishvaran.com/MView/User/Profile.aspx?UserID 1486


    وابسته‌ها