صفار، ابتسام مرهون

    از ویکی‌نور
    صفار، ابتسام مرهون
    نام صفار، ابتسام مرهون
    نام های دیگر اب‍ت‍س‍ام‌ م‍ره‍ون‌ ال‍ص‍ف‍ار

    م‍ره‍ون‌ ال‍ص‍ف‍ار، اب‍ت‍ام‌

    نام پدر
    متولد
    محل تولد
    رحلت
    اساتید
    برخی آثار ‏صور من الحضاره العربیه الاسلامیه: ۱- الاحذیة والنعال

    ‏تحفه الوزراء

    کد مؤلف AUTHORCODE06260AUTHORCODE

    ابتسام مرهون صفار، در سال 1940م، در نجف اشرف به دنيا آمد و در سال 1963م، از دانشكده ادبيات دانشگاه بغداد، فارغ‌التحصيل شد و در سال 1966م، از همان دانشكده مدرك كارشناسى ارشد گرفت و از پايان‌نامه‌اش به نام «التعابير القرآنية و البيئة العربية في مشاهد القيامة» دفاع كرد و سپس در سال 1972م، موفق شد كه در دانشكده ادبيات دانشگاه قاهره از رساله دكترايش به نام «أثر القرآن في الأدب العربي في القرن الأول الهجری» دفاع كند.

    وى كه همسر استاد دكتر بدرى محمد فهد[۱]و متخصص زبان و ادبيات عربى و نقد ادبيات دوره اسلامى است، موفق شده بيش از چهل سال از تاريخ 1967/1/26 تا تاريخ 2006/9/30م، در دانشكده ادبيات دانشگاه بغداد و دانشگاه‌هاى ديگر كشورهاى اسلامى به فعاليت علمى بپردازد. او در فاصله سال‌هاى 1973 تا 1975 رياست بخش زبان عربى دانشكده مزبور را بر عهده داشت. او در 1987/9/27م، به درجه استاد تمام در دانشگاه رسيد. وى در فاصله سال‌هاى 1977 تا 1981م، به شهر فاس در كشور مغرب مسافرت كرد و در دانشگاه محمد بن عبدالله به تدريس پرداخت و آنگاه در فاصله سال‌هاى 1981 تا 1990م، به‌عنوان استاد به بخش زبان عربى دانشكده تربيت (ابن رشد) دانشگاه بغداد بازگشت و بعد در همان دانشگاه استاد شد و فعاليت‌هايش در آنجا تا سال 1999م، ادامه يافت و از آن زمان، محل خدمتش به دانشگاه ليبى انتقال يافت و تا سال 2000م، در آن دانشگاه به فعاليت علمى پرداخت و در همان سال بازنشسته شد.

    او كتاب‌هاى متعددى تأليف و منتشر كرده كه مى‌توان به موارد ذيل اشاره كرد:

    1. الأمالي في الأدب الإسلامي؛
    2. جماليات التشكيل اللوني في القرآن الكريم؛
    3. ثقافة أبي‌تمام من خلال شعره؛
    4. الفأل والتنجيم في الفكر العربي الإسلامي؛
    5. آفاق الأدب في العصر الأموي؛
    6. زياد الأعجم شاعر العربية في خراسان؛
    7. أبوالعيناء الأديب البصري الظريف؛
    8. فضائات في الأدب العربي القديم؛

    و...

    همچنين وى كتاب «صور من الحضارة العربية الإسلامية» را با همكارى دكتر بدرى محمد فهد تأليف كرده است. پايان‌نامه‌هاى بسيارى نيز با راهنمايى و مشاوره ايشان به انجام رسيده است. برخى از مقاله‌هاى علمى منتشرشده از ايشان عبارت است از: «المفسرون و الشعر»، «الطيرة و الفأل في موروثنا الأدبي»، «المرأة العربية و الثبات على العقيدة و المبدأ»، «المؤثرات العامة في شعر الشريف الرضي»، «ملامح المرأة العربية في قصص الكاتبات المغربیات»، «الشعر الأموي في معايير النقّاد القدامي»، «رسوم الخطوبة و الزواج في أدبنا العربي»، «الدرس القرآني عند أبي‌بكر الأنباري»، «الذوق الأدبي و فهم النص»، «اتجاهات الدراسة الأدبية عند حسين عطوان»، «صور الحبّ في القرآن الكريم» (با استفاده از اطلاعات پايگاه‌هاى «منظمة بنت الرافدين» و «مجلات تخصصى نور» و «موقع مقالات اسلام ويب» و «نيل و فرات. كوم» و «كلية التربية للبنات جامعة بغداد»).

    پانويس

    1. الأمالي في الأدب الإسلامي، ص 4

    منابع مقاله

    1. مقالات ابتسام مرهون الصفار در پايگاه مجلات تخصصى نور http://www.noormags.com/view/fa/creator/68572.
    2. صفحه شخصى دكتر ابتسام مرهون الصفار در پايگاه «منظمة بنت الرافدين» قابل دسترسى در تاريخ 23 تير 1392ش، در آدرس ذيل: http://brob.org/old/iraqeyat/ebtisam.htm.
    3. مقالات ابتسام مرهون الصفار در پايگاه «موقع مقالات اسلام ويب»، به آدرس ذيل: http://articles.islamweb.net/media/index.php?page article&lang A&id 149640.
    4. پايگاه «نيل و فرات. كوم»، قابل دسترسى در تاريخ 23 تير 1392ش، در آدرس ذيل: http://www.neelwafurat.com/.
    5. پايگاه دانشكده تربيت دختران دانشگاه بغداد «كلية التربية للبنات جامعة بغداد»، قابل دسترسى در تاريخ 23 تير 1392ش، در آدرس ذيل: http://coeduw.uobaghdad.edu.iq/PageViewer.aspx?id 138.
    6. الأمالي في الأدب الإسلامي، ابتسام مرهون صفار، دار المناهج للنشر و التوزيع، عمان 1426 الهجریة.


    وابسته‌ها

    الإقتباس من القرآن الکریم

    تحفة الوزراء

    صور من الحضارة العربیة الاسلامیة: ۱- الاحذیة و النعال