نرم‌افزار دانشنامه علوی (نسخه2) دائرةالمعارف رایانه‌ای سخنان امام علی علیه‌السلام

    از ویکی‌نور
    دانشنامه علوی
    2
    NURDaneshname AlaviJ1.jpg
    نام عربیالموسوعة العلوية (الإصدار 2)
    نام لاتینMawsou`at Nahj al-Balaghah
    مخاطبطلاب، دانشجویان،اساتید، پژوهشگران علوم و معارف اسلامی
    تولید کنندهمرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی
    کشور تولید کنندهایران
    زبان واسط کاربریفارسی عربی انگلیسی
    تعداد کتاب‌ها173 عنوان کتاب در 389 جلد
    سیستم عامل مورد نیازویندوز
    شماره شناسنامه نرم افزار8-02202-066627
    وبگاه رسمینور سافت
    وبگاه خریدنور شاپ
    اجرای آنلاینپیشخوان برخط نرم افزارهای نور



    نرم‌افزار دانشنامه علوی نسخه2 متن 173 عنوان کتاب در  389 جلد در زمینه ترجمه و شرح و مصادر نهج‌البلاغه به زبان عربی و فارسی

    ضرورت و هدف از تولید نسخه دوم

    ازآنجاکه فعالیت بی‌وقفه محققین حوزه و دانشگاه منجر به تولید روزافزون منابع ارزشمندی پیرامون نهج‌البلاغه می‌‎شود و با توجه به اینکه از یک طرف غوص در دریای بی‎کران نهج‌البلاغه ضرورتی اجتناب‌ ‎ناپذیر برای اهل تحقیق است و از طرف دیگر این تعمق و دقت باید با تکنولوژی روز انجام پذیرد و دسترسی به گوهرهای ناب این اقیانوس معارف را برای محققین آسان‎تر سازد، تصمیم بر آن شد که نسخه دوم نرم‌افزار دانشنامه علوی با قابلیت‎ها و منابع بیشتر و امکانات فنی به‌روزتر در اختیار کاربران محترم قرار گیرد .

    پیشینه برنامه

    نسخه اول نرم‌افزار دانشنامه علوی حدود سال 1380 توسط مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به‌‎صورت سه‌‎زبانه تولید و عرضه شد و به‌‎طور گسترده مورد استفاده جامعه محققین در سراسر دنیا قرار گرفت. این نرم‌افزار در دو قالب دانشنامه و کتابخانه طراحی شده است که در بخش دانشنامه فعالیت‎های انجام‌‎شده، اعم از شرح، ترجمه، لغت، مصادر و... مرتبط با متن این کتاب شریف ارائه شده است و در بخش کتابخانه منابع درجه یک مرتبط را در دسترس مخاطبان قرار داده‌‎ایم.

    محتوا و اجزا

    (بیان قسمت‎های مختلف نرم‌افزار و توصیف هر کارتابل) تذکر: درصورتی‎که کارتابل‎ها خود کتابخانه درختواره و یا معجم موضوعی باشند، باید مباحث اختصاصی هریک به‌تفصیل در این قسمت ذکر شود؛ مثلاً اگر در برنامه دانشنامه نبوی، کارتابلی با عنوان کتابخانه وجود داشته باشد، باید در هنگام توضیح این برگه به‌‎طور مفصل به مباحث اختصاصی کتابخانه‌‎های علم‌محور که توضیح آن گذشت، پرداخته شود.

    نوآوری‎ها (اعم از قابلیت‎های فنی و محتوایی)

    الف)- علوم بلاغی:

    نظر به اینکه فصاحت و بلاغت از خصوصیات ذاتی و علل اصلی تألیف کتاب شریف نهج‌البلاغه است و بعضی از شرّاح با توجه به این نکته، عنایت ویژه‎ای به جنبه‌‎های بلاغی کلمات گهربار امیرالمؤمنین(ع) کرده و سعی در کشف استار از وجهه بلاغی این کتاب شریف داشته‌‎اند و از طرفی نظر به اینکه مباحث علوم بلاغت در طول قرن‎ها که از تدوین آنها می‌‎گذرد، همواره با نظمی نسبتا ثابت عرضه شده‌‎اند، در این نسخه با استفاده از قابلیت‎های یک برنامه کامپیوتری، از این ظرفیت بالقوه استفاده نموده و توضیحات مربوط به علوم معانی، بیان و بدیع که از شروح نهج‌البلاغه استخراج شده است، به کاربر ارائه می‎گردد. در کنار این کار، اصطلاح‎نامه علوم بلاغی به‌تفکیک، هم به‌‎عنوان یکی از گزینه‌های پژوهشی بر روی متن و هم در فهرست‎ها در اختیار قرار گرفته است.

    ب)- تجزیه و ترکیب:

    علی‎رغم اینکه مع‌الاسف کار فراگیری در زمینه تجزیه و ترکیب متن نهج‌البلاغه تا به ‎حال صورت نگرفته است، در این نسخه از دانشنامه علوی سعی شده با استفاده از شرح‎هایی که به این مقوله اهتمام بیشتری داشته‌‎اند، تجزیه و ترکیب بخشی از عبارات این کتاب شریف استخراج گردیده و مثل علوم بلاغی، هم به‌‎صورت گزینه پژوهشی و هم اصطلاح‎نامه معجم قواعد صرف و نحو ارائه گردد.

    ج)- موضوعات:

    یکی از نیازهای مهم اغلب پژوهشگران نهج‌البلاغه و کاربران برنامه دانشنامه علوی، دسترسی موضوعی به مطالب گهربار این کتاب شریف است؛ لذا در این نسخه توجه ویژه‎ای به فرهنگ‎نامه‌های موضوعی موجود نهج‌البلاغه شده و در دو شکل گزینه پژوهشی، لیست قابل جستجو و درخت‎واره ارائه گردیده است.

    د)- ترجمه ذیل متن:

    در این نسخه علاوه بر ارائه ترجمه‌‎های نهج‌البلاغه به‌‎صورت مقایسه‌‎ای که خود امکان جدیدتری نسبت به نسخه قبل است، در همه فضاهای نمایش متن، امکان مشاهده ترجمه دلخواه به‌‎صورت زیرنویس فراهم گردیده است.

    ه)- نگارخانه:

    یکی از جلوه‌‎های زیبای این نسخه ارائه عکس‎ها و فیلم‎های مرتبط با جملات حضرت است که جنبه‌‎های تاریخی کلام حضرت را (مخصوصا در فیلم‎ها) ملموس‎تر می‎سازد. در این قسمت، پنجاه‎واندی بخش چند دقیقه‎ای از سریال امام علی(ع) و بیش از هزاروصد عکس مربوط به کلام حضرت، هم به‌‎صورت نگارخانه مستقل و هم بر روی متن ارائه شده است.

    و)- مصادر:

    در نسخه قبل، مصادر نهج‌البلاغه را در حد آدرس منابع ارائه کرده بودیم که نیاز کاربر را به‎خوبی جواب نمی‎داد؛ لذا در این نسخه متن تمامی مصادر در اختیار کاربر قرار گرفته است. البته بعضی از منابع مذکور فقط مجلدات مورد نیاز آن نمایش داده می‌‎شود.

    ز)- جستجو:

    علاوه بر جستجوی لفظی صرف که در نسخه قبلی عرضه شده بود، در این نسخه، جستجوی کلمات نهج‌البلاغه از طریق ریشه کلمات نیز امکان‎پذیر شده است و با ارائه آمار دقیق ریشه و مشتقات، کاربران به‎آسانی به مطالب مورد درخواست منتقل می‎شوند؛ ضمن اینکه در این نسخه امکان مشاهده ترجمه دلخواه برای متن جستجوشده نیز فراهم شده است.

    ح)- فهرست‎ها:

    در این نسخه علاوه بر فهرست‎های نسخه قبل، مثل: آیات، احادیث، اشعار و...، فهرست عناوین و مدخل‎های علوم معانی، بیان، بدیع و نحو نیز ارائه گردیده و ارتباط هرکدام از این مدخل‎ها با جملات نهج‌البلاغه مد نظر قرار گرفته که تأثیر بسزایی در سرعت بررسی این علوم در نهج‌البلاغه دارد.

    ط)- کتابخانه:

    در این نسخه، 173 عنوان کتاب در 389 جلد، شامل ترجمه‌‎ها، شروح، مصادر و... با قابلیت‎های روز کتابخانه استاندارد مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در دسترس کاربران محترم قرار گرفته است.

    «کلیه حقوق مادى و معنوى این نرم‌افزار، متعلق به مرکز تحقیقات کامپیوترى علوم اسلامى مى‏‎باشد»