الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌نور
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
<div class="boxTitle"><big>'''[[سعادت مصطفوی، سید حسن|آیت‌الله سید حسن سعادت مصطفوی]]'''</big></div>
<div class="boxTitle"><big>'''[[وقعة صفين]]'''</big></div>
[[پرونده:NUR11017.jpg|بندانگشتی|سعادت مصطفوی، سید حسن|175px]]
[[پرونده:NUR01580J1.jpg|بندانگشتی|وقعة صفين|175px]]


'''سید حسن سعادت مصطفوی''' (1315-1401ش)، عضو هیئت علمی قطعی تمام‌وقت دانشکده الهیات دانشگاه امام صادق(ع) است و مدیر گروه فلسفه و کلام اسلامی این دانشکده و از شاگردان [[آملی، محمدتقی|آیت‌الله حاج شیخ محمدتقی آملی]] و حاج شیخ [[محمدحسین تهرانی نجفی]] و صاحب «[[شرح نمط سوم اشارات و تنبیهات ابن سینا]]».
'''وقعة صفين'''، اثر ماندگار [[نصر بن مزاحم]] منقرى، به زبان عربى است كه توسط [[هارون، عبدالسلام محمد‎ |عبدالسلام محمدهارون]] تحقيق و منتشر شده است.


پس از طی دوران دبستان و دبیرستان، به‌طور جدی، صرف، نحو، معانی، بیان، مغنی، مطول، حاشیه ملا عبدالله، قوانین، شرح تجرید، شرح منظومه، شرح اشارات و فلسفه مشاء را نزد پدرش و همچنین [[كفاية الأصول (جامعه مدرسین)|کفایه آخوند]] و مکاسب و [[فرائد الاصول (طبع انتشارات اسلامی)|رسائل شیخ انصاری]] را در مدرسه علمیه رضائیه که تدریس تمام دروس، از سطح و خارج، به ایشان محول شده بود، با یک دوره درس خارج فقه و اصول به مدت ۷ سال گذرانید و پس از آن، مدت چهار سال در درس فقه [[آملی، محمدتقی|آیت‌الله حاج شیخ محمدتقی آملی]] صاحب شرح عروه به نام «[[مصباح الهدی في شرح العروة الوثقی|مصباح الهدی]]» حاضر شد و در همین مدت و برهه چهار ساله، در درس حکمت متعالیه اسفار اربعه [[رفیعی قزوینی، سید ابوالحسن|آیت‌الله حاج سید ابوالحسن رفیعی قزوینی]] شرکت کرد.
كتاب وقعة صفين، از منابع كهن و مهم تاريخ اسلام در موضوع زندگى [[امام على(ع)|اميرمؤمنان على(ع)]] و از معدود نوشته‌هاى برجاى‌مانده در موضوع نبرد صفين است.


وی در هجرت موقت ۴ ساله آیت‌الله شیخ محمدحسین ثقفی تهرانی نجفی، یک دوره خارج «کفایه» و یک دوره خارج «محجة العلماء» را از ایشان بهره‌مند شد. وی چند سالی نیز در درس عرفان شیخ محمدعلی حکیم، حاضر شدو در سن ۳۰ سالگی به درجه اجتهاد در فقه و اصول نائل شد.
در ميان آثار مؤلف، وقعة صفين تنها اثر و شايد مهم‌ترين اثر بازمانده از [[نصر بن مزاحم]]، يكى از باارزش‌ترين تك‌نگارى‌هايى است كه از يكى از نبردهاى بسيار حساس و اختلاف‌برانگيز بعدى در ميان مسلمانان به دست ما رسيده است. اين ارزش، نه‌تنها به‌خاطر اطلاعات گران‌قيمتى است كه در اين كتاب درباره نبرد صفين آمده، بلكه به‌خاطر آنكه ساختار بسيارى از كتاب‌هاى قرن سوم و خصوصا تك‌نگارى‌هاى تاريخى آن روزگار را نشان مى‌دهد، داراى اهميت است.


سرانجام ایشان در روز یک‌شنبه 6 شهریور 1401ش برابر با 30 محرم 1444ق از دنیا رفت.<div class="mw-ui-button">[[سعادت مصطفوی، سید حسن|'''ادامه''']]</div>
كتاب وقعة صفين، تنها اثر مفصلى است كه درباره وقايع نبرد صفين تأليف شده و برجاى مانده است. اين اثر، در طول تاريخ مورد استفاده برخى از مورخان بزرگ مانند ابن ابى‌الحديد و [[ابن عساکر، علی بن حسن|ابن عساكر]] بوده است. طبعا مى‌بايست بخش صفين [[تاريخ الطبري، تاريخ الأمم و الملوك|تاريخ طبرى]] را هم دومين اثر از اين نوع به حساب آورد كه به نوبه خود بخش‌هايى از كتاب صفين ابومخنف و روايات ديگرى در اين باب را براى ما حفظ كرده است.
 
[[نصر بن مزاحم]] در اين اثر، از كتاب‌هاى مختلفى بهره برده است؛ از برخى به‌تفصيل و از برخى ديگر به‌اجمال. وى اين موارد را به‌تفكيك روشن كرده و تنها در موارد معدودى، نقل‌هاى آنها را با هم درمى‌آميزد؛ كارى كه در ميان مورخان آن دوره معمول بوده است. براى مثال، در يك مورد، نقل‌هاى «عمرو بن شمر»، «عمر بن سعد اسدى» و «محمد بن عبيدالله» را كه با توجه به ساير اسناد كتاب سه منبع مستقل از يكديگر هستند، در هم آميخته است. اين كار را در موارد ديگر هم انجام داده است.<div class="mw-ui-button">[[وقعة صفين|'''ادامه''']]</div>


[[ar:الصفحة_الرئيسية]]
[[ar:الصفحة_الرئيسية]]
[[en:Main_Page]]
[[en:Main_Page]]

نسخهٔ ‏۲ سپتامبر ۲۰۲۲، ساعت ۲۰:۵۸

وقعة صفين

وقعة صفين، اثر ماندگار نصر بن مزاحم منقرى، به زبان عربى است كه توسط عبدالسلام محمدهارون تحقيق و منتشر شده است.

كتاب وقعة صفين، از منابع كهن و مهم تاريخ اسلام در موضوع زندگى اميرمؤمنان على(ع) و از معدود نوشته‌هاى برجاى‌مانده در موضوع نبرد صفين است.

در ميان آثار مؤلف، وقعة صفين تنها اثر و شايد مهم‌ترين اثر بازمانده از نصر بن مزاحم، يكى از باارزش‌ترين تك‌نگارى‌هايى است كه از يكى از نبردهاى بسيار حساس و اختلاف‌برانگيز بعدى در ميان مسلمانان به دست ما رسيده است. اين ارزش، نه‌تنها به‌خاطر اطلاعات گران‌قيمتى است كه در اين كتاب درباره نبرد صفين آمده، بلكه به‌خاطر آنكه ساختار بسيارى از كتاب‌هاى قرن سوم و خصوصا تك‌نگارى‌هاى تاريخى آن روزگار را نشان مى‌دهد، داراى اهميت است.

كتاب وقعة صفين، تنها اثر مفصلى است كه درباره وقايع نبرد صفين تأليف شده و برجاى مانده است. اين اثر، در طول تاريخ مورد استفاده برخى از مورخان بزرگ مانند ابن ابى‌الحديد و ابن عساكر بوده است. طبعا مى‌بايست بخش صفين تاريخ طبرى را هم دومين اثر از اين نوع به حساب آورد كه به نوبه خود بخش‌هايى از كتاب صفين ابومخنف و روايات ديگرى در اين باب را براى ما حفظ كرده است.

نصر بن مزاحم در اين اثر، از كتاب‌هاى مختلفى بهره برده است؛ از برخى به‌تفصيل و از برخى ديگر به‌اجمال. وى اين موارد را به‌تفكيك روشن كرده و تنها در موارد معدودى، نقل‌هاى آنها را با هم درمى‌آميزد؛ كارى كه در ميان مورخان آن دوره معمول بوده است. براى مثال، در يك مورد، نقل‌هاى «عمرو بن شمر»، «عمر بن سعد اسدى» و «محمد بن عبيدالله» را كه با توجه به ساير اسناد كتاب سه منبع مستقل از يكديگر هستند، در هم آميخته است. اين كار را در موارد ديگر هم انجام داده است.