التبصر بالتجارة في‌ وصف‌ ما‌ یستظرف‌ في‌ البلدان‌ من‌ الأمتعه‌ الرفیعة‌ و الأعلاق‌ النفیسة و الجواهر الثمینة‌: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    خط ۴۰: خط ۴۰:
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    # مقدمه محقق و متن کتاب.
    # مقدمه محقق و متن کتاب.
    # آذرنوش، آذرتاش، «رساله التبصر بالتجاره جاحظ و واژه‌های فارسی آن»، مقالات و بررسی‌ها، زمستان 1375، شماره 59 و 60 ، ص159 تا 178:
    #[[:noormags:63590| آذرنوش، آذرتاش، «رساله التبصر بالتجاره جاحظ و واژه‌های فارسی آن»، مقالات و بررسی‌ها، زمستان 1375، شماره 59 و 60 ، ص159 تا 178]].
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/63590
    #[[:noormags:726102| محمد احمد حسب‌الله، «كتاب التبصر بالتجارة للجاحظ و أثره في كتابة التاريخ الاقتصادی للدولة العباسية»، كلية اللغة العربية بالقاهره، 1404، العدد 312، ص267 تا 297]].
    # محمد احمد حسب‌الله، «كتاب التبصر بالتجارة للجاحظ و أثره في كتابة التاريخ الاقتصادی للدولة العباسية»، كلية اللغة العربية بالقاهره، 1404، العدد 312، ص267 تا 297:
     
    https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/726102




    خط ۵۱: خط ۵۰:
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]


    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]
    [[رده:مقالات بازبینی شده2 فروردین 1403]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ فروردین 1403 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله نوشته شده در تاریخ فروردین 1403 توسط سید محمد رضا موسوی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ فروردین 1403 توسط محسن عزیزی]]
    [[رده:مقاله بازبینی شده در تاریخ فروردین 1403 توسط محسن عزیزی]]

    نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۲۲:۴۳

    التبصر بالتجارة في‌ وصف‌ ما‌ یستظرف‌ في‌ البلدان‌ من‌ الأمتعه‌ الرفیعة‌ و الأعلاق‌ النفیسة و الجواهر الثمینة‌
    التبصر بالتجارة في‌ وصف‌ ما‌ یستظرف‌ في‌ البلدان‌ من‌ الأمتعه‌ الرفیعة‌ و الأعلاق‌ النفیسة و الجواهر الثمینة‌
    پدیدآورانجاحظ، عمرو بن بحر (نويسنده) عبدالوهاب، حسن حسنی (مصحح)
    ناشرمکتبة الخانجي
    مکان نشرمصر - قاهره
    سال نشر1414ق - 1994م
    چاپ3
    زبانعربی
    تعداد جلد1
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    كتاب التبصّر بالتجارة، منسوب به ابوعثمان عمرو بن بحر (160-255ق)، مشهور به جاحظ، کتابی است در معرفی کالاها و انواع امتعه و البسه و جواهرات و مانند آن، که در عصر نویسنده در ممالک مختلف تجارت می‌شده است. تصحیح و حواشی کتاب به قلم سید حسن حسنی عبدالوهاب تونسی است.

    یکی از ادبای عرب به نام حسن حسنی عبدالوهاب در سوق العطارین تونس، رساله‌ای به نام «التبصّر» یافت و پنداشت که مؤلف آن جاحظ است. این رساله مورد تأیید آناستاس کرملی نیز قرار گرفت، اما مترجم فرانسوی رساله «شارل پلا»، به این انتساب چندان ایمان ندارد؛ زیرا به گمان وی نه اسلوب آن به سبک جاحظ می‌خورد و نه جاحظ در باب تجارت تخصصی داشته و اساساً وی – به قول پلا - از استعمال واژه‌های فارسی روگردان بوده است. بااین‌همه وی بعید نمی‌داند که جاحظ به دستور بزرگی از بزرگان زمان و به کمک متخصصی ایرانی، دست به تألیف چنین رساله‌ای زده باشد[۱].

    کتاب مشتمل بر مقدمه، شش باب و خاتمه است. موضوعات ابواب کتاب به‌ترتیب عبارتند از: طلا و نقره؛ جواهر نفیس؛ عطر و بوهای خوش؛ لباس؛ غذاها و سنگ‌های شهرها؛ بازها، شاهین‌ها و دیگر پرندگان شکاری.

    چه‌بسا انگیزه جاحظ از تألیف این کتاب، رونق اقتصادی و رواج تجارت در عصری است که در آن زندگی می‌کرده است. جاحظ به ذکر کالاها و توشه‌ها و منابع و قیمت آنها اکتفا نکرده است، بلکه ویژگی‌های اصلی و تقلبی و کیفیت شناخت آنها را بیان کرده و از جمله بین عطرهای طبیعی و ناخالص تمییز داده است[۲]. این رساله آنچه را که پایتخت‌های بزرگ اسلامی، به‌ویژه بغداد به آن رسیده بوده، از تبحر در عمران و آبادی و پیشرفت ساکنین در وسایل تجمل و رفاه زندگی را بیان کرده است[۳].

    ناشر مناسب دیده است که در انتهای کتاب، فصلی از کتاب «البلدان» ابن فقیه همدانی که نزدیک به عصر جاحظ می‌زیسته است را با عنوان «ذکر آنچه خداوند تعالی به هر شهر، از امتعه اختصاص داده است»، به کتاب ملحق کند. در این نوشتار مهم‌ترین کالاهای تجاری کشورهای بزرگ هند و چین و عراق و ایران و شهرهای مهم آنها چون بصره و اهواز و همدان و ری و خراسان به‌اختصار ذکر شده است[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: آذرنوش، آذرتاش، ص161
    2. ر.ک: محمد احمد حسب‌الله، ص271-272
    3. ر.ک: مقدمه محقق، ص5
    4. ر.ک: متن کتاب، ص38-43

    منابع مقاله

    1. مقدمه محقق و متن کتاب.
    2. آذرنوش، آذرتاش، «رساله التبصر بالتجاره جاحظ و واژه‌های فارسی آن»، مقالات و بررسی‌ها، زمستان 1375، شماره 59 و 60 ، ص159 تا 178.
    3. محمد احمد حسب‌الله، «كتاب التبصر بالتجارة للجاحظ و أثره في كتابة التاريخ الاقتصادی للدولة العباسية»، كلية اللغة العربية بالقاهره، 1404، العدد 312، ص267 تا 297.


    وابسته‌ها