التمهيد في علوم القرآن: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۳۷: خط ۳۷:
    </div>
    </div>


    ==معرفی اجمالی==
    '''التمهيد'''، با نام کامل «التمهيد دراسات مبسطة عن مختلف شؤون القرآن الكريم'''، اثر محمدهادی معرفت، حاوی مباحث گسترده‌ای در علوم قرآنی، به زبان عربی است.


    ==معرفى كتاب==
    ===اهمیت کتاب===
    این کتاب، مهم‌ترین و گسترده‌ترین اثر عصر حاضر در وادی علوم قرآن و حلقه ارتباطی میان میراث گذشته و افق‌های باز آینده است<ref>ر.ک: خرقانی، حسن، ص257</ref>.


    ==ساختار==
    کتاب با دو مقدمه از ناشر و نویسنده آغاز و مطالب در شش جلد، تنظیم شده است.


    '''التمهيد في علوم القرآن''' تألیف حضرت آیت‌الله [[محمد هادى معرفت]] از دانشمندان و قرآن پژوهان معاصر مى‌باشند كه نام كتاب خود را «التمهيد فى علوم القرآن» (يعنى مقدمه‌اى دربارۀ علوم قرآن)نام نهاده‌اند و در آن پيرامون موضوعات مربوط به علوم قرآنى بحث مى‌نمايند
    مؤلف در تدوین این کتاب از منابع و آثار فراوانی بهره برده است.
    این آثار بسیار متنوع و گوناگون است و آثار کهن گذشتگان و معاصران، کتاب‌ها و مجلات از فرقه‌های گوناگون و در دانش‌های مختلف را فرامی‌گیرد. در ذیل، این منابع را با توجه به نوع علم دسته‌بندی می‌کنیم و برای هر دسته به نمونه‌هایی اکتفا می‌شود:
    # کتاب‌های علوم قرآن‌: مانند‌: البرهان زرکشی، الإتقان سیوطی، مناهل العرفان زرقانی، مباحث في علوم القرآن صبحی صالح‌، البيان سیدابوالقاسم خویی، تاريخ القرآن زنجانی، ابیاری و کردی، إعجاز القرآن رافعی، النبأ العظيم درّاز و...
    # تفاسیر: شامل تفاسیر عیاشی‌، قمی‌، طبری، الدر المنثور سیوطی، مجمع البيان، التبيان، کشّاف، فخر رازی، ابن کثیر، قرطبی، صافی‌، البرهان‌، آلوسی‌، الميزان و...
    # کتاب‌های حدیثی و شروح آنها: همانند: نهج البلاغه، کتب اربعه شیعه به‌ویژه کافی، صحاح سته اهل سنت، وسائل الشيعة، بحار الأنوار و مصادر آن، مسند ابن حنبل‌، فتح الباري، إرشاد الساري و...
    # تاریخ و تراجم: سیره ابن هشام، تاریخ طبری، تاریخ یعقوبی، طبقات ابن سعد‌، أسد الغابة از ابن عبدالبر، الإصابة از ابن حجر و...
    # کتاب‌های اعتقادی و کلامی: همانند: شرح اصول خمسه قاضی عبدالجبار، الإبانة، اللمع و مقالات الإسلاميين از ابوالحسن اشعری، الملل و النحل شهرستانی، شرح عقاید نسفیه تفتازانی، شرح تجريد الاعتقاد علامه حلی و...
    # کتاب‌های ادبی عربی و فارسی‌: شامل لغت، نحو، معانی، بیان و بدیع و دیگر فنون ادب عربی. مانند: العين خلیل‌، معجم مقاييس اللغة از ابن فارس، لسان العرب ابن منظور، أساس البلاغة زمخشری، الكتاب سیبویه، المعضل زمخشری‌، الخصائص ابن جنّی، مفتاح العلوم سکاکی، المثل السائر ابن اثیر، عمده ابن رشیق و لغت‌نامه دهخدا.
    # فقه و اصول: مانند المحلّی از ابن حزم‌، جواهر الكلام شیخ محمدحسن نجفی، مستند الشيعة نراقی‌، الفقه علی المذاهب الأربعة جزیری، مفتاح الكرامة عاملی، اصول سرخسی، فرائد الأصول شیخ انصاری و الموافقات شاطبی.
    # علوم طبیعی: در رشته‌های مختلف همانند طب‌، نجوم و جغرافی مثل: قانون ابن سینا، الطب في القرآن الكريم هویدی، أصل الأنواع اسماعیل مظهر، مبانی نجوم جمعی از اساتید‌، بصائر جغرافیّه رشید رشدی<ref>ر.ک: همان، ص273-274</ref>.


    از آنجا كه شايد اين كتاب با اين گستردگى براى اولين بار از طرف علماء شيعه به رشتۀ تحرير درآمده، لذا از همان ابتداى تأليف مورد استقبال قرآن‌پژوهان قرار گرفت بطورى كه در حوزۀ علميه قم و دانشگاههاى مختلف به عنوان كتاب درسى شناخته شد و مدتهاست كه در حوزۀ علميه بصورت يكى از مواد درسى (البته درس جنبى) مورد مطالعه قرار مى‌گيرد.
    دیگر آثار: منابع التمهيد تنها در آثاری که گفته شد خلاصه نمی‌شود، بلکه شامل زمینه‌های دیگر نیز می‌شود؛ همانند دایرةالمعارف قرن عشرین فرید وجدی، إحياء العلوم غزالی و... <ref>همان، ص274</ref>.


    از آنجا كه مؤلف محترم خود آشنايى كامل به زبان عربى دارد(و مدت زيادى در كربلا و نجف زندگى نمود.)
    ==گزارش محتوا==
    در مقدمه نویسنده، نکاتی پیرامون نحوه نگارش کتاب بیان گردیده است<ref>مقدمه، ج1، ص5-21</ref>.


    جهت معرفى اصطلاحات و الفاظ مربوط به بحث‌هاى مختلف علوم قرآنى تسلط كافى دارند و هر كجا از اين موارد بحث مى‌نمايند موضوع را به خوبى روشن مى‌سازند و اين مطلب به كتاب ايشان ويژگى خاصى داده است-گرچه تسلط ايشان به موضوعات مختلف علوم قرآنى خود در مرتبۀ اول قرار دارد.
    در یک نگاه کلی، سرفصل‌های کتاب چنین است: جلد اول: وحی و قرآن‌، نزول قرآن، شناخت اسباب نزول، تاریخ قرآن؛ جلد دوم: قرائات و ناسخ و منسوخ؛ جلد سوم: محکم و متشابه؛ جلد چهارم: درآمدی بر اعجاز (دارای 16 بحث مقدمه‌ای و پایه‌ای‌)؛ جلد‌ پنجم: اعجاز بیانی و نمودهای اعجاز در سبک بیانی قرآن و جلد ششم: اعجاز علمی قرآن و اشاره‌های قرآن به اسرار نهفته هستی و معارف والا و قوانین پیشرفته آن<ref>ر.ک: خرقانی، حسن، ص262</ref>.


    ==ساختار كتاب==
    برخی از ویژگی‌های این اثر گران‌قدر را می‌توان در امور زیر، خلاصه نمود:
    # جامعیت و گستردگی: «التمهيد» را باید اثری جامع در علوم قرآن بشمار آورد که عمده مباحث این دانش را در بر دارد. از نظر گستردگی و حجم نیز کتابی بدین حجم در علوم قرآنی وجود ندارد؛ ازاین‌رو، «التمهيد»، همچون دایرةالمعارفی است که پاسخگوی جویندگان دانش‌های قرآنی خواهد بود‌.
    # ژرفایی و استواری: در کنار جامعیت و گستردگی‌، «التمهيد» اثری محققانه‌، پرعمق و استوار است. مسائل مطرح‌شده در آن، تا رسیدن به نتیجه مطلوب کاویده شده است. نظرات، استدلال‌ها و نقدها، پختگی لازم را دارد و نقل‌ها و برداشت‌ها قابل اعتماد است.
    # نوآوری: گردونه علوم قرآن در بسیاری از آثار اهل سنت روندی تکراری یافته است و آیندگان، سخن گذشتگان را با همان مثال‌ها و گاه با همان عبارات و جملات بازمی‌گویند. آثار تحول‌آفرین و نوآور، اندک است. نویسنده در اثر حاضر، با افزودن مکتب اهل‌بیت(ع) و مبانی و روشن‌نگری‌های برخاسته از آن، تحولی تازه آفریدند و مطالعات قرآنی را گامی به جلو بردند. نشان دادن خطاها و لغزش‌هایی که در بیان و بنان دیگر عالمان و نویسندگان واقع شده و ارائه پیشنهادات تازه و مستدل برای حل و فصل برخی مسائل قرآنی، از جمله نوآوری‌ها‌ی التمهيد است.
    # پویایی: التمهيد کتابی ایستا نبوده که نگارنده آن را بنگارد و واگذارد، بلکه سیری تکاملی را طی کرده است و نویسنده همچون باغبانی مراقب آن بوده و آن را پرورش داده است‌. یک مرحله از این سیر تکاملی‌، تبدیل جزوه‌ها و دست‌نوشته‌ها به کتاب بوده است. مرحله دیگر چاپ مجدد و بازنگری‌شده سه جلد نخست التمهيد ‌پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بود. در تبدیل التمهيد به قالب تاریخ قرآن و علوم قرآنی فارسی نیز افزوده‌ها و اصلاحاتی صورت گرفت. در تدریس‌ها و تحقیقات پس از نشر نیز، نویسنده به مطالب و نظرات تازه‌ای دست می‌یافت که گاه آنها را در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌ها اعلام می‌کرد یا در مجلات نشر می‌داد. نتیجه این امور، خود را در بازنگری نهایی التمهيد نشان داده است که به‌زودی منتشر خواهد شد.
    # گستردگی منابع: التمهيد کتابی پرمنبع است و از آثار پیشینیان و معاصران در میدان‌های گوناگون به‌خوبی بهره برده است.
    # توأم ساختن علوم قرآن با معارف آن: یکی از مشکلات مباحث علوم قرآنی، کلی و نظری بودن آنهاست؛ درحالی‌که قرآن‌جویان بیشتر جوینده معارف آنند. نمونه‌آوری بیشتر و تطبیقات عینی ‌‌بر قرآن، می‌تواند علوم قرآنی را از حالت خشکی و جمود بیرون آورد و آن را کاربردی سازد‌. «التمهيد» کتابی است که این کار را به‌خوبی انجام داده است. در سرتاسر «التمهيد» آمیزه‌ای از تفسیر و علوم قرآن دیده می‌شود. این امر در جلد سوم، بحث «متشابهات القرآن» و جلد ششم‌، «نمونه‌های اعجاز علمی»، نمود بیشتری دارد.
    # پختگی و زیبایی نگارش: نویسنده از قلمی زیبا و دقیق، ادیبانه و استوار برخوردار بود. دلیل این امر افزون بر بهره خدادادی، مطالعات بسیاری بود که از دوران کودکی در آثار ادبی داشتند. هنگام نگارش نیز دقت و حوصله به کار می‌بردند و اگر متنی را نمی‌پسندیدند دوباره یا چندباره آن را بازنویسی می‌کردند؛ ازاین‌رو بخش‌هایی از «التمهيد» که نقل قلم دیگران نیست و خود ایشان نگاشته است، زیبایی و ایجاز آن، خواننده را به شگفتی وامی‌دارد.
    # نظم خوب: چینش مباحث و مطالب در التمهيد از نظمی خوب و منطقی برخوردار است<ref>ر.ک: همان، ص271-273</ref>.


    نقش و تأثیر «التمهيد» را در دو بعد آموزشی و پژوهشی می‌توان دنبال کرد؛ در بعد آموزشی افزون بر خود «التمهيد»، متون برگرفته از آن را می‌توان در نظر آورد. «تلخيص التمهيد»، علوم قرآنی، تاریخ قرآن و آموزش علوم قرآنی در حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌های کشور به‌عنوان متن آموزشی در معرض استفاده است. در بعد پژوهشی نیز «التمهيد» تأثیری راهبردی در بسیاری از پایان‌نامه‌های قرآنی کشور داشته است و در میان آثار قرآنی نگاشته‌شده پس از «التمهيد» که هم‌حوزه با موضوعات مطرح‌شده در آن بوده است، به این اثر به‌عنوان یک منبع مهم استناد شده است و نیز پژوهندگان را به‌سوی آثار دیگری که قابلیت استناد داشته‌اند، رهنمون گردیده است. برای اثبات این امر تنها کافی است به کتابنامه‌ها و یا پاورقی‌های آثار قرآنی درخور توجه نظری بیفکنیم. برای نمونه کتاب‎های زیر از التمهيد بهره برده و به آن ارجاع داده‌اند:
    # مقدمه تحقیق «جمال القرّاء و كمال الإقراء» سخاوی؛
    # «درس‌نامه علوم قرآنی» از حسین جوان آراسته؛
    # «علوم قرآنی» از محمدباقر سعیدی روشن؛
    # «درس‌هایی از علوم قرآنی» از حبیب‌الله طاهری؛
    # «قرآن‌شناسی» محمدتقی مصباح یزدی؛
    # «روش‌شناسی تفسیر قرآن»؛
    # «آشنایی با علوم قرآنی» ‌‌از محمدمهدی رکنی یزدی؛
    # «دایرةالمعارف قرآن کریم»؛
    # «علوم القرآن» از سید ریاض حکیم<ref>ر.ک: همان، ص275</ref>.


    اين كتاب 10 جلد است كه فهرست موضوعات مجلدات آن به شرح ذيل است:
    در پایان باید به این نکته اشاره نمود که برخی معتقدند «التمهيد» در جریان قرآن‌پژوهی کشور نقش بسیار روشنی دارد؛ همان ‌گونه که «الميزان» علامه طباطبایی حرکت تفسیری کشور را هدایت کرد‌، «التمهيد» نیز نقش مکمل آن را به عهده گرفت و شاخه علوم قرآنی را هدایت کرد<ref>ر.ک: همان</ref>.


    جلد اول:
    ==وضعیت کتاب==
    این کتاب، توسط انتشارات جامعه مدرسین قم، به چاپ رسیده است. چاپ دیگری از این اثر، در 10 جلد، توسط مؤسسه فرهنگی انتشاراتی التمهيد، تحت عنوان «التمهيد في علوم القرآن» به چاپ رسیده است.


    مقدمه:در بيان اهميت موضوع علوم قرآن و معرفى كتابهايى كه از قرن اول تاكنون تألیف شده است.
    فهرست مطالب هر جلد، در انتهای همان جلد و فهارس فنی همه مجلدات، در انتهای جلد آخر آمده است که عبارتند از: فهرست آیات؛ احادیث؛ اعلام؛ اشعار؛ فرق و مذاهب؛ شهرها و اماکن و جماعات و قبایل.


    فصل اول:وحى و قرآن-كه در آن پيرامون:(وحى از نظر لغوى-اصطلاحى-اقسام وحى-بحث مى‌نمايد)
    در پاورقی‌ها، علاوه بر ذکر منابع<ref>ر.ک: پاورقی، ج1، ص236</ref>، به توضیح برخی از مطالب متن، پرداخته شده است<ref>ر.ک: همان، ص244</ref>.


    فصل دوم:نزول قرآن (مباحث مربوط به ترتيب سوره‌ها-شناخت سوره‌هاى مكى و مدنى و...)
    ==پانویس ==
     
    <references />
    فصل سوم:شناخت اسباب نزول
     
    فصل چهارم: تاريخ قرآن
     
    جلد دوم
     
    فصل اول:قرائت و قاريان (قرآن)-(عوامل ايجاد اختلاف در قرائت)
     
    فصل دوم:بحث پيرامون مسالۀ متواتر بودن قرائت‌ها.(ادلۀ قائلين به تواتر و...)
     
    فصل سوم:شرح حديث«سبعة احرف»
     
    فصل چهارم:قرائت‌ها بين صحيح و شاذ(-ملاك براى قبول قرائت‌ها و...)
     
    فصل پنجم:طبقات قاريان-(معرفى قاريان مشهور سه قرن اول هجرت)
     
    فصل ششم:ناسخ و منسوخ در قرآن-(تعريف نسخ-اقسام آن و...)
     
    فصل هفتم:ذكر آياتى كه منسوخ بودن آنها به دليل قطعى ثبت شده است
     
    جلد سوم:
     
    فصل اول:محكم و متشابه در قرآن-(قرآن و متشابه-دليل وجود متشابه و...)
     
    فصل دوم:حقيقت تاويل-(تفاوت بين تاويل و تفسير-معانى تاويل و...)
     
    فصل سوم:آيا علم تاويل مخصوص خداست؟(ادلۀ قائلين به اختصاص)
     
    فصل چهارم:معرفى اجمالى آراء و نظر گروههاى مختلف اسلامى پيرامون متشابهات قرآن
     
    فصل پنجم:معرفى نمونه‌هايى از متشابهات قرآن
     
    جلد چهارم:
     
    فصل اول:اعجاز در قرآن
     
    فصل دوم:دلايل اعجاز
     
    فصل سوم:آراء و نظرات پيرامون اعجاز قرآن
     
    فصل چهارم:قول به صرفه
     
    فصل پنجم:مناقشه در قول به صرفه
     
    فصل ششم:بيان شواهدى از بزرگان عرب(مخالفين اسلام)كه اعتراف به معجزه بودن قرآن داشتند
     
    جلد پنجم:
     
    اين مجلد شامل يك باب است كه در آن پيرامون اعجاز بيانى و در پايان آن به عنوان خاتمه پيرامون فصاحت قرآن در كفۀ ترازو بحث مى‌نمايد
     
    باب اول شامل 10 فصل است كه فهرست آن به شرح ذيل است:
     
    فصل اول: تعبيرات دقيق قرآنى
     
    فصل دوم:روش و اسلوب قرآن
     
    فصل سوم:روان بودن عبارات
     
    فصل چهارم:هماهنگى در نظم و آهنگ
     
    فصل پنجم:هماهنگى در حروف
     
    فصل ششم:هماهنگى بين مطالب
     
    فصل هفتم: تشبيهات قرآن
     
    فصل هشتم:استعارات قرآنى
     
    فصل نهم:كنايات قرآنى
     
    فصل دهم:ظرافت‌هاى موجود در كلام خدا
     
    جلد ششم:
     
    اين مجلد شامل دو باب است كه در باب اول پيرامون اعجاز علمى قرآن و در باب دوم پيرامون اعجاز تشريعى قرآن بحث مى‌نمايد
     
    جلد هفتم:شبهات و ردود حول القرآن الکریم
     
    الباب الأول: هل للقرآن من مصادر؟
     
    الباب الثاني:القرآن و ثقافات عصره
     
    الباب الثالث: موهم الإختلاف و التناقض
     
    الباب الرابع:هل هناک في القرآن مخالفات مع العلم أو التاریخ أو الأدب؟
     
    الباب الخامس.
     
    جلد هشتم:صیانة القرآن عن التحریف
     
    الفصل الأول: التحریف فی اللغة و الإصطلاح
     
    الفصل الثاني:ملخص دلائلنا عی دحض شبهة التحریف
     
    الفصل الثالث: تصریحات أعلام الطائفة
     
    الفصل الرابع:شهادات ضافية بنزاهة موقف أعلام الإمامية عن القول بالتحریف
     
    الفصل الخامس: موقفنا مع الفئة المتطرفة
     
    الفصل السادس: التحریف فی کتب العهدین
     
    الفصل السابع:التحریف عند حشویة العامة
     
    الفصل الثامن:التحریف عند متطرفة الأخبارية
     
    جلد نهم:التفسیر و المفسرون فی ثوبه القشیب(الجزء الاأول)
     
    المقدمة
     
    المرحلة الأولی:التفسیر فی عهد الرسالة
     
    المرحلة الثانیة:التفسیر فی دور الصحابة
     
    المرحلة الثالثة:التفسیر فی دور التابعين
     
    المرحلة الرابعة:کبار المفسرين من أتباع التابعين
     
    المرحلة الخامسة: دو أهل البیت علیهم السلام في التفسير
     
    جلد دهم:التفسیر و المفسرون فی ثوبه القشیب(الجزء الثاني)
     
    المرحلة السادسة: التفسير في عهد التدوین
     
    النمط الأول: التفسير بالمأثور؛أنحاء التفسير بالمأثور
     
    النمط الثاني: التفسير الإجتهادي
     
     
    ==ويژگى‌ها==
     
     
    از آنجا كه كتاب ارزشمند التمهيد پيرامون مسائل مهمّ علوم قرآنى نوشته شده و هر كدام از مجلدات آن تقريبا اختصاص به يك مبحث دارد، لذا تعيين ويژگى براى هر كدام از مجلدات اختصاص پيدا مى‌كند به موضوعات فرعى مباحث اوليه، بنابراين سعى شده كه از كليۀ مجلدات، از مباحث فرعى مواردى انتخاب و به شرح ذيل معرفى شوند:
    #جلد اول:بحث اختلافات در رسم الخطهاى قرآنى كه در آن جدولى را به ترتيب سوره‌ها ارائه مى‌نمايد كه در هر سوره چند كلمه در رسم الخط قديم عثمانى به صورت خطا نوشته شده و نتيجه مى‌گيرد كه حدود 70 هزار غلط در آن وجود دارد
    #در همين مجلد-بحث مربوط به اختلاف مصاحف-جدولى ارائه شده كه در آن مصاحف سرزمينهاى مختلف اسلامى مانند مدينه-مكه-شام-كوفه-بصره با يكديگر مقايسه شده‌اند و اختلافات مربوط به كلمات آنها ذكر شده است.
    #جلد دوم:مهمترين مبحث اين جلد فصل ششم آن است كه مربوط است به بحث ناسخ و منسوخ، كه پس از بحث مفهومى پيرامون موضوع، به بحث مصداقى پرداخته و در ابتدا 8 آيه را به عنوان ناسخ و منسوخ بحث كرد.و در ادامۀ آن تمام سوره‌هاى قرآنى را (به ترتيب)كه به نحوى ادعاى وجود آيات ناسخ و منسوخ
    در آنها شده بررسى و جواب آنها را بيان مى‌نمايد
    #جلد دوم:در فصل اول اين كتاب عوامل ايجاد اختلاف در قرائت‌هاى قرآنى را بطور مفصل بحث مى‌نمايند كه در اين رابطه 8 عامل بررسى شده
    #جلد سوم:گرچه در اين مجلد از محكم و متشابه بحث مى‌نمايد ولى مهمترين قسمت اين كتاب فصل آخر است كه در آن نمونه‌هايى از متشابهات قرآن را به صورت موضوعى دسته‌بندى نموده و ارائه مى‌نمايند مانند صفات ذات- صفات فعل و...و در بعضى از موارد نظرات گروههاى اسلامى مانند اشاعره را ذكر و جواب آنها را مى‌دهند. اين مبحث حدود 400 صفحه از (425)صفحۀ كتاب را تشكيل مى‌دهد
    #جلد چهارم: فصل سوم اين كتاب:مربوط است به ديدگاههاى مختلف پيرامون اعجاز كه در آن كليۀ نظرات را به دو گروه پيشينيان و معاصران تقسيم‌بندى نموده و مورد بحث قرار مى‌دهد.
    #فصل ششم-در اين فصل شواهدى از بزرگان عرب(مخالفين قرآن)كه اعتراف به معجزه بودن قرآن نموده‌اند آورده شده
    #جلد پنجم:مهمترين بحث در اين كتاب مربوط است به اعجاز بيانى كه داراى موضوعات مختلفى است و در بين آنها بحث مربوط به هماهنگى بين نظم و آهنگ قرآن كه در آن چگونگى اين نوع هماهنگى بخوبى بررسى شده است.
    #جلد ششم:مهمترين بحث آن، بحث اعجاز علمى قرآن است كه در آن مواردى از آيات را ذكر مى‌نمايند كه در آنها مسائل علمى ذكر شده است مانند تكوين جنين-آب مايۀ حيات است و...
    #جلد هفتم: به طرح برخی از شبهات مهم وسپس به شکلی مبتکرانه و عالمانه به پاسخ آنها پرداخته است.
    #جلد هشتم:مربوط به یکی از مهمترین مباحث و مطرح در علوم قرآنی یعنی بحث صیانت قرآن از تحریف و برخی مسائل مربوط است.
    #جلد نهم و دهم: درباره تفسیر قرآن کریم و مفسران در سبک و سیاقی متفاوت است.
     
    ==نسخه‌شناسى==
     
    اين كتاب داراى مشخصات ذيل مى‌باشد:
     
    # كاغذ عادى
    # نوبت چاپ:سوم
    # ناشر:انتشارات جامعه مدرسين
    # جلد:گالينگور
    # تاريخ انتشار:1416 ه‍-قمرى (1374 هجرى شمسى)
    # داراى فهرست آيات، احاديث، اعلام، اشعار، فرق و مذاهب، اماكن،گروهها، موضوعات.


    ==منابع مقاله==
    # مقدمه و متن کتاب.
    # خرقانی، حسن، «التمهيد و جایگاه آن در میان آثار قرآن‌پژوهی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله: الهیات و حقوق، شماره 26، زمستان 1386 (20 صفحه، از 257 تا 276)، به آدرس:
    http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/271163





    نسخهٔ ‏۸ ژوئیهٔ ۲۰۱۷، ساعت ۰۷:۴۶

    التمهید
    نام کتاب التمهید
    نام های دیگر کتاب التمهید في علوم القرآن

    دراسات مبسطة عن مختلف شؤون القرآن الکریم

    پدیدآورندگان معرفت، محمدهادی (نويسنده)
    زبان عربی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏69‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏6‎‏ت‎‏8‎‏ ‎‏1374
    موضوع قرآن - علوم قرآنی
    ناشر جماعة المدرسين في الحوزة العلمیة بقم، مؤسسة النشر الإسلامي
    مکان نشر قم - ایران
    سال نشر
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE3011AUTOMATIONCODE

    معرفی اجمالی

    التمهيد، با نام کامل «التمهيد دراسات مبسطة عن مختلف شؤون القرآن الكريم، اثر محمدهادی معرفت، حاوی مباحث گسترده‌ای در علوم قرآنی، به زبان عربی است.

    اهمیت کتاب

    این کتاب، مهم‌ترین و گسترده‌ترین اثر عصر حاضر در وادی علوم قرآن و حلقه ارتباطی میان میراث گذشته و افق‌های باز آینده است[۱].

    ساختار

    کتاب با دو مقدمه از ناشر و نویسنده آغاز و مطالب در شش جلد، تنظیم شده است.

    مؤلف در تدوین این کتاب از منابع و آثار فراوانی بهره برده است. این آثار بسیار متنوع و گوناگون است و آثار کهن گذشتگان و معاصران، کتاب‌ها و مجلات از فرقه‌های گوناگون و در دانش‌های مختلف را فرامی‌گیرد. در ذیل، این منابع را با توجه به نوع علم دسته‌بندی می‌کنیم و برای هر دسته به نمونه‌هایی اکتفا می‌شود:

    1. کتاب‌های علوم قرآن‌: مانند‌: البرهان زرکشی، الإتقان سیوطی، مناهل العرفان زرقانی، مباحث في علوم القرآن صبحی صالح‌، البيان سیدابوالقاسم خویی، تاريخ القرآن زنجانی، ابیاری و کردی، إعجاز القرآن رافعی، النبأ العظيم درّاز و...
    2. تفاسیر: شامل تفاسیر عیاشی‌، قمی‌، طبری، الدر المنثور سیوطی، مجمع البيان، التبيان، کشّاف، فخر رازی، ابن کثیر، قرطبی، صافی‌، البرهان‌، آلوسی‌، الميزان و...
    3. کتاب‌های حدیثی و شروح آنها: همانند: نهج البلاغه، کتب اربعه شیعه به‌ویژه کافی، صحاح سته اهل سنت، وسائل الشيعة، بحار الأنوار و مصادر آن، مسند ابن حنبل‌، فتح الباري، إرشاد الساري و...
    4. تاریخ و تراجم: سیره ابن هشام، تاریخ طبری، تاریخ یعقوبی، طبقات ابن سعد‌، أسد الغابة از ابن عبدالبر، الإصابة از ابن حجر و...
    5. کتاب‌های اعتقادی و کلامی: همانند: شرح اصول خمسه قاضی عبدالجبار، الإبانة، اللمع و مقالات الإسلاميين از ابوالحسن اشعری، الملل و النحل شهرستانی، شرح عقاید نسفیه تفتازانی، شرح تجريد الاعتقاد علامه حلی و...
    6. کتاب‌های ادبی عربی و فارسی‌: شامل لغت، نحو، معانی، بیان و بدیع و دیگر فنون ادب عربی. مانند: العين خلیل‌، معجم مقاييس اللغة از ابن فارس، لسان العرب ابن منظور، أساس البلاغة زمخشری، الكتاب سیبویه، المعضل زمخشری‌، الخصائص ابن جنّی، مفتاح العلوم سکاکی، المثل السائر ابن اثیر، عمده ابن رشیق و لغت‌نامه دهخدا.
    7. فقه و اصول: مانند المحلّی از ابن حزم‌، جواهر الكلام شیخ محمدحسن نجفی، مستند الشيعة نراقی‌، الفقه علی المذاهب الأربعة جزیری، مفتاح الكرامة عاملی، اصول سرخسی، فرائد الأصول شیخ انصاری و الموافقات شاطبی.
    8. علوم طبیعی: در رشته‌های مختلف همانند طب‌، نجوم و جغرافی مثل: قانون ابن سینا، الطب في القرآن الكريم هویدی، أصل الأنواع اسماعیل مظهر، مبانی نجوم جمعی از اساتید‌، بصائر جغرافیّه رشید رشدی[۲].

    دیگر آثار: منابع التمهيد تنها در آثاری که گفته شد خلاصه نمی‌شود، بلکه شامل زمینه‌های دیگر نیز می‌شود؛ همانند دایرةالمعارف قرن عشرین فرید وجدی، إحياء العلوم غزالی و... [۳].

    گزارش محتوا

    در مقدمه نویسنده، نکاتی پیرامون نحوه نگارش کتاب بیان گردیده است[۴].

    در یک نگاه کلی، سرفصل‌های کتاب چنین است: جلد اول: وحی و قرآن‌، نزول قرآن، شناخت اسباب نزول، تاریخ قرآن؛ جلد دوم: قرائات و ناسخ و منسوخ؛ جلد سوم: محکم و متشابه؛ جلد چهارم: درآمدی بر اعجاز (دارای 16 بحث مقدمه‌ای و پایه‌ای‌)؛ جلد‌ پنجم: اعجاز بیانی و نمودهای اعجاز در سبک بیانی قرآن و جلد ششم: اعجاز علمی قرآن و اشاره‌های قرآن به اسرار نهفته هستی و معارف والا و قوانین پیشرفته آن[۵].

    برخی از ویژگی‌های این اثر گران‌قدر را می‌توان در امور زیر، خلاصه نمود:

    1. جامعیت و گستردگی: «التمهيد» را باید اثری جامع در علوم قرآن بشمار آورد که عمده مباحث این دانش را در بر دارد. از نظر گستردگی و حجم نیز کتابی بدین حجم در علوم قرآنی وجود ندارد؛ ازاین‌رو، «التمهيد»، همچون دایرةالمعارفی است که پاسخگوی جویندگان دانش‌های قرآنی خواهد بود‌.
    2. ژرفایی و استواری: در کنار جامعیت و گستردگی‌، «التمهيد» اثری محققانه‌، پرعمق و استوار است. مسائل مطرح‌شده در آن، تا رسیدن به نتیجه مطلوب کاویده شده است. نظرات، استدلال‌ها و نقدها، پختگی لازم را دارد و نقل‌ها و برداشت‌ها قابل اعتماد است.
    3. نوآوری: گردونه علوم قرآن در بسیاری از آثار اهل سنت روندی تکراری یافته است و آیندگان، سخن گذشتگان را با همان مثال‌ها و گاه با همان عبارات و جملات بازمی‌گویند. آثار تحول‌آفرین و نوآور، اندک است. نویسنده در اثر حاضر، با افزودن مکتب اهل‌بیت(ع) و مبانی و روشن‌نگری‌های برخاسته از آن، تحولی تازه آفریدند و مطالعات قرآنی را گامی به جلو بردند. نشان دادن خطاها و لغزش‌هایی که در بیان و بنان دیگر عالمان و نویسندگان واقع شده و ارائه پیشنهادات تازه و مستدل برای حل و فصل برخی مسائل قرآنی، از جمله نوآوری‌ها‌ی التمهيد است.
    4. پویایی: التمهيد کتابی ایستا نبوده که نگارنده آن را بنگارد و واگذارد، بلکه سیری تکاملی را طی کرده است و نویسنده همچون باغبانی مراقب آن بوده و آن را پرورش داده است‌. یک مرحله از این سیر تکاملی‌، تبدیل جزوه‌ها و دست‌نوشته‌ها به کتاب بوده است. مرحله دیگر چاپ مجدد و بازنگری‌شده سه جلد نخست التمهيد ‌پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بود. در تبدیل التمهيد به قالب تاریخ قرآن و علوم قرآنی فارسی نیز افزوده‌ها و اصلاحاتی صورت گرفت. در تدریس‌ها و تحقیقات پس از نشر نیز، نویسنده به مطالب و نظرات تازه‌ای دست می‌یافت که گاه آنها را در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌ها اعلام می‌کرد یا در مجلات نشر می‌داد. نتیجه این امور، خود را در بازنگری نهایی التمهيد نشان داده است که به‌زودی منتشر خواهد شد.
    5. گستردگی منابع: التمهيد کتابی پرمنبع است و از آثار پیشینیان و معاصران در میدان‌های گوناگون به‌خوبی بهره برده است.
    6. توأم ساختن علوم قرآن با معارف آن: یکی از مشکلات مباحث علوم قرآنی، کلی و نظری بودن آنهاست؛ درحالی‌که قرآن‌جویان بیشتر جوینده معارف آنند. نمونه‌آوری بیشتر و تطبیقات عینی ‌‌بر قرآن، می‌تواند علوم قرآنی را از حالت خشکی و جمود بیرون آورد و آن را کاربردی سازد‌. «التمهيد» کتابی است که این کار را به‌خوبی انجام داده است. در سرتاسر «التمهيد» آمیزه‌ای از تفسیر و علوم قرآن دیده می‌شود. این امر در جلد سوم، بحث «متشابهات القرآن» و جلد ششم‌، «نمونه‌های اعجاز علمی»، نمود بیشتری دارد.
    7. پختگی و زیبایی نگارش: نویسنده از قلمی زیبا و دقیق، ادیبانه و استوار برخوردار بود. دلیل این امر افزون بر بهره خدادادی، مطالعات بسیاری بود که از دوران کودکی در آثار ادبی داشتند. هنگام نگارش نیز دقت و حوصله به کار می‌بردند و اگر متنی را نمی‌پسندیدند دوباره یا چندباره آن را بازنویسی می‌کردند؛ ازاین‌رو بخش‌هایی از «التمهيد» که نقل قلم دیگران نیست و خود ایشان نگاشته است، زیبایی و ایجاز آن، خواننده را به شگفتی وامی‌دارد.
    8. نظم خوب: چینش مباحث و مطالب در التمهيد از نظمی خوب و منطقی برخوردار است[۶].

    نقش و تأثیر «التمهيد» را در دو بعد آموزشی و پژوهشی می‌توان دنبال کرد؛ در بعد آموزشی افزون بر خود «التمهيد»، متون برگرفته از آن را می‌توان در نظر آورد. «تلخيص التمهيد»، علوم قرآنی، تاریخ قرآن و آموزش علوم قرآنی در حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌های کشور به‌عنوان متن آموزشی در معرض استفاده است. در بعد پژوهشی نیز «التمهيد» تأثیری راهبردی در بسیاری از پایان‌نامه‌های قرآنی کشور داشته است و در میان آثار قرآنی نگاشته‌شده پس از «التمهيد» که هم‌حوزه با موضوعات مطرح‌شده در آن بوده است، به این اثر به‌عنوان یک منبع مهم استناد شده است و نیز پژوهندگان را به‌سوی آثار دیگری که قابلیت استناد داشته‌اند، رهنمون گردیده است. برای اثبات این امر تنها کافی است به کتابنامه‌ها و یا پاورقی‌های آثار قرآنی درخور توجه نظری بیفکنیم. برای نمونه کتاب‎های زیر از التمهيد بهره برده و به آن ارجاع داده‌اند:

    1. مقدمه تحقیق «جمال القرّاء و كمال الإقراء» سخاوی؛
    2. «درس‌نامه علوم قرآنی» از حسین جوان آراسته؛
    3. «علوم قرآنی» از محمدباقر سعیدی روشن؛
    4. «درس‌هایی از علوم قرآنی» از حبیب‌الله طاهری؛
    5. «قرآن‌شناسی» محمدتقی مصباح یزدی؛
    6. «روش‌شناسی تفسیر قرآن»؛
    7. «آشنایی با علوم قرآنی» ‌‌از محمدمهدی رکنی یزدی؛
    8. «دایرةالمعارف قرآن کریم»؛
    9. «علوم القرآن» از سید ریاض حکیم[۷].

    در پایان باید به این نکته اشاره نمود که برخی معتقدند «التمهيد» در جریان قرآن‌پژوهی کشور نقش بسیار روشنی دارد؛ همان ‌گونه که «الميزان» علامه طباطبایی حرکت تفسیری کشور را هدایت کرد‌، «التمهيد» نیز نقش مکمل آن را به عهده گرفت و شاخه علوم قرآنی را هدایت کرد[۸].

    وضعیت کتاب

    این کتاب، توسط انتشارات جامعه مدرسین قم، به چاپ رسیده است. چاپ دیگری از این اثر، در 10 جلد، توسط مؤسسه فرهنگی انتشاراتی التمهيد، تحت عنوان «التمهيد في علوم القرآن» به چاپ رسیده است.

    فهرست مطالب هر جلد، در انتهای همان جلد و فهارس فنی همه مجلدات، در انتهای جلد آخر آمده است که عبارتند از: فهرست آیات؛ احادیث؛ اعلام؛ اشعار؛ فرق و مذاهب؛ شهرها و اماکن و جماعات و قبایل.

    در پاورقی‌ها، علاوه بر ذکر منابع[۹]، به توضیح برخی از مطالب متن، پرداخته شده است[۱۰].

    پانویس

    1. ر.ک: خرقانی، حسن، ص257
    2. ر.ک: همان، ص273-274
    3. همان، ص274
    4. مقدمه، ج1، ص5-21
    5. ر.ک: خرقانی، حسن، ص262
    6. ر.ک: همان، ص271-273
    7. ر.ک: همان، ص275
    8. ر.ک: همان
    9. ر.ک: پاورقی، ج1، ص236
    10. ر.ک: همان، ص244

    منابع مقاله

    1. مقدمه و متن کتاب.
    2. خرقانی، حسن، «التمهيد و جایگاه آن در میان آثار قرآن‌پژوهی»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله: الهیات و حقوق، شماره 26، زمستان 1386 (20 صفحه، از 257 تا 276)، به آدرس:

    http://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/271163


    وابسته‌ها

    تناسب آیات

    آموزش علوم قرآن

    پیوندها

    مطالعه کتاب التمهید در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور