المحاضرات

    از ویکی‌نور
    المحاضرات
    نام کتاب المحاضرات
    نام های دیگر کتاب مباحث اصول الفقه
    پدیدآورندگان محقق داماد، محمد (محاضر)

    طاهری، جلال‌الدین (مقرر)

    زبان عربی
    کد کنگره ‏BP‎‏ ‎‏159‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏ط‎‏29‎‏ ‎‏م‎‏3
    موضوع اصول فقه شیعه

    فقه - قواعد

    ناشر مبارک
    مکان نشر اصفهان - ایران
    سال نشر 1382 هـ.ش
    کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE13014AUTOMATIONCODE


    معرفى اجمالى

    «المحاضرات، مباحث فى اصول الفقه»، تقريرات درس آیت‌الله سيد محمد داماد (متوفاى 1388ق) است كه‌به قلم آیت‌الله سيد جلال‌الدين طاهرى اصفهانى به رشته تحرير در آمده و در سه مجلد منتشر شده است.

    ساختار

    كتاب مشتمل بر يك مقدمه و هشت مقصد است. هر يك از مقاصد نيز در ضمن فصولى بيان شده است.نظرات نويسنده در ميان مباحث با كلمه «اقول» مشخص شده، و در پايان مباحث نيز سعى شده جمع‌بندى از مطالب در ضمن تحقيق ارائه شود.

    نظم مطالب و سبك و سياق خاص مطالب درس استاد نويسنده را به تحرير دروس وى تشويق نمود و ارايه نوشته‌ها به استاد و اظهار نظر ايشان، كتاب را به نوشته قابل استناد براى محققين ارتقاء داده است.

    گزارش محتوا

    جلد اول:

    نويسنده با مقدمه آغاز و آن را در سيزده امر قرار داده است. عناوين برخى از امور ياد شده عبارت‌اند از موضوع علم و تعريف آن، جهات چهارگانه وضع، اطلاق لفظ، وضع مركبات، علايم حقيقت و مجاز، تعارض احوال لفظ، مباحث پنج گانه در صحيح و اعم، وقوع اشتراك لفظى و شش وجه در مشتق.

    پس از مقدمه، مقصد اول در امور است كه در هفت فصل تنظيم شده است. ماده امر، آنچه به صيغه امر تعلق دارد، معناى اجزاء و آنچه به آن مرتبط است، مقدمه واجب، واجب موقت و موسع، امر بالامر و امر بعد از امر. مقصد دوم نيز در نواهى است و شامل سه فصل كلى است. فصل نخست در مفاد نهى است و عنوان جواز اجتماع امر و نهى در ذيل نه بحث آمده است. آخرين فصل اين بخش به بررسى هشت محور در موضوع نتيجه نهى از شى اختصاص يافته است. مقصد بعدى به مفاهيم پرداخته و مفهوم شرط، وصف، غايت، حصر، لقب و عدد را تشريح نموده است.

    چهارمين مقصد كتاب موضوع عام و خاص است و در سيزده فصل به اين مفهوم و نيز موضوعاتى چون الفاظ عموم، حجيت عام بعد از تخصيص، جواز تمسك به عام، تخصيص كتاب به خبر واحد و وجوه مخالفت خاص در عام مورد بررسى قرار گرفته است. آخرين بخش و مقصد جلد نخست در موضوع مطلق و مقيد و مجمل و مبين است و عناوين فصول چهارگانه آن عبارت است از تعريف مطلق، مقدمات حكمت، حكم مطلق و مقيد و بحث در مجمل و مبين.

    جلد دوم:

    با مقصد ششم و عنوان امارات معتبره آغاز مى شود. مقام اول در قطع و احكام آن و مقام دوم در ظن و مباحث آن و هر كدام ذيل فصول و امور متعدد توضيح داده شده است. در همين قسمت و در پنج فصل حجيت ظواهر و قول لغوى، اجماع منقول، شهرت فتوا و حجيت خبر واحد مطرح شده است.

    مقصد بعدى در اصول عمليه است با چهار عنوان كلى برائت، قاعده لاضرر و لاضرار، استصحاب و تتمه آن. عنوان نخست در چهارده فصل آمده كه برخى موضوعات آن عبارت است از آيات و روايات مرتبط با برائت، تمسك به اجماع و دليل عقلى در اصالت برائت، مباحثى تحت عنوان تنبيهات در شش محور، دوران امر بين اقل و اكثر و تعيين و تخيير و شك در ركنيت، عنوان دوم در نه تنبيه تقسيم شده و در پايان اين جلد آمده است.

    جلد سوم:

    با عنوان سوم از مقصد هفتم و با موضوع استصحاب آغاز مى‌شود. سه فصل اين عنوان به تعريف، ادله حجيت و تنبيهات در استصحاب است. عنوان پايانى به تتمه استصحاب اختصاص يافته و در هفت فصل به اين موضوعات پرداخته است. كلام در شرط اول، تقدم اماره بر استصحاب، تعارض استصحاب با ساير اصول عمليه، اصالت صحت در فعل خير و قاعده قرعه. در مقصد هشتم تعارض ادله و امارات مطرح و در هشت فصل مورد بررسى قرار گرفته است. در انتهاى كتاب با عنوان خاتمه در اجتهاد و تقليد ذيل ده فصل، از تعريف اجتهاد و تقسيم آن به مطلق و متجزى و مقدمات آن آغاز و پس از بحث در وجوب تقليد از اعلم و جواز تقليد از ميت به موضوع جواز عدول و احكام پرداخته است.

    وضعيت كتاب

    در ابتداى هر جلد فهرست مطالب و در انتهاى جلد سوم نيز فهرست آيات و روايات آمده است.در پاورقى نيز آدرس آيات و روايات و توضيح برخى عبارات آمده است.

    منبع مقاله

    مقدمه و متن كتاب


    پیوندها