الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۱: خط ۱:
    [[پرونده:NUR13641J1.jpg|بی‌قاب|چپ|حياة الإمام المنتظر عجل‌الله‌فرجه‌الشريف المصلح الأعظم: دراسة و تحليل|175px]]
    [[پرونده:NUR00583J1.jpg|بی‌قاب|چپ|نهج‌الإعلان بما يثبت به دخول شهر رمضان|175px]]


    '''حياة الإمام المنتظر عجل‌الله‌ فرجه‌الشريف المصلح الأعظم'''، كتابى است به زبان عربى، نوشته شيخ [[قرشی، باقر شریف|باقر شريف القرشى]]، از نويسندگان شيعى معاصر كه به بررسى موضوع زندگانى حضرت صاحب الزمان عليه‌السلام و نيز موضوع غيبت و علائم ظهور مى‌پردازد.
    '''نهج‌الإعلان بما يثبت به دخول شهر رمضان'''، از آثار فقهى آیت‌الله [[علیاری تبریزی، علی بن عبدالله|مولى على غروى عليارى]] است كه در پاسخ به سؤال يكى از دوستان يا شاگردانش به نام ميرزا حسن كه از بحث رؤيت هلال شهيدين در [[اللمعة الدمشقية في فقه الإمامية|لمعة]] و [[الروضة البهية في شرح اللمعة الدمشقية (كلانتر)|روضة]] پرسيده بود، به زبان عربى و در سال 1301ق تأليف گرديده است.


    انديشه مهدویت در جهان‌بينى اسلامى از جايگاه ويژه‌اى برخوردار است، از اين‌رو توجه و اهتمام مضاعف بدان، امرى مطلوب است، چرا كه امام مهدى(ع) حقيقتى نورانى است كه با سيره خود، كه همانا سيره و روش پيامبر اكرم(ص) است، كرانه‌هاى زندگى انسانى را روشن مى‌سازد؛ از اين رو بر مومنان در زمان غيبت لازم است، در انتظار فرج به سربرده و زمينه را براى ظهور مصلح جهانى فراهم نمايند.
    مؤلف، در اين مقدمه اول، روزه را از كامل‌ترين اطاعات و بافضيلت‌ترين عوامل تقرب به خداوند متعال برشمرده است. ايشان، در ابتداى اين بحث، روايت سكونى از [[امام جعفر صادق(ع)|امام صادق(ع)]] را آورده كه از پيامبر(ص) نقل مى‌كند كه حضرت فرمود: «أ لا أخبركم بشيء إن أنتم فعلتموه تباعد الشيطان منكم كما تباعد المشرق من المغرب؟ قالوا: بلى، قال رسول‌الله(ص): الصوم يسوّد وجهه و الصدقة تكسر ظهره و الحب في الله و الموازرة على العمل الصالح يقطع دابره و الاستغفار يقطع وتينه و لكّل شيء زكاة و زكاة الأبدان الصيام و ما روى عن النبي(ص): «أن الشيطان ليجري من ابن آدم مجرى الدّم فضيقوا مجاريه بالجوع». ايشان روايات ديگرى نقل مى‌كند كه كلمه «صبر» را در جمله‌ى '''و استعينوا بالصبر'''، در آيه‌ى 46 سوره بقره، به روزه معنا كرده‌اند يا روزه را سپرى براى آتش جهنم معرفى نموده‌اند كه خداوند در مورد بنده روزه‌دارش به ملائكه مى‌فرمايد: بنده‌ام از آتش، خود را نجات داد و...


    بنا به گفته مؤلف، موضوع مهدویت و انتظار بيش از آن كه در آثار علماى شيعه انعكاس يافته باشد، در منابع اهل سنت مورد بررسى قرار گرفته است؛ از اين‌رو انكار مهدى(ع) از جانب برخى افراد نظير ابن‌ خلدون يا احمد امين مصرى جز از سر عناد و لجاج ايشان نيست، بدين جهت است كه هيچ يك از خوانندگان آثار اينان، وقعى به ديدگاه‌هاى ايشان نمى‌نهند.
    مؤلف در مقدمه دوم نيز به رواياتى كه فضيلت ماه رمضان را مى‌رسانند، اشاره كرده است. ايشان خود مى‌فرمايد: بافضيلت‌ترين ماه‌ها ماه رمضان و بافضيلت‌ترين روزه‌ها روزه‌ى ماه رمضان مى‌باشد.


    مؤلف در اين كتاب، به معرفى برخى صفات و ويژگى‌هاى شخصيتى حضرت امام مهدى(ع) پرداخته و درباره بلايا و مشكلاتى كه از جانب حكّام جور متوجه سادات علوى و شیعیان اهل‌بيت طى قرون و اعصار گرديده سخن مى‌گويد. همچنين از زمان و مكان ظهور حضرت كه در روايات بدان اشاره شده، سخن گفته و درباره سياست امام و روش حكومت ايشان، پس از ظهور مطالبى را با استفاده از روايات بيان مى‌نمايد. سخن درباره اصحاب خاص حضرت و مجاهدان در ركاب آن امام منتظر و نيز علائم ظهور حضرتش مطالب ارزنده ديگرى است كه در اين كتاب بيان گرديده است.
    مؤلف، در مقدمه بعدی به دنبال بيان اين نكته است كه علت وجوب روزه هم به لحاظ عقلى و هم به لحاظ نقلى قابل اثبات مى‌باشد.وى مى‌گويد روزه، تشبه به ملائكه و قطع ريشه شيطان و شكستن قوه‌ى شهويه‌ى حيوانيه و... و نيز كمك به قوه‌ى عاقله ملكيه مى‌باشد. ايشان، اضافه مى‌كنند كه اين قوه امرى مخفى است كه به راحتى اطلاع يافتن از آن ممكن نمى‌باشد.<span id="mp-more">[[نهج‌الإعلان بما يثبت به دخول شهر رمضان|'''ادامه ...''']]</span>
     
    تمام فرق اسلامى در ضرورت ايمان به ظهور مهدى(ع) اتفاق نظر دارند؛ اما درباره ولادت حضرت و وجود ايشان اختلاف ديدگاه وجود دارد. مؤلف در اين بخش به معرفى شخصيت‌هاى بسيارى از اهل سنت و شیعیان كه قائل به ولادت حضرت و وجود ايشان هستند، پرداخته و از كسانى؛ چون: محمد بن طلحه شافعى، [[ابن عربی، محمد بن علی|ابن عربى]]، [[ابن اثیر، علی بن محمد|ابن اثير]]، [[ابن جوزی، عبدالرحمن بن علی|ابن جوزى]]، [[ابن خلکان، احمد بن محمد|ابن خلّكان]]، بيهقى، بخارى كه همگى از علماى اهل سنت هستند، نام مى‌برد و در ادامه از كتاب‌هايى كه درباره حضرت نگاشته شده، نام برده و اشعارى را از شاعرانى كه به وجود حضرت ايمان داشته‌اند، نقل مى‌كند.<span id="mp-more">[[حياة الإمام المنتظر عجل‌الله‌فرجه‌الشريف المصلح الأعظم: دراسة و تحليل|'''ادامه ...''']]</span>

    نسخهٔ ‏۱۰ مارس ۲۰۲۴، ساعت ۱۸:۳۳

    نهج‌الإعلان بما يثبت به دخول شهر رمضان

    نهج‌الإعلان بما يثبت به دخول شهر رمضان، از آثار فقهى آیت‌الله مولى على غروى عليارى است كه در پاسخ به سؤال يكى از دوستان يا شاگردانش به نام ميرزا حسن كه از بحث رؤيت هلال شهيدين در لمعة و روضة پرسيده بود، به زبان عربى و در سال 1301ق تأليف گرديده است.

    مؤلف، در اين مقدمه اول، روزه را از كامل‌ترين اطاعات و بافضيلت‌ترين عوامل تقرب به خداوند متعال برشمرده است. ايشان، در ابتداى اين بحث، روايت سكونى از امام صادق(ع) را آورده كه از پيامبر(ص) نقل مى‌كند كه حضرت فرمود: «أ لا أخبركم بشيء إن أنتم فعلتموه تباعد الشيطان منكم كما تباعد المشرق من المغرب؟ قالوا: بلى، قال رسول‌الله(ص): الصوم يسوّد وجهه و الصدقة تكسر ظهره و الحب في الله و الموازرة على العمل الصالح يقطع دابره و الاستغفار يقطع وتينه و لكّل شيء زكاة و زكاة الأبدان الصيام و ما روى عن النبي(ص): «أن الشيطان ليجري من ابن آدم مجرى الدّم فضيقوا مجاريه بالجوع». ايشان روايات ديگرى نقل مى‌كند كه كلمه «صبر» را در جمله‌ى و استعينوا بالصبر، در آيه‌ى 46 سوره بقره، به روزه معنا كرده‌اند يا روزه را سپرى براى آتش جهنم معرفى نموده‌اند كه خداوند در مورد بنده روزه‌دارش به ملائكه مى‌فرمايد: بنده‌ام از آتش، خود را نجات داد و...

    مؤلف در مقدمه دوم نيز به رواياتى كه فضيلت ماه رمضان را مى‌رسانند، اشاره كرده است. ايشان خود مى‌فرمايد: بافضيلت‌ترين ماه‌ها ماه رمضان و بافضيلت‌ترين روزه‌ها روزه‌ى ماه رمضان مى‌باشد.

    مؤلف، در مقدمه بعدی به دنبال بيان اين نكته است كه علت وجوب روزه هم به لحاظ عقلى و هم به لحاظ نقلى قابل اثبات مى‌باشد.وى مى‌گويد روزه، تشبه به ملائكه و قطع ريشه شيطان و شكستن قوه‌ى شهويه‌ى حيوانيه و... و نيز كمك به قوه‌ى عاقله ملكيه مى‌باشد. ايشان، اضافه مى‌كنند كه اين قوه امرى مخفى است كه به راحتى اطلاع يافتن از آن ممكن نمى‌باشد.ادامه ...