الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
[[پرونده:NUR00943J1.jpg|بی‌قاب|چپ|حیاة الإمام موسی بن جعفر علیهماالسلام|175px]]
[[پرونده:NUR11666J1.jpg|بی‌قاب|چپ|تفسیر سورة هل أتی|175px]]


'''حیاة الإمام موسی بن جعفر(ع)''' اثر [[قرشی، باقر شریف|باقر شريف القرشی]] (1344- 1433ق)، کتابی است درباره زندگی‌نامه امام موسی بن جعفر(ع).
'''تفسير سورة هل أتى'''، صورت مكتوب درس‌هاى هفتگى علامه [[عاملی، جعفر مرتضی|سيد جعفر مرتضى عاملى]] (متولد 1364ق) درباره تفسير سوره دهر است كه به نام سوره «هل أتى» و «انسان» نيز ناميده مى‌شود. اين كتاب به زبان عربى تدوين شده است.
 
در كتاب حاضر، بحث‌هاى سودمندى از نظر تاريخى، اخلاقى و تربيتى مطرح شده است. برخى از نكات ممتاز در اين تفسير چنين است:
کتاب حاضر، پژوهشی تفصیلی و تحلیلی پیرامون زندگی، شخصیت و افکار امام هفتم شیعیان، امام کاظم(ع) است. این تحلیل که بر پایه آثار تاریخی کهن و منابع روایی سامان یافته، تلاش می‏‌کند گزارش‌ها و خبرهای تاریخی را در وضعیتی منسجم و تحلیلی ارائه دهد.
# نویسنده در تفسير آيه  «إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ نُطْفَة أَمْشاجٍ» ، با طرح اين پرسش كه چرا چنين نگوييم كه بحث قرآنى درباره انسان بر طبق اصطلاحات عارفان بيان شده است؟! پاسخ داده است كه اين مطلب صحيح نيست؛ چون خداوند فرموده:  «إِنَّا أَنْزَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِيًّا»  و «بِلِسانٍ عَرَبِي مُبِين» ؛ يعنى او به زبان بشر از آن نظر كه بشر است و لغاتى كه آنان براى حاجاتشان وضع كرده‌اند سخن مى‌گويد، نه بر طبق اصطلاحاتى كه در علوم گوناگون معين شده است.
 
# نویسنده در بحث از آيه «إِنَّا هَدَيْناهُ السَّبيلَ إِمَّا شاكِراً وَ إِمَّا كَفُورا» ، اين پرسش را طرح كرده كه باآنكه در اينجا بحث از هدايت و ضلالت است، چرا تعبير «شاكرا» آمده و چرا در اين آيه اين كلمه به‌صورت اسم فاعل آمده و به صورت شكور نيامده است؟ و پاسخ داده است كه چون انسان نمى‌تواند به معناى واقعى كلمه، شكور باشد، بلكه او نمى‌تواند يك شكر براى خدا به‌جا آورد؛ چون هر شكرى، نعمتى است و سپاسى لازم دارد و...
نویسنده در جلد اول، به تفصیل درباره چگونگی ولادت و رشد امام کاظم(ع)، نبوغ و زیرکی و حکمت‌ها و دانش‌های آن حضرت بحث می‏‌کند و سلوک معنوی و رفتاری امام را نمونه‏‌ای عالی از الگوهای بزرگ بشریت معرفی می‏‌کند. در ادامه گزیده‏‌ای از آثار علمی، اقوال و اندیشه‏‌های امام درباره بداء، عقل، توحید، مکارم و رذایل اخلاقی، هوای نفس و تفرقه در دین نقل شده و سپس مناظرات با افرادی همچون نفیع انصاری، فضل بن ربیع، ابویوسف، ابوحنیفه، هارون الرشید، علمای یهود، بریهه و راهب نصرانی آمده است. در پایان نیز به بررسی اسباب و علل فروپاشی حکومت امویان، در دوران سفاح، منصور، مهدی و هادی عباسی و نحوه برخورد ائمه(ع) با ایشان، پرداخته شده است.
# نویسنده در تفسير آيه  «وَ يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْكيناً وَ يَتيماً وَ أَسيراً» ، يادآور شده كه هركس در اين آيه تأمّل كند مى‌يابد كه تعبير «عَلى حُبِّهِ»، جمله اعتراضيه است و اين نكته را مى‌رساند كه آنان باآنكه طعام را دوست دارند آن را در راه خدا انفاق مى‌كنند و اين جمله براى رساندن معناى ايثار لازم است. اين آيه مى‌خواهد اين مطلب را برساند كه اين بزرگواران خودشان بيشتر از همه نياز به اين طعام دارند، ولى در سه روز پياپى اين چنين ايثار مى‌كنند. <span id="mp-more">[[تفسیر سورة هل أتی|'''ادامه ...''']]</span>
 
جلد دوم، به بررسی دوران حکومت هارون الرشید و تحلیل و پژوهش پیرامون اوضاع سیاسی و اجتماعی آن دوران و اقدامات امام کاظم(ع) در آن عصر، اختصاص یافته است.<span id="mp-more">[[حیاة الإمام موسی بن جعفر علیهماالسلام|'''ادامه ...''']]</span>