الگو:صفحهٔ اصلی/مقالهٔ برگزیده اول: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۱: خط ۱:
    [[پرونده:NUR31430J1.jpg|بی‌قاب|چپ|امام باقر علیه‌السلام جلوه امامت در افق دانش|175px]]
    [[پرونده:NUR00948J1.jpg|بی‌قاب|چپ|تحلیلی از زندگانی امام هادی علیه‌السلام|175px]]


    '''امام باقر علیه‌السلام جلوه امامت در افق دانش''' تألیف [[ترابي، احمد|احمد ترابی]]، به بررسی مختصر زندگی امام باقر(ع) در ابعاد علمی، اجتماعی، سیاسی، اخلاقی و معنوی پرداخته و سیره و سخنان آن حضرت را گزارش کرده است.
    '''تحلیلی از زندگانی امام هادی علیه‌السلام''' تألیف [[قرشی، باقر شریف|باقر شریف القرشى]]، با ترجمه [[عطایی، محمدرضا|محمدرضا عطائی]]


    نویسنده، به منظور نشان دادن جایگاه والای امام باقر(ع) و دیگر امامان شیعه و برجسته کردن نقش ولایت و امامت اهل‌بیت در عزت و اقتدار دینی و ارزش‌های معنوی و حیات سیاسی ـ اجتماعی آنان و با بهره‌گیری از جوامع روایی و منابع اصلی تاریخی، اثر خود را در پنج فصل سامان داده است.
    مؤلف نویسنده معاصر عراقى مجموعه‌اى از زندگى ائمه را به زبان عربى تألیف كرده كه همه آنها با عنوان «حیاة الامام...» آغاز مى‌شود. از این جمله كتاب حیاة الامام الهادى است كه توسط [[عطایی، محمدرضا|محمدرضا عطائى]] با عنوان «تحلیلی از زندگانى امام هادی علیه‌السلام» ترجمه شده است.


    در فصل نخست، به زندگی آن حضرت از ولادت تا رحلت اشاره کرده و افزون بر ذکر نسب و القاب و فرزندان و همسران و چگونگی شهادت وی، از جایگاه، دلایل، ویژگی‌ها و شخصیت الهی و امامت آن حضرت و دیگر امامان سخن گفته است.
    ویژگى این مجموعه و از جمله كتاب حاضر، تتبع فراوانى است كه مؤلف انجام داده و به منابع بسیارى مراجعه كرده است. این منابع، منحصر به كتب تاریخ و حدیث یا فقط منابع معتبر نیست همانگونه كه به مآخذ كهن و دست اول اكتفا نكرده و آثار متأخران را نیز دیده است. نام این منابع در پاورقى‌ها ذكر شده است. همچنین منابع وى در فرقه‌اى خاص منحصر نشده و كتب شیعه و سنى را دیده است. از این رو ارجاع به منابع متعدد و متنوع از ویژگى‌هاى دیگر آثار این نویسنده است. از خصوصیات دیگر، تنوع در عناوین است. مؤلف همه موضوعات و مباحث مربوط به زندگى یک امام را به خوبى گزارش كرده و عنوانى خاص براى هر یک قرار داده است. لذا تنوع تیترها و سرفصل‌ها در دستیابى خواننده به زندگى هر امام مؤثر است. پس از بیان شرح كاملى از زندگى هر امام، روایات منقول از آن امام در موضوعات مختلف كلامى، تفسیرى، اخلاقى، فقهى و... را به تفصیل نقل كرده و گاه بخش قابل توجهى از یک مجموعه را به این روایات اختصاص مى‌دهد. كتب و آثار منسوب به ائمه نیز بخش دیگرى از این مجموعه‌ها را تشكیل مى‌دهد. همچنین در هر مجموعه به تفصیل از یاران و راویان ائمه نام برده و شرح حال مختصرى از آنان ارائه مى‌دهد. مؤلف به شرح حال امام و یارانش اكتفا نكرده و از اوضاع دوران معاصرش نیز سخن می‌گوید.<span id="mp-more">[[تحلیلی از زندگانی امام هادی علیه‌السلام|'''ادامه ...''']]</span>
     
    فصل دوم، به بررسی زندگی علمی، شاگردان و تربیت‌یافتگان و مواجهه آن حضرت با اقسام انحراف و بدعت و گروه‌های منحرف فکری پرداخته، و نقش فقهی و کلامی آن امام را در جامعه باز گو کرده است.
     
    در فصل سوم، با عنوان زندگی سیاسی امام باقر(ع)، با اشاره به بینش و منش سیاسی آن حضرت و شرایط سیاسی عصر او، برخورد امام را با خلفای معاصر و نیز با قیام [[زید بن علی بن الحسین(ع)|زید بن علی(ع)]] پی‌می‌گیرد.
     
    در فصل چهارم، به زندگانی اجتماعی و فعالیت‌های آن حضرت در رسیدگی به محرومان، دوستان و مؤمنان و پاسخ‌گویی به مردم و دیگر روابط اجتماعی و خانوادگی اشاره شده است، در ادامه این فصل، مختصری درباره سیره عبادی و دعاهای آن بزرگوار بحث کرده است.
     
    فصل پنجم، ویژه حکمت‌های دروس‌ امام در موضوعات مختلف کلامی، اخلاقی، اجتماعی و نیز جایگاه علم و عقل و تحصیل دانش است.<span id="mp-more">[[امام باقر علیه‌السلام جلوه امامت در افق دانش|'''ادامه ...''']]</span>

    نسخهٔ ‏۱۴ ژانویهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۲۰

    تحلیلی از زندگانی امام هادی علیه‌السلام

    تحلیلی از زندگانی امام هادی علیه‌السلام تألیف باقر شریف القرشى، با ترجمه محمدرضا عطائی

    مؤلف نویسنده معاصر عراقى مجموعه‌اى از زندگى ائمه را به زبان عربى تألیف كرده كه همه آنها با عنوان «حیاة الامام...» آغاز مى‌شود. از این جمله كتاب حیاة الامام الهادى است كه توسط محمدرضا عطائى با عنوان «تحلیلی از زندگانى امام هادی علیه‌السلام» ترجمه شده است.

    ویژگى این مجموعه و از جمله كتاب حاضر، تتبع فراوانى است كه مؤلف انجام داده و به منابع بسیارى مراجعه كرده است. این منابع، منحصر به كتب تاریخ و حدیث یا فقط منابع معتبر نیست همانگونه كه به مآخذ كهن و دست اول اكتفا نكرده و آثار متأخران را نیز دیده است. نام این منابع در پاورقى‌ها ذكر شده است. همچنین منابع وى در فرقه‌اى خاص منحصر نشده و كتب شیعه و سنى را دیده است. از این رو ارجاع به منابع متعدد و متنوع از ویژگى‌هاى دیگر آثار این نویسنده است. از خصوصیات دیگر، تنوع در عناوین است. مؤلف همه موضوعات و مباحث مربوط به زندگى یک امام را به خوبى گزارش كرده و عنوانى خاص براى هر یک قرار داده است. لذا تنوع تیترها و سرفصل‌ها در دستیابى خواننده به زندگى هر امام مؤثر است. پس از بیان شرح كاملى از زندگى هر امام، روایات منقول از آن امام در موضوعات مختلف كلامى، تفسیرى، اخلاقى، فقهى و... را به تفصیل نقل كرده و گاه بخش قابل توجهى از یک مجموعه را به این روایات اختصاص مى‌دهد. كتب و آثار منسوب به ائمه نیز بخش دیگرى از این مجموعه‌ها را تشكیل مى‌دهد. همچنین در هر مجموعه به تفصیل از یاران و راویان ائمه نام برده و شرح حال مختصرى از آنان ارائه مى‌دهد. مؤلف به شرح حال امام و یارانش اكتفا نكرده و از اوضاع دوران معاصرش نیز سخن می‌گوید.ادامه ...