انساب‌نگاری شیعه تا پایان قرن هفتم هجری: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    بدون خلاصۀ ویرایش
    بدون خلاصۀ ویرایش
     
    (بدون تفاوت)

    نسخهٔ کنونی تا ‏۱۴ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۲۰:۰۶

    انساب‌نگاری شیعه تا پایان قرن هفتم هجری
    انساب‌نگاری شیعه تا پایان قرن هفتم هجری
    پدیدآورانعالمی، محمد رضا (نويسنده)
    ناشرآستان قدس رضوی. بنياد پژوهشهای اسلامى ** پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
    مکان نشرایران - قم ** ایران - مشهد مقدس
    سال نشر1393ش
    چاپ1
    شابک978-600-298-042-7
    موضوعشیعه - نسب‌نامه - نسب شناسی
    زبانفارسی
    تعداد جلد1
    کد کنگره
    /الف8 ع16 211/5 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    انساب‌نگاری شیعه تا پایان قرن هفتم هجری، تألیف سید محمدرضا عالمی (متولد 1359ش)، نقش شیعیان در انساب‌نگاری مسلمانان و تطورات آن را در آغاز انساب‌نگاری تا پایان قرن هفتم هجری مورد بررسی قرار داده است. از لحاظ موضوعی انساب‌نگاری شیعیان اعم از امامی، زیدی و اسماعیلی مورد نظر است.

    نویسنده در مقدمه کتاب در ذکر پیشینه نگارش در موضوع انساب‌نگاری شیعه و ضرورت این تحقیق تصریح کرده که «به‌طور خاص کتاب یا مقاله‌ای در مورد تطورات انساب‌نگاری شیعیان وجود ندارد»[۱]‏.

    پژوهش حاضر دارای پنج فصل است؛ در فصل اول با عنوان کلیات، به مطالبی مانند مفاهیم، پیشینه انساب‌نگاری در میان ملت‌ها و انساب و انساب‌نگاری از دید آیات و روایت پرداخته شده است.

    در فصل دوم با عنوان انساب‌نگاری اسلامی، به مطالبی چون تاریخچه انساب‌نگاری در میان مسلمانان، کتاب‌شناسی علم انساب، جایگاه علم انساب در طبقه‌بندی علوم، عوامل رشد و کارکردهای انساب‌نگاری، روش‌ها و سبک‌های انساب‌نگاری پرداخته شده است.

    شکل‌گیری انساب‌نگاری عمومی در بین شیعیان و بررسی ‌تألیفات آنان در این زمینه به‌همراه تأثیر و تأثر انساب‌نگاری شیعیان و اهل سنت و منابع مؤلفان شیعه در انساب‌نگاری عمومی، مطالب مطرح‌شده در فصل سوم با نام انساب‌نگاری عمومی شیعیان است[۲].‏ مهم‌ترین تألیفات شیعیان در انساب‌نگاری عمومی که تأثیر بسزایی در جریان کلی انساب‌نگاری داشته‌اند و در دسترس هستند، عبارتند از: جمهرة النسب، نسب معد و اليمن الكبير، الإكليل، الإيناس بعلم الأنساب و... که در این تحقیق به آنها پرداخته شده است[۳]‏.

    در فصل چهارم، به تاریخچه اختصاصی شیعیان، دلائل پیدایش، شکوفایی و جریان شکل‌گیری انساب‌نگاری انساب آل ابی‌طالب پرداخته شده و سپس نگاشته‌های مؤلفان شیعه در این زمینه یکایک بررسی شده‌اند.

    در فصل پایانی و در ادامه بررسی انساب‌نگاری اختصاصی شیعیان، به مباحث انتزاعی و تحلیلی پرداخته شده که شامل انساب‌نگاری با منصب نقابت، محدوده جغرافیایی شبکه علمی نسّابه‌ها، نحوه ارتباط انساب‌نگاران اصلی و ویژگی‌های آنها، نقش مؤلفان امامی‌مذهب در انساب‌نگاری طالبیان و منابع انساب‌نگاران در انساب طالبیان است[۴]‏.

    منابع استفاده‌شده در این تحقیق را می‌توان به سه دسته عمده به شرح ذیل تقسیم کرد: کتاب‌های انساب؛ فهرست و رجال و منابع دیگر مانند کتب معجم، تفسیر و تاریخ عمومی که در جای‌جای کتاب و به‌واسطه نیازی که به آنها احساس شده، مورد استفاده قرار گرفته‌اند[۵]‏.

    پانویس

    1. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص2
    2. ر.ک: همان، ص4
    3. ر.ک: متن کتاب، ص193
    4. ر.ک: مقدمه، ص4
    5. ر.ک: همان، ص4-7

    منابع مقاله

    مقدمه مؤلف و متن کتاب.

    وابسته‌ها