دائرةالمعارف صحابه پیامبر اعظم صلی‌الله‌علیه‌وآله: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'علیه السلام' به 'علیه‌السلام')
    بدون خلاصۀ ویرایش
    خط ۲۶: خط ۲۶:
    | پیش از =  
    | پیش از =  
    }}
    }}
    لطفا از اینجا شروع به نوشتن کنید.
    '''دائرة المعارف صحابه پیامبر اعظم(ص)''' اثر جمعی از نویسندگان، تبیین زندگی‌نامه اصحاب پیامبر(ص) از نگاه مذهب شیعه می‌باشد که توسط گروه دایره المعارف صحابه پژوهشکده باقرالعلوم(ع) و به پیروی از کتاب «پیامبر و یاران» عالمی دامغانی و بر بنیان نهایی آن، تدوین شده است<ref>سخن پژوهشکده، ص8</ref>.
     
    برخی از ویژگی‌های این اثر، به شرح ذیل می‌باشد:
    # با توجه به شبهه‌افکنی‌های فراوان و سوء استفده از روش پیشینیان، ضرورت پاسداشت از آثار گذشتگان، ایجاب می‌کرد که فرهنگ‌نامه‌ای جامع درباره صحابه پیامبر(ص) نوشته شود. به این جهت، پژوهشکده باقرالعلوم(ع) با نوشتن «دائرة المعارف صحابه» که مشتمل بر سیصد نفر از صحابه است، راهی نو فراروی پژوهشگران قرار داد تا خواننده اندیشمند بر پایه قرآن و سنت، به داوری درباره آنان بپردازد.
    # اسامی یاران پیامبر(ص)، به ترتیب حروف الفبا دسته‌بندی گردیده است تا دسترسی به مطالب، آسان باشد.
    # چون بسیاری از صحابه، به کنیه شهرت یافته‌اند و نام آنها، شهرتی ندارد یا میان چند نام مردد است، این افراد در حرف الف یادآور شده‌اند.
    # نویسندگان و تراجم، نوعا اسامی بانوان را در آخر کتاب می‌آورند. لیکن در این کتاب، اسامی بانوان، همراه با اسامی مردان، در محل خود بیان شده است تا سرگذشت این بانوان، چاشنی مطالب دیگر باشد.
    # برای نگارش در آغاز مدخل‌ها، کتاب «پیامبر و یاران» عالمی دامغانی به عنوان متن اصلی، انتخاب شده، سپس ضمن بررسی مطالب، از کتاب‌های اصیل تاریخی و منابع دست اول، مفاهیمی که منطبق بر آموزه‌های معارفی شیعه بوده، اضافه شده و در نهایت، با ساماندهی مجموعه گردآوری شده، مورد ویرایش و ارزیابی قرار گرفت.
    # در این کتاب، کوشیده شده است تا مطالب، کوتاه باشد و همه ابعاد مهم زندگی هر صحابی، بررسی شود؛ به‌گونه‌ای که مطلب مهم فراموش نشود. پس از بررسی، از نتیجه‌گیری پرهیز شده تا قضاوت، به عهده خواننده باشد.
    # استفاده از منابع شیعی در تدوین دائره المعارف، موجب شده تا شبهه بی‌توجهی شیعه به زندگانی صاحبه و نداشتن کتاب در این باره، برطرف شده و روشن شود که کتاب‌های شیعه، صرفا کتاب‌های حدیثی و روایی نیستند، بلکه مطالب مهم تاریخی بسیاری را دربردارند و صحابه در اعتقاد شیعه نیز، با نگرش خاص خود، دارای اهمیت خاصی هستند. در عین حال، با توجه به نقل بسیاری از مباحث تاریخی در کتب اهل سنت، از آن منابع نیز استفاده شده است<ref>ر.ک: همان، ص9- 11</ref>.
     
    ==پانویس ==
    ==پانویس ==
    <references/>
    <references />
     
    ==منابع مقاله==
    ==منابع مقاله==
    مقدمه و متن کتاب.
    ==وابسته‌ها==
    ==وابسته‌ها==
    {{وابسته‌ها}}
    {{وابسته‌ها}}
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:کتاب‌شناسی]]
    [[رده:فاقد مقاله]]
    [[رده:مقالات شهریور 01 مکرمی]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده1]]
    [[رده:مقالات بازبینی نشده2]]

    نسخهٔ ‏۱۵ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۱۸

    دائرة المعارف صحابه پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله
    دائرةالمعارف صحابه پیامبر اعظم صلی‌الله‌علیه‌وآله
    پدیدآورانجمعی از نویسندگان (نويسنده)

    یوسفی غروی، محمدهادی (سایر)

    عسکری، عبدالرضا (گردآورنده)
    ناشرالجمعیة التعاونیة للطباعة ** سازمان تبليغات اسلامی. پژوهشکده باقر العلوم علیه‌السلام ** سازمان تبليغات اسلامی. شركت چاپ و نشر بين الملل
    مکان نشرایران - تهران ** ایران - قم
    سال نشر1393ش
    چاپ2
    شابک978-964-304-436-7
    موضوعصحابه - سرگذشت نامه
    زبانفارسی
    تعداد جلد7
    کد کنگره
    د2 28/6 BP
    نورلایبمطالعه و دانلود pdf

    دائرة المعارف صحابه پیامبر اعظم(ص) اثر جمعی از نویسندگان، تبیین زندگی‌نامه اصحاب پیامبر(ص) از نگاه مذهب شیعه می‌باشد که توسط گروه دایره المعارف صحابه پژوهشکده باقرالعلوم(ع) و به پیروی از کتاب «پیامبر و یاران» عالمی دامغانی و بر بنیان نهایی آن، تدوین شده است[۱].

    برخی از ویژگی‌های این اثر، به شرح ذیل می‌باشد:

    1. با توجه به شبهه‌افکنی‌های فراوان و سوء استفده از روش پیشینیان، ضرورت پاسداشت از آثار گذشتگان، ایجاب می‌کرد که فرهنگ‌نامه‌ای جامع درباره صحابه پیامبر(ص) نوشته شود. به این جهت، پژوهشکده باقرالعلوم(ع) با نوشتن «دائرة المعارف صحابه» که مشتمل بر سیصد نفر از صحابه است، راهی نو فراروی پژوهشگران قرار داد تا خواننده اندیشمند بر پایه قرآن و سنت، به داوری درباره آنان بپردازد.
    2. اسامی یاران پیامبر(ص)، به ترتیب حروف الفبا دسته‌بندی گردیده است تا دسترسی به مطالب، آسان باشد.
    3. چون بسیاری از صحابه، به کنیه شهرت یافته‌اند و نام آنها، شهرتی ندارد یا میان چند نام مردد است، این افراد در حرف الف یادآور شده‌اند.
    4. نویسندگان و تراجم، نوعا اسامی بانوان را در آخر کتاب می‌آورند. لیکن در این کتاب، اسامی بانوان، همراه با اسامی مردان، در محل خود بیان شده است تا سرگذشت این بانوان، چاشنی مطالب دیگر باشد.
    5. برای نگارش در آغاز مدخل‌ها، کتاب «پیامبر و یاران» عالمی دامغانی به عنوان متن اصلی، انتخاب شده، سپس ضمن بررسی مطالب، از کتاب‌های اصیل تاریخی و منابع دست اول، مفاهیمی که منطبق بر آموزه‌های معارفی شیعه بوده، اضافه شده و در نهایت، با ساماندهی مجموعه گردآوری شده، مورد ویرایش و ارزیابی قرار گرفت.
    6. در این کتاب، کوشیده شده است تا مطالب، کوتاه باشد و همه ابعاد مهم زندگی هر صحابی، بررسی شود؛ به‌گونه‌ای که مطلب مهم فراموش نشود. پس از بررسی، از نتیجه‌گیری پرهیز شده تا قضاوت، به عهده خواننده باشد.
    7. استفاده از منابع شیعی در تدوین دائره المعارف، موجب شده تا شبهه بی‌توجهی شیعه به زندگانی صاحبه و نداشتن کتاب در این باره، برطرف شده و روشن شود که کتاب‌های شیعه، صرفا کتاب‌های حدیثی و روایی نیستند، بلکه مطالب مهم تاریخی بسیاری را دربردارند و صحابه در اعتقاد شیعه نیز، با نگرش خاص خود، دارای اهمیت خاصی هستند. در عین حال، با توجه به نقل بسیاری از مباحث تاریخی در کتب اهل سنت، از آن منابع نیز استفاده شده است[۲].

    پانویس

    1. سخن پژوهشکده، ص8
    2. ر.ک: همان، ص9- 11

    منابع مقاله

    مقدمه و متن کتاب.

    وابسته‌ها