دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم. مرکز فرهنگ و معارف قرآن: تفاوت میان نسخه‌ها

    از ویکی‌نور
    جز (جایگزینی متن - 'ه‎م' به 'ه‌م')
    جز (جایگزینی متن - 'م‎ش' به 'م‌ش')
    خط ۳۷: خط ۳۷:


    ==تأسیس و اهداف==
    ==تأسیس و اهداف==
    یکی از خلأهای اساسی در حوزه‌های علمیه، خلأ پژوهش در قرآن و علوم قرآنی است که برای جبران این کمبود، گام‎هایی برداشته شده است که از جمله آنها، تلاش حجت‌الاسلام‌والمسلمین هاشمی رفسنجانی است. ایشان در آخرین دوره حبس خود در زندان ستم‎شاهی (54-57)، یک دوره کامل قرآن را به‌ترتیب موضوعات قرآنی، فیش‎برداری نمودند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ادامه آن را در آغاز به برخی از افراد و گروه‌های تحقیقاتی واگذار نموده و سپس با پیشنهاد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ادامه و تکمیل و تنظیم آن را به این دفتر واگذار نمودند. بدین ترتیب، «مرکز فرهنگ و معارف قرآن»‎، تأسیس شد<ref>ر.ک: بی‌نام، ص74</ref>.
    یکی از خلأهای اساسی در حوزه‌های علمیه، خلأ پژوهش در قرآن و علوم قرآنی است که برای جبران این کمبود، گام‎هایی برداشته شده است که از جمله آنها، تلاش حجت‌الاسلام‌والمسلمین هاشمی رفسنجانی است. ایشان در آخرین دوره حبس خود در زندان ستم‌شاهی (54-57)، یک دوره کامل قرآن را به‌ترتیب موضوعات قرآنی، فیش‎برداری نمودند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ادامه آن را در آغاز به برخی از افراد و گروه‌های تحقیقاتی واگذار نموده و سپس با پیشنهاد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ادامه و تکمیل و تنظیم آن را به این دفتر واگذار نمودند. بدین ترتیب، «مرکز فرهنگ و معارف قرآن»‎، تأسیس شد<ref>ر.ک: بی‌نام، ص74</ref>.


    مرکز فرهنگ و معارف قرآن، کار خود را از سال 1366 آغاز کرد و با استفاده از محضر جمعی از فضلا و طلاب آگاه و آشنا به مسائل و نیازهای جامعه، برای تکمیل و ارائه و تنظیم این کار عظیم فرهنگی‎، اهداف زیر را در دستور کار خود قرار داد:
    مرکز فرهنگ و معارف قرآن، کار خود را از سال 1366 آغاز کرد و با استفاده از محضر جمعی از فضلا و طلاب آگاه و آشنا به مسائل و نیازهای جامعه، برای تکمیل و ارائه و تنظیم این کار عظیم فرهنگی‎، اهداف زیر را در دستور کار خود قرار داد:

    نسخهٔ ‏۸ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۲۰:۲۹

    دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم. مرکز فرهنگ و معارف قرآن
    نام دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم. مرکز فرهنگ و معارف قرآن
    نام‌های دیگر
    نام پدر
    متولد
    محل تولد
    رحلت
    اساتید
    برخی آثار


    کد مؤلف AUTHORCODE33740AUTHORCODE

    مرکز فرهنگ و معارف قرآن، کار خود را از سال 1366 با استفاده از محضر جمعی از فضلا و طلاب آگاه و آشنا به مسائل و نیازهای جامعه، آغاز کرد که از جمله اهداف آن، عبارتند از: تهیه تفسیر ترتیبی قرآن، کلید قرآن و بانک اطلاعات معارف قرآن کریم.

    تأسیس و اهداف

    یکی از خلأهای اساسی در حوزه‌های علمیه، خلأ پژوهش در قرآن و علوم قرآنی است که برای جبران این کمبود، گام‎هایی برداشته شده است که از جمله آنها، تلاش حجت‌الاسلام‌والمسلمین هاشمی رفسنجانی است. ایشان در آخرین دوره حبس خود در زندان ستم‌شاهی (54-57)، یک دوره کامل قرآن را به‌ترتیب موضوعات قرآنی، فیش‎برداری نمودند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ادامه آن را در آغاز به برخی از افراد و گروه‌های تحقیقاتی واگذار نموده و سپس با پیشنهاد دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ادامه و تکمیل و تنظیم آن را به این دفتر واگذار نمودند. بدین ترتیب، «مرکز فرهنگ و معارف قرآن»‎، تأسیس شد[۱].

    مرکز فرهنگ و معارف قرآن، کار خود را از سال 1366 آغاز کرد و با استفاده از محضر جمعی از فضلا و طلاب آگاه و آشنا به مسائل و نیازهای جامعه، برای تکمیل و ارائه و تنظیم این کار عظیم فرهنگی‎، اهداف زیر را در دستور کار خود قرار داد:

    1. تفسیر ترتیبی قرآن:
      نخستین هدفی که این مرکز تعقیب می‌کند، تهیه تفسیر ترتیبی قرآن، اما نه با شکل رایج و متداول آن است، بلکه هر آیه نوشته می‌شود و کلیه مطالبی که از آیه برداشت می‌شود چه با استفاده از ظاهر آیه یا از روایات و یا شأن نزول - ‎به‌طور دسته‌بندی‌شده، آورده می‌شود و در هر آیه‎، موضوعات مربوط به آن آیه، نگاشته می‌شود. فایده این روش آن است که آنچه از این آیه فهمیده می‌شود، مجرد از مباحث غیر مربوط به قرآن و صرفا بر اساس دلالت‎های قرآنی‎، به دست می‌آید. از این‎گونه تفسیر، می‌توان در مراکز و مؤسسات آموزشی استفاده کرد. ضمنا انتشار این بخش از کار مرکز، زمینه تکمیل و گسترش اهداف بعدی را نیز فراهم می‌سازد.
    2. کلید قرآن:
      هدف دیگری که در دستور کار این مرکز قرار گرفته و به‌موازات تهیه تفسیر ترتیبی در حال انجام است، تهیه و ارائه فهرست موضوعی قرآن با ترتیب الفبایی و شمارش آیات مربوط به آن است. ازآنجاکه موضوعات گزینش‎شده در تفسیر ترتیبی بسیار گسترده و در شکل نظام‌واره‌ای قرار گرفته است و موضوعات و مترادف‎های آن دسته‌بندی شده است، پیش‎بینی می‌شود حجم این کار بالغ بر دو مجلد گردد.
    3. بانک اطلاعات معارف قرآن کریم:
      ازآنجاکه پژوهش جامع در زمینه معارف دینی و به‌ویژه در معارف قرآنی، از طرفی نیازمند به اطلاعات و گردآوری کلیه مآخذ و مدارک و منابع است و از طرف دیگر‎، دارای نظام منطقی سیستمی و مجموعه‌ای نظام‎‎واره و پیوسته است، این مرکز لازم دید که این مجموعه از اسناد و اطلاعات معارف قرآن کریم را گردآوری کند و به آنها نظام و سیستم و طبقه‌ای لازم دهد‎.
      تهیه بانک اطلاعات معارف قرآن کریم در مراحل معین و خاص گردآوری داده‌ها، داده‎پردازی، تفسیر داده‌ها، طبقه‌بندی اطلاعات تا تفسیر اطلاعات و مأخذشناسی و نمایه‎سازی فیش‎های تفسیری و تجزیه و تحلیل و طبقه‌بندی و ذخیره‎سازی و بازیابی اطلاعات برگرفته از متن قرآن کریم و نیز اطلاعات گرفته‌شده از منابع و مآخذ معارف قرآنی است. هدف از تهیه این قسمت، افزایش بازدهی کار مفسران قرآن برای تفسیرهای چندگانه ترتیبی، سیستمی موضوعی‎، سیستمی ترتیبی و نیز بازدهی افزون‎تر دیگر پژوهشگران و محققان بیرون از مرکز است. تاکنون بخش وسیعی از مآخذ معارف قرآن کریم، فهرست‎نویسی شده و فیش‎های تفسیری جمع‎آوری شده از گروه‌های تفسیر در این مجموعه، نمایه‎سازی و به کامپیوتر داده شده است. قسمت‎های دیگر این مجموعه در حال تهیه سیستم و تهیه مقدمات است. لازم به یادآوری است که طرح کلی و اولیه بانک اطلاعات‎، تهیه و تدوین شده و برنامه‎ریزی‎های زمانی آن فراهم گردیده است.
    4. فرهنگ موضوعی تفاسیر قرآن:
      یکی از کارهای بانک اطلاعات، مربوط به تفاسیر است؛ زیرا در تفاسیر مسائل گوناگونی به‌تناسب زمان و نیازها و دگرگونی‎های اجتماعی و تاریخی، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. کمتر کتابی را می‌توان یافت که به‌اندازه قرآن بر آن تفسیر نگاشته شده است؛ آن‌هم با نگرش‎های متفاوت و از دیدگاه مذاهب مختلف اسلامی؛ تا بدانجا که برخی، تعداد تفاسیر قرآن را تا هزاروپانصد دوره برشمرده‌اند. دستیابی به این مجموعه از معارف‎، کار چندان آسانی نیست‎. کاری که در این زمینه شروع گردیده، فقط بر اساس هشتاد دوره از تفاسیر مشهور و متداول مذاهب اسلامی است و تاکنون دوازده دوره آن پایان پذیرفته است. این کار علاوه بر چاپ، به کامپیوتر داده خواهد شد تا از طریق نرم‌افزار کامپیوتری، در اختیار محققین قرار گیرد‎.
    5. کتاب‎شناسی علوم قرآن:
      یکی از کارهای اساسی برای گسترش فرهنگ قرآن، تهیه فهرستگان کتاب‌ها و مقالات در زمینه ‎‎علوم قرآنی است. این مهم، از مدتی پیش در این مرکز شروع گردیده است و امید می‌رود فهرست مقالات مجلات فارسی و عربی و انگلیسی آن، آماده چاپ گردد و سپس، فهرستگان کتاب‌های قرآنی بر اساس حروف الفبا و موضوعی، در بیش از ده مجلد، آماده انتشار گردد.
    6. تفسیر موضوعی قرآن:
      اساسی‌ترین و نهایی‌ترین هدف مرکز، تهیه تفسیر قاموسی الفبایی و به‌صورت موضوعی سیستمی است که در قالب موضوعات قرآنی همراه با عناوین فرعی، ارائه می‌گردد و مجموعه‌ای پیوسته و نظام‌واره و دارای سیستم از موضوعات را نشان می‌دهد. تهیه تفسیر موضوعی در این قسمت به دو شکل انجام می‌گیرد: یکی آنکه مجموعه موضوعات و عناوینی که در بحث‎های اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی، سیاسی و اقتصادی وجود دارد و قرآن به آن مباحث پرداخته است، به ترتیب الفبایی آورده می‌شود و کلیه مباحثی که از کل قرآن استخراج شده، مورد بحث و جمع‎بندی قرار می‌گیرد. دیگر آنکه مجموعه معارف قرآن در یک مدل و طرح و سیستم ‎پیشنهادی ریخته می‌شود و کلیه معارف قرآنی (و به تعبیری دیگر، کلیه معارف دینی از نگرش قرآن)، در یک مجموعه و پیکره عرضه می‌گردد. فراهم ساختن این هدف، تنها با رعایت ترتیب منطقی اهداف پیشین مرکز میسر است؛ یعنی نخست باید فیش‎های تفسیری گردآوری شود و تفسیر ترتیبی مدون گردد و کلیه مآخذ و معارف قرآنی طبقه‌بندی و مدل‎سازی و تهیه سیستم شود و سپس از این مواد گردآوری شده، برای تهیه تفسیر موضوعی استفاده شود[۲].

    در کنار این اهداف کلی، چند برنامه فرعی دیگر در دستور کار این مرکز قرار دارد که به چند مورد از آنها اشاره می‌گردد:

    1. تهیه نرم‌افزار کامپیوتری به‌صورت «دیسکت» از قرآن برای کارهای تحقیقی و محققان داخلی و خارجی و توزیع آن. این کار علاوه بر قابلیت‎های بیشتر نسبت به برنامه «سلسبیل»، که در کشورهای دیگر تهیه شده‎، اشتباهات آن را برطرف ساخته است. خوشبختانه در این بسته نرم‌افزاری، ترجمه‌ای گویا و روشن همراه با آیات پیش‎بینی شده است.
    2. تهیه نرم‌افزار به‌صورت دیسکت از موضوعات قرآنی به‌صورتی که محققان با کامپیوترهای شخصی می‌توانند به‎سهولت، آیات درباره یک موضوع را در سرتاسر قرآن مشاهده کنند‎. در این قسمت نیز بهره‌گیری از ترجمه قرآن پیش‎بینی شده است[۳].

    روش ادامه کار در مرکز

    مرکز فرهنگ و معارف قرآن برای رسیدن به اهداف فوق، در آغاز با استفاده از محضر شصت نفر از طلاب فاضل حوزه علمیه قم و مشهد، به تکمیل برداشت‎ها و استخراج موضوعات قرآنی پرداخت و در گروه‌های چند نفری، سراسر قرآن را بار دیگر فیش‎برداری کرد‎. این تلاش بر پایه بیش از چهل دوره تفسیر، نتایج شایان توجهی در پی داشت. مجموعه این یادداشت‎ها به‌همراه یادداشت‎ها و برداشت‎های هوشمندانه و دقیق آقای هاشمی رفسنجانی، افزون بر فراهم آوردن زمینه نگارش تفسیر ترتیبی – به‌گونه‌ای بدیع و کاملا ابتکاری که یاد شد - ‎مواد خام و ابزار مهم و کارآمدی است برای سامان دادن تک‎نگاری‎های موضوعی که به فضل خداوند در آینده این مرکز بدان خواهد پرداخت. مرحله بازنگری نگاشته‌های اسناد و فیش‎برداری مجدد، مراحل پایانی کار را می‌گذراند‎. از سوی دیگر، برای اتقان هرچه بیشتر کار و یکپارچگی عبارات و ویراستاری آن‎، با استفاده از افراد قوی‌تر و آشنای به کار‎، یک دوره دیگر بازنگری و کنترل فیش‎ها آغاز گردیده است که با توجه به حجم کار، زمان بیشتری را طلب می‌کند. از مشخصات دیگر این روش، بهره‌گیری از کامپیوتر در تفکیک و تحقیق بر روی آنهاست. با توجه به اهمیت کار و گستردگی دامنه آن و طبق پیش‎بینی اولیه، حدود 180000 فیش و 900000 عنوان را زیر پوشش خواهد داشت‎[۴].

    پانویس

    1. ر.ک: بی‌نام، ص74
    2. ر.ک: همان، ص74-‎76
    3. ر.ک: همان، ص77
    4. ر.ک: همان

    منابع مقاله

    بی‌نام، «مرکز فرهنگ و معارف قرآن»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مجله: آینه پژوهش، بهمن و اسفند 1370، ‎شماره 11 ‎(4 صفحه، ‎از 74 تا 77)، به آدرس: www.noormags.ir/view/fa/articlepage/35126/